Godsaker · Vardagslivet

Mammapappa-picknick och ett Mycket Viktigt Recept

Igår hade det finlandssvenska föräldraforumet mammapappa.com sin årliga picknick. Jag ska inte tråka er med en alltför lång genomgång men några saker vill jag ändå lyfta fram:

För det första förtjänar den fantastiska Tove att hyllas igen, och igen, och igen. Likaså hennes man (kanske mest känd som ”han den där superhunken från Danmark”) gjorde både igår och alla andra dagar en lysande insats. Jag hoppas att de aldrig förstår exakt hur viktiga de är för alla oss användare för man kan få stressrelaterade ångestattacker för betydligt mindre.

För det andra är jag oerhört glad över att se att mammapappa.com inte alls är mamma(pappa).com. På picknicken syntes det tydligt att det var ett föräldraforum och i ett samhälle som klagar på pappor som inte vill vara hemma och sköta sina barn samtidigt som mammacaféer, mamma-barn-yoga och moderskapsförpackningar ses som självklara är liknande initiativ extra betydelsefulla.

För det tredje måste jag, på ett högst egocentriskt plan, erkänna att det var andligt uppbyggande när så mycket folk som egentligen inte tillhör forumet kom fram och skramlade med plånboken i förhoppningen att de cupcakes jag bakat var en del av Ravintolapäivät. Jag är av den bestämda åsikten att folk i allmänhet behöver mer cupcakes – lite mer dekadens – i sina liv.

Därför kommer här också receptet på söndagens cupcakes!

Jordgubbscupcakes med vitchokladfrosting

Kör
150 g bra ekologiskt smör (inget yäckigt margarin!)
2 dl socke
r
i en mixer. Först blir det smuligt, sedan hoppar det ihop till en boll och därefter blir det ett sorts vitt fluff. Vitt fluff är bra. Alltid. Medan du kör, tillsätt
1 ägg och strax därefter
1 ägg till
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl vatten
1 dl frysta jordgubbar

Du bör nu ha ett rosa fluff. Det är också bra. I en annan skål blandar du sedan
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Stanna mixern om du inte redan gjort det. Häll i mjölblandningen och kör sedan på låg hastighet och med pulsfunktionen. Kör du på full hastighet har du gjort jordgubbsdoftande stenar, vilket förvisso inte är helt illa men olyckligtvis nästintill oätligt.

Smeten räcker till 10-12 normalstora muffins eller förvånansvärt exakt 24 små. Alltid när jag lagar muffins har jag en metallform att sätta pappersformarna i. På så vis blir det höga, fasta muffins istället för… ja… ni vet… platta och vingliga. Grädda små muffins 10 minuter i 210 grader, större muffins något längre (ca 12-15 min) något svalare (ca 180 grader).

Det här är ett grundrecept på världens enklaste och godaste frosting:

Ta lika delar vit choklad och naturell färskost (exempelvis Philadelphia). För 24 små cupcakes räcker 150 gr, men å andra sidan är det ett välkänt faktum att man aldrig kan göra för mycket. Smält chokladen i vattenbad (i en bunke satt över en kastrull med kokande vatten), låt svalna något och vispa sedan (för hand) ihop choklad och färskost. Låt frostingen svalna helt innan den spritsas. Förvarad i en spritspåse håller frostingen i minst en vecka i kylskåp. Förmodligen håller den längre också, den har bara blivit uppäten innan liknande teser kunnat testas. Låt gärna spritspåsen ligga en stund i rumstemperatur innan du spritsar så blir frostingen mjukare och följsammare.

De små dekorationerna är gjorda av sockermassa och sockerkulor.

Formar, sockermassa och liknande finns att köpa på exempelvis Confetti.

20120820-120135.jpg

Vi åt oss igenom imponerande 170 cupcakes.

8 kommentarer på “Mammapappa-picknick och ett Mycket Viktigt Recept

  1. Man borde skaffa sig en mixer. 😉

   Annars är det degkrokar som gäller, men eftersom smöret inte är smält så är det ganska tungt. Det man kan göra är att riva smöret på ett rivjärn och sedan vispa, då blir det lite lättare. Jordgubbarna får man finhacka med kniv först. Alternativt kan man göra smeten och sedan trycka ner en bit jordgubbe i varje form just innan gräddning.

 1. Nu känner jag mig ännu mer besviken över att vi missade det. Vi kom en timme för tidigt, barnet började gråta, det började regna och skapade därmed en dålig stämning i vår lilla familj så vi cyklade hem igen.

  1. Det var ju lite vekt. 😉 Men ni får väl komma nästa år! Eller så kan ni ju satsa på picknick typ vilken annan höstdag som helst: regn lär det ju komma. 🙂

   (Och har du någonsin vägarna förbi här ute i obygden så lovar jag att förse dig med cupcakes!)

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s