Historikerns historier

Senaste nytt om medeltida helgonkungen!

I det senaste numret av Historisk Tidskrift för Finland skriver Mikko Heikkilä en artikel om två av den svenska (och också då förstås finska) medeltidshistoriens mest mytomspunna personer. Heikkilä föreslår att Finlands nationalhelgon St. Henrik och Sveriges helgonkung St. Erik var en och samme man, född i England som son till Edward of Sussex (eller någon annan som hette Edward, jag minns inte).

Ta in det en stund.

Jag ska inte påstå att jag skulle vara tillräckligt påläst på det förhållandevis stora fält som forskningen kring dessa två personer är för att avgöra om Heikkiläs tes är vattentät, men jag kan meddela att han lyfter fram en stor mängd mycket intressanta aspekter som stöd för vad han påstår och att argumenten i stor utsträckning är övertygande. Det handlar bland annat om saker som namnet – (H)e(n)ricus Jedvardsson – och glapp i regenttider och tidsuppgifter för resor som skulle kunna förklaras av att Erik först var biskop i Sverige innan han blev kung. Spännande grejer!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s