Historikerns historier · Nyhetsplock

Bloggtipset om källkritik och media

Idag slussar jag er vidare till en vetenskapsblogg om arkeologi. Om ni läst rapporteringen om DNA-analyserna av svenska stenåldersben är det obligatoriskt att också läsa det här!

Jag är inte arkeolog och definitivt inte kompetent nog att uttala mig om det bästa sättet att utföra DNA-analyser, men interrelationen mellan media och vetenskap är saker vi diskuterat förr.

Åsa M. Larsson skriver angående hur jordbruket möjligen kom till Sverige från Sydeuropa.

”[D]et allra största problemet är nog att det inte förs fram som en teori utan som ett faktum.”

Det här är något som media måste bli bättre på. Varför noteras det ingenstans att det totala antalet undersökta skelett i studien är fyra? Det kan knappast ge ett särskilt stabilt underlag för några vidlyftiga tolkningar om hur jordbruket kom till Sverige.

Och igen: Vetenskap är inte sanning! Vetenskap är tolkningar och teorier vilka är föremål för ständiga förhandlingar i relation till diskurser och källmaterial och ska inte presenteras som något annat.

6 kommentarer på “Bloggtipset om källkritik och media

    1. På vilket sätt menar du att detta handlar om PK? Jag tänker mig mer att det handlar om vad som säljer, vad som är nyhetsstoff. Det är svårt att slå upp rubriker med ”Möjliga indicier kring hur jordbruket kom till Sverige!” eller ”En teori finns fortfarande!”… 🙂

  1. Det är väl uppenbart?

    PK media som försöker uppfostra oss svenskar igen, med tanke på strömningarna och åsikterna i samhälllet angående invandringen vi har idag, (SD bara växer och växer) Här försöker man nu att utnyttja vetenskapen i sin retorik. Låta de med de ”rätta” (PK) tolkningarna komma till tals: Politiker och medias berömda yttranden ”hade det inte varit för invandringen hade ni fortfarande varit ociviliserade vildar” ”Svenskar har ingen kultur” (Mona Sahlin) ”Utan invandring hade ni inte haft pizza” etc. etc. Nu kan de hävda att de har ”vetenskapliga” belägg för de synpunkterna!

    Därav denna förvrängning i egna syften, trots att de vet bättre.
    Problemet med sådan retorik är att det retar bara upp människor när de genomskådar det, så att det inte får avsedd effekt, snarare tvärtom.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s