Historikerns historier

Ett riktigt gammalt köksskåp

St. Andrews lilla museum hade man i vanlig ordning blåst upp hur viktig staden var under medeltiden samtidigt som 90% av museets föremål var från något av de senaste 150 årens många krig.

Men så fanns det ett underbart köksskåp som en av stadens invånare hade införskaffat i början av 1900-talet.

Skåpet är tillverkat av Easiwork och var en ganska lyxig köksinredning när det begav sig, trots att just det här är av den mindre modellen. I det brittiska hushållsmagasinet Ideal Home 1925 lanserades skåpet som en hjälpreda i hem utan tjänare. Med hjälp av liknande skåp kunde man inte bara lättare hålla reda på alla burkar och pryttlar utan även laga maten. Köksskåp var en del av att göra hemmet till en välutvecklad arbetsplats för kvinnor, där ny teknologi (och jo, blå skåp faller i den kategorin) och vetenskap bidrog till att optimera hushållsarbetet. Kärnfamiljsidealet och drömmen om det välorganiserade hemmet krävde att kvinnan i huset försågs med teknologi som underlättade kategorisering och organisation av det dagliga hushållsarbetet allteftersom tjänare i hemmet blev ovanligare. Men den nya teknologin uppfattades inte alls som en nedvärdering av kvinnorna eller som ett sätt att binda dem vid hemmet. Faktum är att den nya teknologin till viss del utvecklades i kvinnoförbunden och att den sågs som ett sätt för kvinnorna att få makt över ett arbete de ändå förutsattes göra.

Insidan av skåpdörrarna var klädda med detaljerade instruktioner för hur man bäst skulle planera menyn, med förslag på rätter för sommardagar, rätter för vinterdagar, rätter för två personer vid speciella tillfällen och en komplett treveckors meny. Det fanns också plats för att skriva in viktiga telefonnummer, exempelvis till slaktaren, bagaren och fiskmånglaren, omvandlingstabeller för mått samt en mycket utförlig beskrivning av hur man ger första hjälpen.Lästips: Encyclopedia of Kitchen History av Mary Ellen Snodgrass (2004).
Kuriosa: Den som vill veta mer om St. Andrews historia utöver köksskåp bör hellre besöka universitetets museum. Tydligen.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s