Nyhetsplock

På tal om det där med kvinnlig objektifiering och sexualiserat våld

Lana del Rey har utsetts till årets kvinna av GQ. Så inne i tidningen har de en bild som ser ut så här.

fattar0

När jag väl lyckas svälja kväljningarna börjar jag fundera på vad som fick dem att ta just en sån här bild för att hedra årets kvinna. Alltså på riktigt. Hur lade man fram förslaget för Lana?

– Jomen du. Vi tänkte att eftersom vi redan har dig naken på framsidan av tidningen (true story, btw) så kanske vi skulle dra på något skimpy svart? Och så lite dramatik på det. Vad sägs om att vi har en ansiktslös man som greppar din ena boob, inte så där sensuellt liksom. Nej nej. Mer så att det gör lite ont. Och så kanske han liksom lägger sin andra hand runt din nacke, du vet så där så att det ser ut som om han kan knäcka din nacke om du säger nej. Hur låter det, tycker du?
– Men härregu vilken kul och nytänkande idé! Det är ju verkligen en position som framhäver min musikaliska genialitet och spelar an på min lysande karriär som musikskapare. Sure thing asså!

Se fler bilder här eller här!

32 kommentarer på “På tal om det där med kvinnlig objektifiering och sexualiserat våld

 1. Alltså, jag undrar VERKLIGEN vad som fick henne att ställa upp på de där bilderna! Eller, vid närmare eftertanke så kanske jag inte alls vill veta…

 2. Ja exakt! Att hon tydligen håller på med musik (du skrev ju det, så jag gissar att du har kollat upp henne eller kände till henne sedan innan) går ju inte på något sätt att gissa sig till i bilderna. VAD bilderna överhuvudtaget vill säga är ju en gåta i sig…

  1. Hon kunde ju till exempel ha suttit halvnaken på ett piano, så där som kvinnliga musiker brukar. 😉 Lana del Rey är för övrigt en grymt bra musiker (singer song writer). Ibland lite för mörka texter för mig, men talang har hon.

 3. Jamen shit vilken bra idé, Låtta! Hade hon suttit på ett piano halvnaken istället för på golvet hade jag helt klart köpt hela konceptet! 😉 Du kanske skulle söka dig till den där tidningen, ni verkar stå för liknande värderingar.

 4. Hur vet du att det är endast något som föreslagits för henne, kanske hon föreslog det själv? Men det kan ju inte vara ett alternativ?

  1. Ofta har fotografer som gör liknande uppdrag, och framförallt tidningen som publicerar det, en bild av vad de skulle vilja göra, och det utgör grunden för sessionen. Sannolikheten att förslaget kom från henne är alltså ganska liten.

   1. Vi ska förhålla oss till henne som en stark och självständig kvinna, en jämställd kvinna, men hon är inte ansvarig för hurdana foton man publicerar av henne? Vad skall man tänka nästa gång då hon kommer med någonting i stil med ”I´m totally in control of my artistic freedom” eller ”I´m an independent woman”? Det tycks variera ganska mycket när detta gäller, men det är nog konsekvent så att i förjänstfulla saker är man ansvarig men i problematiska saker oansvarig.

    1. Du tar väldigt mycket av min tid och alltför mycket plats på den här bloggen för någon som uppenbarligen inte är särskilt haj på att läsa. Jag har aldrig påstått att hon inte skulle ha godkänt bilderna, men jag betvivlar å det bestämdaste att förslaget kom från henne. Tidningar av GQs storlek har en art director som avgör hur liknande inslag ska vinklas. Jag tror inte heller att någon av de män som blev valda till årets det och det man kom till tidningen och fick bestämma helt själva hur de skulle fotas.

     Det är dags att du börjar läsa med ett öppnare sinne eller slutar lägga tid på att kommentera. Det blir så himla tröttsamt när någon envisas med att misstolka allt hela tiden. Inget av det jag skriver verkar ju någonsin bredda ditt sätt att se på världen, ge dig nya perspektiv eller ens en tankeställare, så det finns knappast någon vettig anledning för dig att fortsätta läsa här heller.

     1. Mina tankar är mera allmänna funderingar kring frågan än svar på någon specifik persons specifika tanke. Försök ha förståelse för detta att jag funderar fritt kring frågan och eftersom jag är dålig på att formulera mina tankar och skriva så kan det verka att jag tillskriver människor tankar så de inte tänkt. Jag ska vara mera uppmärksam i fortsättningen med när det är menad som en allmän kommentar och när det är ett svar på en specifik tanke. Jag tycker tlll en del (läs tillräckligt) om din blogg och dina tankar därför läser jag och kommenterar här men detta kunde jag också säga till dig:

      ”Inget av det jag skriver verkar ju någonsin bredda ditt sätt att se på världen, ge dig nya perspektiv eller ens en tankeställare.”

    2. Jag har i alla fall inte skrivit någonstans att jag INTE tycker att hon till syvende och sist själv är ansvarig för vilka foton som publiceras på henne. Tvärtom så uttryckte jag mig undrande inför vad som kunde fått henne att ställa upp på bilderna överhuvudtaget. MEN Charlottes poäng var väl ändå att tidningen trots allt har kommit fram till att det är på det här sättet som deras ”Woman of the year” bör framställas.

