Historikerns historier

Krama en medeltidshistoriker!

I dag är det International Hug a Medievalist Day. I motsats till vad många tycks tro är jul, påsk och nyår långt ifrån de viktigaste högtiderna, eller Internationella Kvinnodagen eller Menlösa barns dag de mest betydelsefulla uppmärksamhetsdagarna. Nej. Hug a Medievalist Day slår dem alla med hästlängder.

Att medeltidshistoriker hör till en utsatt grupp i befolkningen säger sig självt. Det mesta som medeltidshistorikern lever för dog nämligen för många hundra år sedan och de artefakter som finns kvar rör, med sin blotta uppenbarelse, medeltidshistorikern till tårar. Lite som Highlander. Fast bättre. Inga av de språk medeltidshistorikern lär sig – vare sig det är latin, fornsvenska eller medelhögtyska – talas av andra människor och alla har väl sett medeltidshistorikern stå själv i ett hörn på en fest sedan det där klassiska skämtet om apan, marginalen och Bayeux återigen fallit just så platt som det tenderar till att göra när man drar det på ett dött språk. Det är ett ensamt liv. Ett missförstått liv.

Medeltidshistorikern behöver en kram.

Och man ska inte oroa sig över att närma sig medeltidshistorikern. Utseendet till trots är medeltidshistorikern i allmänhet inte lika otvättad som hen ser ut. Medeltidshistoriker följer nämligen tvättråden och tvättar sig minst en gång i veckan. Riklig kroppsbehåring, som kommer av att medeltidshistorikern sällan exponeras för solljus, är ett ypperligt skydd mot arkivdamm och mjukt när man kramas. Sannolikheten att medeltidshistorikern säger något som hen förväntar sig ett svar på är dessutom oerhört liten. Tvärtom har man genom att ha kramat medeltidshistorikern förmodligen en ypperlig chans att inte behöva föra en dialog resten av den dagen. Sannolikheten för att stå på andra sidan av en timslång monolog är emellertid överhängande, men minskas betydligt av att man högt och tydligt nyser. Medeltidshistoriker är nämligen rädda för snuva. Få saker är lika förödande när man läser 700 år gamla originaltexter på ett litet obskyrt klosterarkiv i en grotta som är så gammal att den kallas något som betyder ”grotta”, som att nysa.

Så var inte rädd! Gör världen till ett lite bättre ställe och krama en medeltidshistoriker!

För det är helt enkelt så att medeltidshistorikern förtjänar en kram.

Kuriosa: Varje gång någon kramar en medeltidshistoriker räddas en kattunge från döden.

20 kommentarer på “Krama en medeltidshistoriker!

   1. Kram Charlotte! Tack för en bra blogg och dina bra diskussioner.

    Men för att följa min kritiska inställning till vad du skriver så undrar jag om det verkligen finns ett samband mellan lite solljus och riklig kroppsbehåring?

    1. Självklart. Jag sysslar med genus så jag kan inte ljuga. Och kvinnor måste också få ha riklig kroppsbehåring. Allt annat är patriarkalt förtryck och manlig konspiration för att kvinnor ska frysa i minusgrader och söka sig till männen för kroppsvärme.

     (Och jag tar kramen! Tack! 🙂 )

     1. 🙂

      Här ser vi då ett tydligt exempel på hur även män skulle vinna på jämställdhet. Min flickvän är nämligen en sån där patriarkalt förtryckt kvinna som har väldigt mycket mindre kroppsbehåring än jag. Med resultat att hon söker sig till min högre kroppsvärme. Med resultat att jag blir för varm.

       1. Så är det ju. Och man kan ju tydligt se vilka hur olika könsrollerna ser ut. Flickvännen får en lagom värme att sova i, men måste förlita sig på en man för att få det som är givet männen (genom biologi!!!!) medan jag, som man, förvisso har det bra endast egnom att ha fötts med snopp. Samtidigt får jag det sämre för att min flickvän kräver att få ta del av vad som är givet mig av naturen. Den här metaforen säger ju rätt mycket om samhället i stort ser jag nu…

       2. Så är det ju. Jag borde göra det till en vana och på köpet bli en bättre människa.

 1. Och jag som trodde att det var Våffeldagen och inget annat idag. Nu vet jag bättre!
  *KRAM*

 2. Måste ta och fråga dig så här i häxtider, hur såg kvinnans roll i samhället ut innan häxjakten? Var samhället mer ”matriarkaliskt”? Jag har en magkänsla att allt det som stod för kvinnokraft förtrycktes under inkvisitionen och att det efter det blev mansdominerat. Kanske lite svartvitt så här i korta ordalag, men jag skulle verkligen vilja veta hur ”familjerelationerna” och ”samhällsrelationerna” såg ut när kvinnor ännu fick ha magiska krafter.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s