Historikerns historier · Nyhetsplock

Kontrollera kvinnlig sexualitet

För de flesta som jobbar med historia i allmänhet och genushistoria i synnerhet är det inget märkligt eller kontroversiellt med att kvinnors sexualitet har varit hårt kontrollerad. Ibland stöter jag på tyckare som menar att det var kvinnorna själva som satte upp dessa normer och regler för hur kvinnlig sexualitet skulle kontrolleras och på många vis stämmer det. Det var absolut en del av en god moders uppgifter att se till att hennes döttrar inte hängav sig åt köttsliga synder, eller förföll till njutning och lusta. Så långt stämmer det att kvinnor deltog i kontrollerandet. Men själva ansvaret för att unga flickor inte hoppade över skaklarna låg inte på modern utan på fadern. Han hade det juridiska ansvaret och det ekonomiska ansvaret för att alla kvinnor i hans hushåll, oavsett ålder, inte hade en egen, fri sexualitet. En jämförelse kan göras med samhällen utan kvinnlig sexuell frigörelse idag. Familjens heder skyddas i sista ledet av män, inte av kvinnor.

Samma tyckare som menar att det är kvinnor själva som upprätthåller de ramar som definierar, kontrollerar och begränsar kvinnors sexualitet brukar mena att män aldrig egentligen har kunnat kontrollera kvinnlig sexualitet, och att det verkligen inte skulle kunna ske idag. Nej, det är kvinnorna som har den sexuella makten. Männen har inget att säga till om.

Det är sånt här jag sitter och tänker på när jag på tåget på väg till stan lyssnar på två unga män som diskuterar med varandra. Den kvinnosyn som dessa två gav uttryck för är på intet vis något nytt eller något isolerat fenomen och jag känner igen tongångarna från min egen uppväxt. Den ena killen frågade hur det gick med den där tjejen och de kom överens om att hon var en jävla hora. Och den där andra tjejen, hon som nu var tillsammans med den där killen från grannstaden, hon var ju en sån jävla hora hon också. För att inte tala om den där tjejen som inte riktigt ville släppa till. Alltså fy fan vilken jävla hora hon var alltså!

Den som aldrig har stått på andra sidan och fått höra att man är en jävla hora, eller som helt enkelt vägrar att se det här ur ett historiskt perspektiv och som en pågående trend, kanske tror att de här unga männens inte alltför nyanserade språkbruk är ett tecken på unga mäns frustration över den okontrollerbara kvinnliga sexualiteten. Men i själva verket är deras språk just sådant som verkar för att kontrollera kvinnors sexualitet. Den kvinna som tror att hon är fri är en jävla hora. Kvinnor ska inte vara fria. Kvinnor ska inte utnyttja sin sexualitet. Kvinnor som gör det är jävla horor som gör det bara för att vinna något på det. Ligga sig upp i världen.

Allt detta visar på hur det är långt kvar tills kvinnlig sexualitet är fri och jämbördig med männens. För vad dessa unga män, och alltför många med dem, egentligen gör är att sätta en standard för vad kvinnor får göra, hur många män det är ok att en kvinna är med och när hon är för återhållsam. Den som inte tror att det där med att bli kallad hora om man inte rättar sig in i ledet har någon effekt kan läsa om den femtonåriga Amanda Todd som nu har tagit sitt liv. Trots att hon drevs till detta av den stämpel hon fick sedan en man tagit sig friheten att fritt cirkulera en topless-bild av henne som han kommit över, är det likväl sådana som fortsätter att kalla henne hora och slampa och insinuera att om man tar av sig så får man stå sitt kast. Inte ens genom att ta självmord kunde hon komma bort ifrån det.

Och nej, det är inte bara män som trycker ner kvinnors sexualitet och nej, Amanda Todd är inte den första och knappast den sista som kommer att betala för andras oförstånd med sitt liv. Men vad alla de som kritiserar Amanda Todd nu – med noll respekt för att en ung människa drivits till självmord – framhåller är att hon minsann hade sex som ung och visade boobsen frivilligt. Jag behöver väl knappast ens påpeka att det aldrig skulle ha hänt om det varit en ung kille? Behovet av att kontrollera kvinnlig sexualitet är inte på något vis begränsat till en tid då man saknade faderskapstest och behövde förvissa sig om arvingarnas biologiska band utan lever och frodas än idag. En unga flickas död visar på dess kraft. Vi kan få det att sluta.

6 kommentarer på “Kontrollera kvinnlig sexualitet

 1. I norden är kvinnor nog mera sexuellt hämmade än kontrollerade. Kvinnor verkar inte heller göra så mycket åt saken, annat än klaga på män, men såklart är det ju svårt om ens hämmadhet tar formen av att man inte ens förstår att man är hämmad.

  1. Så tre frågor:
   1: Varför är kvinnor i norden sexuellt hämmade?
   2: Hur många gånger har du blivit kallad jävla hora?
   3: Vad tycker du att kvinnor skulle kunna göra som de inte redan gör?

 2. Jätte bra inlägg!! och så sant och så jävla sorligt… ännu också är det helt OK för män att bradgas övar deras 50+ sexpartners, för då är man ju karlarnas karl! En riktig manlig man!! Men är man kvinna och har haft över 50 sexpartners, så då ska man tammefan inte nämna det högt, för då är man ju en hora. Själv har jag haft över 50 sexpartners, vissa av dem har jag varit med mer än en gång och vissa har varit en one-night-stand. Men inte är jag någon hora för det inte. Jag är bara en sexuell person som njuter av att ha (safe) sex och har jag ingen stadigvarande partner så då tänker jag inte heller leva i selibat bara pga. den orsaken.

  Men vågar jag berätta högt att jag har haft över 50 älskare? Nej, mycket sällan…tyvärr..

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s