Historikerns historier · Nyhetsplock

Avslöjade hemligheter

Få saker är väl lika spännande som avslöjade hemligheter, särskilt när de är 250 år gamla och skrivna med en kod som ingen på århundraden kunnat dechiffrera. Det är så coolt. Det är så coolt att… Att inte ens ordbajsgeneratorn kommer på något fiffigt att säga.

Språkteknologerna Beáta Megyesi och Christiane Schaefer, tillsammans med Kevin Knight, har dechiffrerat ett manuskript, Copiale cipher, som tillkommit under andra hälften av 1700-talet i Tyskland. Manuskriptet är skrivet av och för en av den tidens många hemliga sällskap, kallat okulisterna. Manuskriptet har text skrivet i kod blandat med romerska bokstäver. Först tänkte man sig att de romerska bokstäverna var huvudtexten, innan man insåg att de egentligen bara representerade mellanslag och att all information låg i påhittade tecken. Hela manuskriptet har ännu inte analyserats och översatts, trots att koden nu knäckts, men det är av allt att döma skrivet i olika lager där medlemmar initierade i okulisterna fick tillgång till olika lager beroende av status i gruppen.

Okulisterna var bara ett av en uppsjö liknande sällskap som i länder där en absolut kungamakt regerade skapade interna debattforum. Det är säkert för mycket att säga att de skulle ha utgjort en motvikt till kungamakten, men intresset för dem var stort både bland vanlig befolkning och bland de styrande. Från Frankrike, där många svenskar (även från östra rikshalvan) huserade under 1700-talet, finns dokument bevarat från polisen där man följt inflytelserika människor för att se vilka som umgicks med vilka, när och var. En föreläsare som undersökt just dessa dokument för att se på den tidens nätverk, Charlotta Wulff, berättade att hon bland alla spännande saker hittat en låda med dokument på svenska som polisen med största sannolikhet beslagtagit efter ett tillslag hos en av de högre herrarna från Sverige på besök i Frankrike. De svenska dokumenten var mer eller mindre betydelselösa, särskilt från polisen synvinkel, men eftersom ingen visste vad det stod har de blivit kvar.

För den som är intresserad av hur dechiffreringen gick till kan läsa rapporten här!

För den som är intresserad av värdelös kunskap kan jag berätta att jag varit på besök hos Frimurarna!

För den som är intresserad av koder och har några år till övers kan jag rekommendera Voynich-manuskriptet från slutet av 1400-talet som inte ännu är dechiffrerat.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s