Godsaker · Vardagslivet

En påsktårta

Som ni redan vet är jag en sucker för jordgubbar, dels färska, dels inbakade tillsammans med hackad choklad i muffinsar. Jordgubbar är vårkänsla, sommarkärlek, solstänk och med största sannolikhet överdos på en och samma gång. Så när jag bakade mycket en experimentell påsktårta var det helt naturligt att vårkänslomuffinsarna fick utgöra grund (samma recept men hällt i en 20 cm springform och gräddat på 175 C i ca 25 min). Som fyllning lagade jag en superenkel mousse på vit choklad som jag blandade med den alltid lika användbara ekologiska turkyoghurten för att den inte skulle bli för söt. För alla utom min mans smaklökar funkade det fint!

Mousse på vit choklad
(lagom som fyllning till 20 cm tårta och ca tre normalstora skedar fyllning rakt in i munnen)

Smält i en kastrull:
150 g vit choklad
50 g bra ekologiskt smör (har man inte riktigt bra smör ska man låta bli)

Rör ner:
1 dl grädde

och bland tills du har en jämn smet. Ha inte för hög värme. Skulle chokladen börja koka finns det en stor risk att den blir oätliga klumpar. När smeten är jämn, dra bort kastrullen från värmen och låt svalna något.

Vispa sedan i:
1 dl ekologisk turkyoghurt

Det går bra att vispa för hand.

Vispa därefter i en annan bunke:
1 dl grädde

ganska hårt. Strax efter fluff och strax innan smör liksom. Vänd ner den vispade grädden i chokladsmeten. När man vänder ner något betyder det att man ganska försiktigt lyfter smeten på kanterna och viker den över mitten, förslagsvis med en slickepott. I det här fallet är det dock inte superviktigt att man är försiktig, men vispa ska man låta bli. Ställ tillbaka kastrullen i kylen och vänd smeten ganska häftigt med kanske 20 minuters mellanrum tills den har tjocknat (räkna med att det tar minst 1,5 timmar). Därefter är den färdig att användas.

Moussen skulle säkert också passa jättebra i ett högt, snyggt glas med en ganska sur hallonsås som topp. Eller bara som sådan, direkt ur kastrullen. Förvaras oåtkomligt för barn.

För påsktårtan skar jag botten i tre delar och fördelade moussen däremellan. Tårtan spacklades med ca 1 dl hårt vispad grädde (som man lämpligen vispar samtidigt som man vispar den grädde som ska i moussen) och täcktes med ett tunt marsipantäcke. En dekoration så enkel att den gränsar till naivistisk i form av ett fågelbo i marsipan och några tjusiga chokladägg räcker riktigt bra. Jag gjorde några enkla blommor i sockermassa, prydda med tre små gula sockerkulor också, men jag kan tänka mig att exempelvis färgglatt strössel skulle kunna vara snyggt om man vill komma lite snabbare undan.

3 kommentarer på “En påsktårta

    1. Man kavlar sockermassa (eller marsipan för den delen) och sedan är det bara stansa. Den stansen jag använt här är den här: http://www.bakeandparty.com/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Bake/Products/1675

      För att fästa sockerkulorna brukar jag först pensla väldigt, väldigt tunt med vatten som ett sorts klister och sedan försiktigt trycka fast kulorna. Det samma gäller för att fästa blommorna på tårtan. Tar man för mycket vatten smälter det ett hål på nolltid.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s