Vardagslivet

Tryck

Så jag försöker fundera ut hur jag ska lyckas trycka så många avhandlingar så bra och billigt som möjligt och gav mig därför på att be om offert även från något ställe utanför universitetets eget tryckeri. Det rör sig ju trots allt om flera hundra jävla euro för att trycka, så det kändes rimligt att undersöka alternativen.

Nu ramlade det in en första offert på drygt 14 000 svenska spänn + 25% moms för att trycka 50 avhandlingar. Och då är pappret inte ens guldkantat.

Grejen är att jag förstås inte alls hade räknat med att jag själv skulle behöva bekosta tryckandet av en avhandling som trots allt inte kommer att ge mig några pengar alls någonsin, utan bara ge universitetet pengar. Jag hade, i min oskuldsfulla dumhet, trott att det skulle ligga i universitetets intresse att avhandlingen skulle spridas. Att det skulle finnas liksom möjligheter även för den som inte var stadd vid kassa. Universitetet ger ett bidrag på 250 e. Det förutsätter att man låter dem publicera avhandlingen som en e-thesis också, vilket innebär att det knappast finns något förlag som sedan är villigt att ta emot avhandlingen och trycka fler fysiska exemplar och sätta sin distributionsapparat bakom spridningen.

Så om du är doktorand är väl mitt bästa tips att börja spara en tusans massa pengar. Gärna redan i går.

7 kommentarer på “Tryck

  1. Det låter dyrt! Nu betalade institutionen min tryckkostnad men har för mig att det kostade 15-20 öre/sida och omkring 15kr/st för bindning.

    1. För 15 öre per sida hade jag ju kunnat trycka utan att blinka. Sådana priser har vi inte här, inte ens vid unis eget tryckeri. Ja, och jag hade nog också trott att institutionen skulle bidra, men nej.

  2. Det bästa är om man kan få den publicerad i institutionens serie, men annars ska det bekostas själv, jo. Jag vet folk som helt enkelt har fixat en spiralbunden version för att komma billigt undan. Och HU kör på att spridningen ska ske via open access, inte fysiska böcker…

    Det hjälper ju inte dig nu, men det finns planer på ett universitetsförlag som ska ha e-böcker och sen ett system med print-on-demand. Så någon gång i framtiden…

    Tänker du publicera den i Helda? Jag tänkte att jag kan läsa den där, men kanske jag måste ha ett fysiskt ex för säkerhets skull – är väldigt nyfiken 🙂

  3. Aj, det var inte roligt. Min avhandling tycktes upp i alldeles för många fysiska exemplar, men det bekostades av mitt universitet (Chalmers) och det var min handledare som föreslog hur många. Men i den elektroniska eran vi lever i nu efterfrågades inte så många tryckta ex. Kan du kolla med något annat universitets tryckeri? Kanske kan det om du har tur ge bättre pris.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s