Fördelar och nackdelar med mitt jobb

Att forska har vissa klara nackdelar. Det här är ett klipp från mitt senaste lönebesked. Även om man inte förstår finska torde det stå ganska klart att det inte riktigt är något man blir rik på.

När man befinner sig på de sista dagarna av en stipendieutbetalning som man efter bästa förmåga försökt fördela på sex månader är man ganska glad att man gift sig rikt.

Å andra sidan har det här varit min arbetsplats idag. Hell yeah.

4 thoughts on “Fördelar och nackdelar med mitt jobb

 1. Doktorander på de tekniska universiteten är i princip alltid anställda med lön, vilket också är mycket mer rimligt ur pensionssynpunkt (som du säkert vet är stipendier inte pensionsgrundande). Varför är det så.

  • Numer måste alla stipendiater här i Finland ta ut en stipendiatförsäkring. Fördelarna med det är att stipendiet förvandlas till pensionsgrundande inkomst och att man kan få ut sjukpenning om det behövs. Nackdelen är förstås att delen som går till försäkringen är 10 %. Det är en ganska ansenlig summa, som dessutom inte betalas i trevliga månatliga rater utan i astronomiska klumpsummor. Mitt nuvarande helårsstipendium får jag i två rater, och då klarar jag försäkringspremien med lite planering. Mitt förra stipendium fick jag ut i månatliga rater, och då hade jag inte en sportslig att klara av försäkringspremien innan förfallodatum varpå det blev tilläggsprocent och ytterligare pengar bort från det redan tidigare ganska blygsamma månadsbeloppet.

   En anställning är förstås trevligare på många sätt, men som stipendiat har jag inga förpliktelser annat än att skriva på min blogg. Nej. Alltså min avhandling. Om jag undervisar får jag extra betalt, och jag har inga obligatoriska kontorsuppgifter att utföra när jag arbetar på stipendium. Jag kan alltså spendera hela dagen ute i solen och påta i trädgården eller leka med barnen, om jag istället vill skriva på kvällen. Friheten är underbar!

 2. Jag är en sån där som doktorerar på ett tekniskt universitet. Och kan inte klaga på lönen. Faktum är att jag förmodligen kommer att gå ner i lön när jag börjar på ett ”riktigt” jobb sen. Men det beror iofs i första hand på att lönenivåerna i Danmark är löjligt höga, och jag tänker mig jobba i Sverige när jag är klar 🙂

  Å andra sidan kan jag inte unna mig lika mycket frihet som du – på gott och ont. Det är rätt skönt med lite förpliktelser ibland när man har begåvats med svag självdisciplin 🙂

  • Jo, man tjänar ju olika. Jag kommer väl aldrig komma upp på nivåer som någon med en teknisk utbildning har… 😉

   Men friheten nu är helt underbar! Som i morse, när vi drog till simhallen, jag och kidsen. Helt ex tempore. Jag behöver inte meddela nån, jag bara jobbar lite extra ikväll när ungarna somnat istället.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s