Hjälpen

Det ena framdäcket på bilen såg lite platt ut så på vägen hem från morgonradion svängde jag förbi macken för att kontrollera det. Eftersom jag med mina stelfrusna fingrar i minus 12 C inte lyckades få fast den där slangen som man sätter på däcket gick jag in på macken.

Jag: Hej! Jag skulle behöva få lufttrycket i däcken kontrollerade.
Biträdet: *tystnad*
Jag: Jo. Alltså lufttrycket. Men jag får inte fast slangen.
Biträdet: Uhm.
Jag: Ja. Så jag vet inte riktigt vad jag ska göra, för jag får inte fast slangen.
Biträdet: Du måste sätta fast slangen.
Jag: Jo, jag vet. Men jag får liksom inte fast den hur jag än försöker.
Biträdet: Då kan du ju inte kolla lufttrycket.
Jag: Nej, jag vet det.
Biträdet: *tystnad*
Jag: Så vad borde jag göra då?
Biträdet: Har du en cykel?
Jag: Eh… Nej. Det är en bil.
Biträdet: Jaha.
Jag: Så vad då? Funkar det inte på bilar eller?
Biträdet (lätt förnärmat): Johodå! Det fungerar utmärkt på bilar också. Det är minsann inget fel på maskinen.
Jag: Nehej. Så vad ska jag göra då, när jag inte får fast slangen?
Biträdet: Du borde inte.
Jag: Ursäkta vad?
Biträdet: Du borde inte kolla lufttrycket nu. Det är för kallt.
Jag: Just det. Ok. Tack då!
Biträdet: Kom tillbaka om jag kan hjälpa till med något mer!

När jag kom ut igen gav jag slanghelvetet ännu ett försök, samtidigt som jag förbannade den finska känslan för hjälpsamhet och önskade att någon kunde kommit med ut och hjälpt mig med att få slangen på plats. Fast å andra sidan var det rätt skönt att det var jag själv och inte något motvilligt mackbiträde som kunde konstatera att felet låg i att jag inte skruvat bort ventilens lilla lock innan jag försökte trycka dit slangen.

18 tankar om “Hjälpen

 1. Kul historia men det låter lite som om du känner att du har en rättighet att andra ska hjälpa dig (entitlement). Är det så? Hur mycket erbjöd du att betala för tjänsten (det du kallar för ‘hjälp’)? Eller ska du ha hjälp av andra helt gratis bara för att…

  Jag gissar att ‘biträdet’ var en man.

  • Nu kanske det är en jättestor skillnad på när jag var yngre och bodde i Sverige och det Sverige som finns i dag, men i min ungdom var det alldeles självklart att biträdena på macken hjälpte en att tanka eller kolla lufttryck om man var osäker på hur man skulle göra. Det var inte en tjänst man betalade extra för, utan någonting som de som arbetade på macken gjorde för att sådana som jag skulle kunna använda de betalda tjänster (typ bensin, biltvätt och liknande) som fanns. Jag förväntar mig inte en massa saker gratis bara för att (för att vaddå?), men jag förväntar mig att jag kan få instruktioner för hur redskap bör användas till de tjänster som erbjuds.

   Det skulle aldrig falla mig in att betala extra till någon i infodisken på köpcentrumet för att jag frågade om hen visste varifrån bussen gick heller, precis som att jag inte förväntar mig betalning när någon frågar mig om vägen.

   Och biträdet var en kvinna.

   Så nu kanske du vill utveckla varför du skrev som du gjorde. För som jag läser det så såg du en chans att påpeka att jag är en bortskämd kvinna som förväntar mig att män ska ställa upp på mig helt gratis bara för att jag är kvinna. Men rätta mig gärna om jag har fel i det antagandet.

