Godsaker · Vardagslivet

En tårta som är som en hatt, och blåbärsmousse som borde vunnit fredspris.

I lördags var det dubbelkalas för min förmodligen största lilla beundrare och hennes ljuvliga lillebror. Den här gången hade jag helt fria händer (woohooo!) både vad gällde smak och design. Därför gjorde jag en ganska tung sockerkaksbotten med lätt karamellton och fyllde med vitchokladmousse och den där blåbärsmoussen som borde ha vunnit fredspriset. Och så öste jag på med höstiga färger och kul mönster. Det här är Ascot i tårtform.

 

Blåbärsmousse värt fredspris

Ta 200 g frysta (eller färska) blåbär.
Koka upp i en kastrull och låt koka ett par minuter. Ta kastrullen från plattan och kör i en mixer (eller med mixerstav) tills du har en jämn sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt
2,5 dl grädde (lättgrädde går bra, om man är lagt åt det hållet)
2 dl Gelésocker Multi

Rör om väl och låt koka upp. Koka ca 30 sekunder och dra sedan kastrullen från plattan. När blandningen svalnat något, vispa för hand i
200 g färskost (t.ex. Philadelphia)
När blandningen är klumpfri, vänd ner
2 dl ganska hårt vispad grädde (nu får det förstås inte längre vara lättgrädde, oavsett ideologisk övertygelse)

Ställ i en bunke med lock och låt moussen vila i kylskåp, minst från morgon till kväll, men gärna till nästa dag. När du tar fram moussen igen ska du inte vispa eller röra för hårt utan bara sleva den dit den ska. Till exempel in i munnen. Eller på en tårta först om man håller på konventionerna.

Blåbärsmoussen blir ordentligt fluffig och luftig men ändå så fast att en fylld tårta kan ätas som snacks med handen en sen kväll – ett viktigt kriterium för en riktigt bra tårta.


Tårtan på den här bilden har inget med tårtan i inlägget att göra.

13 kommentarer på “En tårta som är som en hatt, och blåbärsmousse som borde vunnit fredspris.

 1. Vi har kalas på lördag och jag skulle gärna lära mig göra marsipanskal. Hur många gånger övade du innan du lärde dig? Finns det någon chans i helvetet att jag hinner få till det på fem ynkliga dagar? Önskemålet är en tårta med röda sniglar på.

  1. Men självklart kommer du att lyckas! Kavla inte för tunt och se till att du har gjort ett lock som är en god bit större än själva tårtan om du vill få det jämt. Och fråga gärna om det är något särskilt du undrar. Eller say the word så fixar jag tårtan… 😉

 2. Alltså, det smarta alternativet vore ju att beställa den. Men det löser inte det faktum att jag väldigt gärna vill lära mig göra det själv! Jag antar att youtube och lite extra ingredienser fixar det. Jag är inte helt bortkommen i köket och Nora kan redan alla svordomar.

  1. Om du vill ska du förstås göra den själv (annars vet du var jag finns… 😉 )! Använder du marsipan kan du spackla tårtan med grädde. Tårtans utseende är helt beroende av underarbetet. Genom att spackla tårtan, alltså täcka den innan man lägger på locket, riktigt jämnt låser man fast smulor och lock samt skapar ett jämnt underlag. Marsipanen ska knådas riktigt mjuk och varm. Använd florsocker som man använder mjöl när man bakar bröd, för att få marsipanen att släppa kavel, händer och bakbord. Kavla, florsockra, vänd, kavla, florsockra, vänd tills du har ett lock som är tillräckligt stort (och då alltså ett par cent större än vad som behövs för att täcka tårtan även ner på kanterna) och kanske två-tre millimeter tjockt. Kanterna på locket måste inte vara jämna, för de skär man ändå bort. Lyft locket försiktigt på plats, med ordentligt med florsocker på händerna slätar man sedan ut bubblor och liknande genom att försiktigt liksom smeka tårtan. Sist skär man bort kanten längst ner.

   När jag dekorerar brukar jag fästa dekorationerna genom att vääääldigt försiktigt pensla dem med lite vatten. Därefter brukar de sitta fast bra.

 3. Hej där! Hittade din blogg av en slump när jag sökte på åsikter om tatueringar på kvinnor. Har ännu bara hunnit igenom några inlägg men du skriver väldigt underhållande. Var lite ful och la en länk på min blogg redan innan jag frågat så passar på att säga hej nu och hoppas att det är ok… Ha en fin kväll! / Sarah

 4. Tack för pepp och tips – tårtan blev fantastisk! Jag hade aldrig trott att jag kunde baka så vackert. God blev den också. Jag använde recept på rosa bröllopstårta på alltommat.se, fyllningen var en syrlig hallonmousse. Den enda som inte dyrkade bakverket för vad det var värt var födelsedagsbarnet själv, som tyckte att den inte motsvarade hennes önskemål. Nästa gång får hon vara med och baka.

 5. Pingback: Fars dag | SivÖ
 6. Pingback: Jobbvila | SivÖ

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s