     1. Sara L.

      ”MEN Charlottes poäng var väl ändå att tidningen trots allt har kommit fram till att det är på det här sättet som deras “Woman of the year” bör framställas.”

      Jo det kan vara men ändå Refuse/Resist.

 5. Mina tankar är mera allmänna funderingar kring frågor än svar på någon specifik persons specifika tanke. Försök ha förståelse för detta att jag funderar fritt kring frågan och eftersom jag är dålig på att formulera mina tankar och skriva så kan det verka att jag tillskriver människor tankar så de inte tänkt. Du behöver inte besvara mig varje gång jag skriver, kanske det vore bäst om jag fick kommentera här och du endast svarade mig då du tycker att jag har något vettigt att säga. Jag ska vara mera uppmärksam i fortsättningen med när det är menad som en allmän kommentar och när det är ett svar på en specifik tanke. Jag tycker tlll en del (läs tillräckligt) om din blogg och dina tankar därför läser jag och kommenterar här men detta kunde jag också säga till dig:

  ”Inget av det jag skriver verkar ju någonsin bredda ditt sätt att se på världen, ge dig nya perspektiv eller ens en tankeställare.”

 6. Stön!! (inte sexuell reaktion) så jäkla snygg å så en sån bild. Man blir så arg och besviken! Everybody wants a piece of Lana.

  Eller så är det meningen att man ska tolka det som att hon är så tuff och stark att hon förblir oberörd av tafsandet. Som Courtney Love som påstod att Skottland är det enda stället hon inte fick ett finger i sig när hon stagedivade! Tafsa på ni bara…

  1. Jag hade köpt idén om att hon ska se oberörd ut om hon exempelvis hade mött betraktarens blick. Men annars liksom. Nej.

   Och bara väldigt löst relaterat till stagedivande: i proffsbrottning får man tejpa sin rumpa så att inte tummar ska hamna på fel ställe. 🙂

 7. Matias har väl en poäng kan jag tycka.
  Ja, tidningen har en j-t märklig syn på hur män och kvinna (or?) visas upp. De får rättmätig kritik för det.
  Det vi (läs män) nästan aldrig får se, är en motsvarande kritik av den kvinna som ställde upp på det. Om vi förutsätter att det är en världsartist som Lana så kan hon sätta ner foten och så blir det som hon vill, men hon valde att inte göra det. Det är hennes val att göra, men då borde det väl mynna ut i lika stark kritik av henne? Jag ställer frågan utan att vara tvärsäker..
  Din text innehåller förvisso en mild form av kritik, om man läser välvilligt 🙂 men generellt sett så är det enbart tidningen som får på huden.

  Tidigare var det ju på tapeten den kvinnliga kocken och märkliga bilder i köket. Hon var inte riktigt i samma position som Lana, och hade inte på samma vis möjlighet att säga nej/tid att tänka efter. Där finns det större anledning att enbart kritisera tidningen (och fotograf).

  1. Jag vet inte om jag håller med om att kocken i köket (vet vilken du menar men kan för mitt liv inte komma på namnet) hade mindre valfrihet. Men hur som helst, det jag funderar över i mitt ursprungliga inlägg är hur i hela friden någon kunde tycka att det var en bra idé. Det är inte bara kritik mot tidningen, art directorn, fotografen och vem det nu är som håller i hennes boob utan även mot Lana själv. Varför, liksom? Varför går man med på sådana bilder? Varför vill man ha sådana bilder? Och vad säger det om årets kvinna?

   (Däremot tycker att jag den som gjorde smink och hår gjorde ett fantastiskt jobb. 🙂 )

   1. Jag tänker att det är lite en fråga om makt. Kocken hade ingen större erfarenhet av fotografering på det viset, eller media. Det gör att man hamnar i ett lite mer sårbart läge. Det blir mycket svårare att göra sin vilja hörd eller att ens presentera sin vilja.
    Det hela är väl bara ytterligare en anledning att inte köpa sådana tidningar.. Allt enligt känt förslag..

 8. Charlotte:

  ”Varför, liksom? Varför går man med på sådana bilder? Varför vill man ha sådana bilder? Och vad säger det om årets kvinna?”

  Kanske hon gillar att bli objektifierad och kanske hon gillar såna tag?

  1. Matias:

   ”Kanske hon gillar att bli objektifierad och kanske hon gillar såna tag?”

   Nu gjorde jag ett feministiskt misstag! Gillar att objektifiera sig själv skulle jag skriva. Fan! Man har du det feministiska ända in i ryggmärgen.

 9. Tror vissa missuppfattat bilden faktiskt 🙂
  Tittar man på bilden i obeskuret skick framgår det bättre att kvinnan lutar ansiktet mot mannens hand, hon håller även kvar hans hand mot hennes ansikte med sin vänstra hand. Samtidigt smekar han hennes bröst med andra handen på ett sätt som jag antar ska framstå som ”kraftfullt” men jag tycker det bara ser ut som modellen fått instruktionen att lägga handen rakt ned på bröstet. Hon ser ut att njuta medans han koncentrerat palperar bröstet…

  Intressant hur en sensuell bild kan bli hotfull beroende på vad man har för perspektiv.

  http://popdust.com/2012/09/06/lana-del-rey-got-naked-but-like-in-a-cool-way-for-gq/lana-del-rey-gq06/

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s