 2. hmm.. jag protesterar lite mot vad enstillaundran skriver; en bensinstation skall nog ge basservice typ att hjälpa till att kolla olja, däck, utan att det nödvändigtvis skall kosta något.
  Så mycket service bör man bjuda på!
  En annan sak är sedan att jag alltid i sådana fall, när ärendet är avklarat, brukar fråga om jag skall ge någon ersättning för den hjälp jag fått… oftast blir svaret nej… men då har jag i alla fall visat att jag uppskattar den service jag får.

 3. Att de på en bensinmack hjälper en att kolla trycket tycker jag också hör till servicen man får där, som Charlotte skriver. Sen är det en annan sak att det i dagens Finland inte alls är självklart att de kommer och hjälpa en, precis som Charlotte skriver. Samhället har blivit helt ”gör det själv” numera. Det är synd, för vi skulle ha en mycket bättre ekonomi också om det inte var så otroligt viktigt att alla ska sköta allting själva. Bensinmackarna kunde ha betydligt flera anställda om det fanns personal där som faktiskt gör saker, inte bara tar emot pengar i kassan. Snart finns inte ens kassapersonalen kvar någonstans, på många mackar kan man inte betala annat än i automaten där ute. Det är synd att vi inte kräver bättre som konsumenter heller.

 4. I Sverige får de ibland inte gå ut och röra vid saker om macken också säljer mat, de arbetar då i en mataffär. Fast ibland får de gå ut och röra vid allt utom drivmedel så jag vet inte. Är de helt ensamma tror jag aldrig de får gå ut heller. Regler mot en hjälpsam attityd har jag hur som helst aldrig sett.

 5. Jag ser att flera personer, inklusive Charlotte själv, tycker det är självklart att personalen på en bensinmack ska erbjuda hjälp med en rad olika saker. Det är helt OK att tycka, men inget man kan förvänta sig. Det man vill ha som kund och det som företag anser sig vilja erbjuda gratis skiljer sig ofta åt.

  Om man funderar lite på hur få som jobbar på en servicestation/bensinmack och samtidigt har en insikt i hur många olika arbetsuppgifter de har (inklusive att sälja varmkorv, hyra ut film och fylla mejerihyllorna) är det kanske inte så svårt att inse att de inte har varken tid eller möjlighet att gå ut och kolla lufttrycket på bilar vars ägare inte nödvändigtvis är kunder.

  Att jämföra en informationsdisk (med personal specifikt anställd för att informera) med ett biträde vid en bensinmack (som ska utföra en mängd olika arbetsuppgifter, ofta helt ensam på jobbet) är en haltande liknelse.

  Dessutom ingår de flesta bensinstationer i stora kedjor, vilket gör att den enskilda anställda inte har mandat eller befogenheter att ta beslut angående gratisservice, frivillig betalning för ‘hjälp’ etc. Om biträdet skulle ta sig såna friheter skulle det finnas skäl för uppsägning.

  PS
  Jag skrev tydligt att jag gissade att biträdet var en man.

  • Som anställd på macken kanske man åtminstone kan förklara att man inte FÅR hjälpa till av olika skäl (om det nu är så), om man märker att det finns en förväntan från kundens sida? Eller förklara att man tyvärr inte själv har den kunskap som krävs? Gärna lite artigt (även om man sedan går hem och berättar för sina vänner om den fräcka jäveln som kom till macken i dag och – hör och häpna – förväntade sig gratis extraservice …!)

  • Förstår jag dig rätt när du nu försöker göra detta till en arbetsmiljöfråga och inte en genusfråga (vilket jag tolkade din första kommentar som)?

   Jag håller helt med om att det som företag vill erbjuda gratis och det som kunden vill ha inte alltid överensstämmer, men i det här fallet är ju de facto lufttrycksmätning något som bensinmacken erbjuder sina kunder. När någon då inte förstår hur tekniken ska användas är det väl inte mer än rimligt att den får hjälp med det. Det samma gäller om någon inte förstår hur bensinpumpen fungerar. Det var inte så länge sedan som man inte tankade sin egen bil, utan det var biträdets uppgift.

