Kulturkrockar · Vardagslivet

Klädrea för män

Efter att ha spenderat så många timmar på mellandagsrea att jag hann gå från stadiet där man aktivt letar efter något trevligt fynd till stadiet där allt förvandlas till ett sjukt social experiment om hur man lockar fram det sämsta hos människosläktet funderar jag på det här med kläder för män. Min man är en av de där, nu för tiden ganska många, männen som gillar accessoarer, bryr sig om sitt utseende och som gärna shoppar kläder. Att komma med honom för att shoppa är deprimerande. Inte så där som somliga män som shoppar med sina fruar skär-hellre-upp-mina-handleder-för-nu-missar-jag-hockeyn-och-det-där-är-fanimej-samma-jävla-byxor-hon-testade-för-fyra-timmar-sedan utan för att utbudet är fullkomligt värdelöst.

Och i ett samhälle där man beskyller kvinnor för att vara utseendebesatta våp och män för att vara ointresserade slackers ger klädaffärerna tydliga indikationer om att det är den rätta världsordningen. Redan för små barn är ”flickavdelningen” betydligt mer omfattande, varierande och inspirerande och dessutom drastiskt billigare än ”pojkavdelningen”. När man kommer upp bland vuxenkläderna har det gått så långt att det inte längre finns en damavdelning; det finns en affär full med damkläder och en liten, sketen herravdelning. Med tanke på hur många frustrerade hyggligt modemedvetna män som suckande plockar bland de tre par herrskor som kommit ut på rean till det facila priset av 79 euro per par och sneglar på hylla efter hylla av damskor Alla-under-20-euro-special, finns det betydligt större efterfrågan än tillgång på varierande herrmode.

Jag blir uppriktigt förbannad å min stilige makes vägnar, för att det ska vara så in i helvete svårt att hitta bra och snygga herrkläder till priser som motsvarar vad man skulle ha gett för damkläder och för att utbudet är patetiskt begränsat. Dessutom blir jag förbannad över den eviga förväntan att kvinnor ska bry sig om sitt utseende och att män inte ska göra det. Men mest förbannad blir jag på fördomen att den ordningen är biologiskt betingad, att den fånigt lilla herravdelningen är en effekt av att män inte hinner befatta sig med trivialiteter som shopping – inte att män blir uttråkade för att utbudet suger – och att alla de män som faktiskt vill handla kläder och se bra ut förmodligen är homo.

15 kommentarer på “Klädrea för män

 1. Ja herreje, nu är ju varken jag eller sambon särdeles mode- eller shoppingintresserade men förra julrean skulle vi ha ett par jeans och ett par vinterskor åt honom. Vi var i Helsingfors. Och det var hopplöst! En butik byggde tydligen om mitt i julrean och därmed var herravdelningen, som nog kunde ha varit rätt okej eftersom jag sett herravdelningen i samma affär i Åbo, icke-existerande. Sist och slutligen fick han ju nog tag i vad han ville, men utbudet var deprimerande. I år har vi inte ens testat…

 2. Jag blir så trött å makens vägnar. Har drar 3xXL över axlarna och small i midjan. Plättlätt. Not.
  Det enda som funkar är specialsydda saker. Så nä, hitta något på rea finns inte på kartan.
  Och då är han mer modemedveten än jag är. Jag försöker inte ens.

  Mer kläder åt männen! 🙂

 3. Nej, det är rätt deprimerande att leta kläder. Allra värst är det att hitta något till min klädintresserade 9-åring. Även i stora affärer med hyfsat utbud (läs HM) brukar sortimentet för sådana som honom vara begränsat till två eller tre hyllor och kanske ett eller två hängställ. Och nästan allt är jeans och svarta tröjor med motorcykeltryck. Och bredvid ligger tjejavdelningen för samma ålder som täcker typ 70 kvm… Dessutom har affärerna en tendens att bygga in könsroller i plaggen genom att stort tydligt trycka ”girl” på den i övrigt snygga rosa/röda/gröna/orangea tröjan. Deprimerande.

  1. Jo, är det några det är synd om så är det yngre pojkar. Vi har också en son som gillar färgglada kläder, men det är liksom dömt att misslyckas. Dessutom vill man ju helst inte satsa på alltför dyra kläder (för en del dyrare märken har färger och bättre utbud) i den åldern eftersom de har sönder allt de inte vuxit ur på en säsong.

 4. Min pojkvän och jag diskuterar ofta detta fenomen. Också i second hand-affärerna råder samma indelning. För det mesta lyser herrkläderna helt med sin frånvaro. Kan inte nån öppna en vintagebutik med lika stora dam- och herrsidor? Eller kanske jag måste göra det själv.

 5. Jag håller med dig om att det brukar vara tvärt om och jag har lite sett det som anledningen till att män inte är så klädintresserade – det finns inget roligt i affärerna. Men nu i mellandagarna var vi en sväng på stan och jag brukar ofta handla på MQ, så där gick vi in. På herravdelningen fanns massor av snyggt, medan damavdelningen var rätt trist. Synd att det inte kan vara fint och intressant på båda…

  1. Jo, på en del av de dyrare affärerna finns det en hel del bra. Zara är en av dem. Men då rör man sig ju liksom i en helt annan prisklass också.

   1. Hmm… det finns ju lite blandat på MQ, speciellt på rea (250:- för ett par byxor på 50% rea) och om man jämför med t.ex. H&M så sitter det bättre och håller högre kvalité – kläder man kan använda med andra ord. Men jag har en känsla av att det kanske är annorlunda i Finland.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s