Vardagslivet

Julafton kom tidigt i år

Okej okej okej

Andas.

Aaaandas.

Okej.

Så. Jag gick över till grannarna, som hade fått mitt hus som arvedel och som jag köpt det av, för att ge dem jullimpa som julhälsning. Och de bah ”vi har lite gamla papper du kanske vill titta på” och jag är ju lite svag för när folk säger så, så jag kom in och GISSA VAD DE HAR?!??!

Det här.

En hel fracking låda med originaldokument från mitt hus historia. De underbara typerna räddade de här pappren från vinden innan huset såldes. Jag är helt stum av förundran. De tänkte nu att eftersom jag är en sån som kanske skulle kunna uppskatta de här dokumenten så kanske jag vill ha dem. JO DET KANSKE JAG VILL.

Okej. Andas.

Härrimingud alltså.

1789, samma år som franska revolutionen, såldes den del av kronohemmanet Snickars som skulle komma att bli min gård, till Anders Andersson. Jag är så upphetsad att jag typ tuppar av. Ack, mitt historikerhjärta!

Det här är Fredrik och Ina Less. Hon som bodde i huset innan mig är deras barnbarn.

13 kommentarer på “Julafton kom tidigt i år

  1. Hej, jag har släkten Less, Lesch, Lesche med i min släkt. Med början från 1656.

   Carl Fredrik Less (son till Carl Fredrik), född i Sibbo 27.9.1795. Ärvde halva Smeds. Häradsnämndeman 1841. Död i Sibbo 22.4.1869. Gift där 6.11.1814 med Stina Jakobsdotter, från Borgby, Sällis, född i Paipis 3.8.1791, d. i lungsot i Sibbo 6.8.1851, dotter till skräddaren Jakob Mattsson och Helene Henriksdotter. De hade 5 barn födda i Sibbo.

   Carl Fredrik Less farfar Erik Less, född i Helsingfors 1.4.1725.Han var Regementssadelmakare vid Nylands och Tavastehus läns dragonregemente.

   Det verkar inte sant att man kan få tag på någonting så här gammalt mer.
   Var fotot också i samma låda?
   Jag är mycket intresserad av det du fått. Allt borde skannas med bra kvalitet.
   Sibbo Hembygdsförening r.f. är säkert intresserad av det här. De kunde skriva någonting om detta i sitt årsblad Hembrygden som utkommer en gång i året. Jag är också medlem i föreningen.

   Själv har jag släktforskat i släkten Less, Lesch och Lesche i ca 30 år. Min morfars mormor Maria Sofia Lesch, född i Helsinge 26.2.1850 gifte sig i Sibbo 15.6.1876 med Carl Henric Selén.

   Du kan kontakta mig om mera uppgifter.

   Fridfull Jul

   mvh
   Henry Johansson

 1. Jag har mina egna minnen av franska revolutionen som är mindre trevliga men oavsett: Puss på dig och God Hjul!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s