Ett brev om homoäktenskap

Kära Mr. Bauer,

Jag har just haft det tvivelaktiga nöjet att se reklamfilmen New Morning, där den oroade frun läser tidningen och på sin ömsinte makes försiktiga fråga om vad som är på tok svarar att Obama försöker tvinga homoäktenskap på det amerikanska folket. Jag antar att det bara var en smärre miss i manuset att framställa det som att homosexuellas lika rättigheter till äktenskap leder till att alla amerikaner i framtiden måste gifta sig med någon av samma kön. Men sånna missar händer ju så lätt. Homoäktenskap handlar ju trots allt inte om att skapa någon ny norm för hur äktenskap ska se ut, utan om att acceptera det faktum att kärlek uppstår även där somliga inte vill se den.

När man diskuterar om homoäktenskap ska legaliseras brukar jag ofta tänka på hur det var för bara knappt femtio år sedan, då den där frun i din film skulle ha blivit lynchad för att hon gift sig med en vit man. Är det inte ganska konstigt att tänka sig det? Att idag, på grund av politiska påtryckningar, ökad öppenhet och en större förståelse för kärlekens gränsöverskridande makt sitter hon där i en fin klänning istället för att hänga i ett träd. Idag kan det där gifta paret oroa sig över att homosexuella ska få grundläggande mänskliga rättigheter, trots att det är så kort tid sedan diskussionen rörde människor som dem.

Du Mr. Bauer, det var bara det jag ville säga. Tack för att du gör oss som stöder kärlek i alla dess former påminda om vikten av ett fortsatt stöd.

Ha en bra dag!

Vänliga hälsningar
Charlotte

Läs också Hannah!

22 tankar om “Ett brev om homoäktenskap

 1. Hu, vilken obehaglig video. Den där bekymrade blicken, det där stereotypa, vita, amerikanska paret. Nästan så man vill gråta åt världens elände och alla fördomar.

  • Så är det. Med tanke på hur många i den här världen som aldrig får uppleva kärlek är det beklagligt att några försöker döda den där den faktiskt spirar.

 2. Ping: Läs det här! | Livet just nu

 3. Jag trodde verkligen detta var ett (dåligt!) skämt när jag såg filmen i helgen. Men blev genast upplyst om att så inte var fallet. Som sagt, man blir mörkrädd…

 4. Jag förstår din poäng, Själv blev jag illa berörd av din argumentation och utpekande av kvinnan i bilden som avvikande av den vita normen. Jag har personligen inte kännt mig så utpekad som avvikande på länge pga av min mörkhet som i din text. Kanske för att jag inte förväntade mig att höra rasistisk argumentation från din härliga blogg.Typ som var tacksam över alla rättigheter du har idag för förr skulle du ha lynchats pga att du är inte är vit. Med det säger jag inte att jag försvarar filmen, (håller inte med det minsta). Enbart att exemplifierandet av kvinnan som en som borde vara tacksam för sin position idag pga av sin etnicitet. Får mig att må illa,.påminner mig bara om att hur långt det är kvar till det där jämlika rättvisa samhället jag vill att alla ska ha. Och det var väl din poäng. Tråkigt att din poäng gjorde mig ledsen. Tror du att du kunde ha illustrerat den poängen på annat sätt? Kanske att lyfta fram kvinnors emancipation istället. Vänligen Lisa

  • För det första vill jag uppriktigt be om ursäkt för om mitt inlägg kändes sårande. Det var verkligen inte meningen.Rätten att tycka vad man vill (även om det råkar vara att man är emot homoäktenskap) är förstås inte beroende av hudfärg.

   Att jag valde att skriva som jag gjorde var för att homosexuella (eller sexuella minoriteter i allmänhet) världen över råkar ut för hemska förföljelser, lynchningar och diskriminering, trots att de kanske bor i länder där det inte finns uttryckliga förbud. Hade jag sett en vit man och en färgad kvinna sitta och på riktigt diskutera med varandra om det här ämnet och kommit till samma slutsats som i filmen hade jag aldrig någonsin sagt till henne att hon istället ska vara tacksam och inte har rätt att klaga. Men i den här filmen är det min uppfattning (och jag kan ha fel) att den är så genomsyrad av politisk propaganda att det långt ifrån är en tillfällighet att han är vit och hon inte. De ska som par representera det typiska Amerika och det är ett politiskt medvetet val att hon är färgad. Som jag ser det utnyttjar man alltså henne för att nå en grupp väljare där republikanerna är svaga (färgade kvinnor).

   Kanske hade jag kunnat säga det annorlunda, men för mig rimmar det extra illa att man väljer att vädja till en grupp människor (där Obama är stark, det här är alltså politik och inget annat) vars föräldrar kan ha upplevt samma förföljelser och diskriminering som man nu försöker ålägga en ny grupp.

   Men igen; förlåt om det sårade.

 5. Tack för att du svarade så snällt och sa förlåt. Funderade länge om jag skulle skriva nåt alls i och med att jag blev himla berörd. Tog mod till mig och vågade. Särskilt då resten av det jag läst på din blog är himla bra. Jag tror att varför jag blev så golvad var att jag själv inte såg denna kvinna som mörk. Och det var just det utpekandet som gjorde det extra tydligt för mig att jag heller aldrig kommer ses som annat än icke europe hur jag än väljer att definiera mig. Ja det här är ju sådant som jag måste handskas med och som jag tycker känns lite pinsamt att erkänna att jag ens tycker är jobbigt. Men det är ju inte ditt problem och som sagt jag förstår din poäng. Over and out. Vänligen Lisa

  • Jag är jätteglad över att du skrev, trots att jag förstås är ledsen att du blev illa till mods. Och det är många som inte ser den kvinnan som mörk (min man, till exempel), medan jag ser bådas utseende, ålder och hela varande som väldigt politiskt medvetna val.

   Att erkänna att man tycker att något är jobbigt är en stor vinst bara det, och att göra det så som du just har gjort, för en främmande människa på ett publikt forum är extra modigt. Jag hoppas verkligen att du en dag känner att du hör hemma, var du än är! Allt gott till dig!

 6. Hej,tack för dina vänliga ord, nu har jag återigen funderat lite och kommit fram till att det var just uttryck för vithetens hegemoni, som jag reagerade på och att du ser henne som mörk och att jag faktiskt tycker att det är ett problem att jag reagerar så här när du använder det som poäng. Just för att du är vit och jag inte är det. Jag hoppas att mina synpunkter kanske kan få dig att fundera över din ståndpunkt i hur du i framtiden väljer att illustrera dina argument. Allt gott till dig med och jag önskar dig en fortsatt god sommar.
  Vänligen Lisa

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s