   Och jo, jag förstår att det kan finnas en mängd olika fullt legitima orsaker till varför just det här biträdet i just den här situationen inte kunde komma ut och hjälpa till, men så som du skrev din första kommentar så lät det som att du ville göra det till en genusfråga. ”Entitlement” är ju något som hör till den antifeministiska rörelsens begrepp. Right?

   Men det var inte en historia om hur jag är besviken på att män inte vill passa upp på mig, utan en historia om hur det kan vara att be om hjälp i Finland och lättnad över att jag inte behövde skämmas över att någon såg att jag inte förstått att skruva av ventilkorken.

   • Du behöver inte heller skämmas för att du inte kunde mäta lufttrycket i däcken, men har det slagit dig att biträdet kanske skämdes för att hon inte kunde trots att hon jobbar på en mack (för dålig fortbildning på arbetsplatsen?) och därmed undvek att ‘hjälpa’ dig?

    Det var ju faktiskt två personer i den här situationen…

 6. Men oberoende av vad biträdet på den aktuella bensinmacken kan eller får göra kan man väl förvänta sig att en som arbetar i servicebranschen kunde uppvisa lite vanlig hövlighet? liksom ordval som ”jag är hemskt ledsen men jag kan inte hjälpa dig just nu eftersom” eller ”ett ögonblick så ska jag kolla ommin kollega har tid” eller ”det är nog bäst att du återkommer då det inte är så kallt ute”.

  eller?

 7. Att biträdet skämdes råder det väl ingen som helst tvekan om. Jag hoppas det är fler än jag och ”enstillaundran” som fattade det. Läs en gång till får ni se. Biträdet skämdes ögonen ur sig och det var därför hon betedde sig så märkligt.

  Nu är ju det definitivt ingen ursäkt för att du inte fick den hjälp du väntade dig och såg som din rättighet Charlotte. Det gör man väl alltid när man går in i en affär oavsett vad det handlar om. Kan bara ta mig själv när jag en gång gick in i en affär för att fråga lite om varför min rakapparat var knäpp. Snubben som stod i kassan vände sig om när jag frågade och sedan stod han kvar så tills jag gick. Snacka om service.

  Det är tyvärr som du säger Charlotte att idag är de flesta biträden inte ens insatta i det de står som biträde för. Det är absolut inte deras fel men situationer med biträden som skäms är allt annat än ovanligt idag. Det är ena sidan baksidan av det hela och den andra är självklart den att du som kund bemöts på ett sätt som du inte gjort dig förtjänt av. Som kund väntar man sig givetvis att åtminstone bli positivt bemött allra minst även om biträdet inte vet ett smack om det kunden vill ha hjälp med.

  Man tycker dock att alla biträden borde få inpräntat i sig att man säker hjälp bakom disken så att säga om man inte har kunskapen själv.

  Nu ska jag göra något som en del säkert blir arga för. Det får stå för er i så fall. Jag ska förklara mig. Charlotte när du berättade om biträdet blev det för mig en kvinna från första början. Varför? Tycker jag att kvinnor är dumma eller vad? Definitivt inte men däremot sitter det i en från barnsben att män ofta vet mer om bilar än kvinnor. Fruktansvärt dumt av mig jag erkänner men tyvärr sitter det där vare sig jag vill eller ej. Det skulle vara likadant om en liknande sak hänt i en syatelje eller liknande. Då hade jag säkert sett ett manligt biträde framför mig 🙂

  Bara så att ingen missförstår. För mig kan en man sy lika gärna som en kvinna och en kvinna meka med bilar lika gärna som en man. Ingen som helst skillnad

 8. Hahaa, som finländare har jag inte ens tänkt på att jag kan gå in i macken och be om hjälp. Jag har istället ringt och frågat då jag inte vetat hur jag ska göra. Att sedan balansera med telefon och lufttrycksslang och förstå instruktionerna var inte det lättaste men jag lyckades. Och har trots det inte gjort om det fastän jag nu då kunnat flera år. Men alltså verkligen, jag inser först nu att jag ju kunde ha gått in för att be om hjälp.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s