Vardagslivet

Vedspis och lärdomar

Nu när det har blivit kallare tänkte jag att det vore dags att dra igång vedspisen i köket. Det var vedspisen och jag kanske inte alldeles överens om. Så jag lyckades äntligen bända upp luckan som är under luckan där man eldar. Därmed lärde jag mig både hur man öppnar spisens eget spjäll, vilket med största sannolikhet kommer att göra under för antändningen, och var man tömmer askan. Sedan började jag elda. Det gick, som man brukar säga, inte riktigt som på Strömsö. Det rök in. Inte lite, utan jag-ser-inget-längre-mycket. Värmen från spisen kompenserade nätt och jämt det faktum att jag var tvungen att ha alla fönster öppna.

Jag lärde mig var skorstenens spjäll sitter. Att öppna det hjälpte marginellt. Jag lärde mig också, mycket handgripligt att rök precis som det sägs stiger uppåt och att det hjälper att krypa längs golvet. Tyvärr stiger också värmen uppåt så att krypa längs köksgolvet blev jävligt kallt. Dessutom har jag lärt mig att en handduk över ansiktet hjälper både mot rinnande ögon och rosslande lungor. Och att det är väldigt svårt att skriva avhandling med sagda handduk över ansiktet.

Ja, och så har jag lärt mig att vi måste se över våra brandalarm. Det enda jag inte har lärt mig än är hur jag ska få vedspisen att inte fylla huset med rök.

9 kommentarer på “Vedspis och lärdomar

  1. Jag kan mycket lite om vedspisen, men mina föräldrar har en i sommarstugan. Jag har lärt mig att när man tänder kan det vara bra att elda med en gasolbrännare i den lucka som ofta finns i det röret som går upp från spisen till skorstenen (jag kan inte alls terminologin som du märker). Det brukar göra att luften från spisen förstår vilken väg det ska gå eftersom man när man eldat med brännaren värmer luften lokalt som få börjat åka uppåt i skorstenen och drar med dig luften från spisen. Tror jag! Lycka till!

  2. Bra tips av Lisa. Sen lönar det sig att kontrollera att ALLA spjäll faktiskt är öppna. En gammal vedspis kan ha många spjäll – både högst uppe vid taket och under spiskupan, kankse på andra ställen också. När du har fått upp alla spjäll och fått eld i spisen så stänger du försiktigt ett spjäll i taget tills du hittar det som gör att det ryker in.
    Men om det ryker in sådär grundligt så är det kanske bäst att be en sotare om hjälp.

  3. Om ni inte har använt spisen tidigare borde ni nog få dit en sotare och kontrollera skorstenen – det kan finnas ett fågelbo eller gamla löv som täpper till den. Med tanke på brandförsäkringen ska man ju annars också sota regelbundet. Om skorstenen är ok, ska man börja elda med små träspånor, näver och tunna pinnar först så att man får upp värme i skorstenen, då börjar den dra. Att försöka tända med mycket papper i en kall skorsten brukar däremot leda till att det drar in istället för ut. Papper brinner för fort och producerar mycket rök men ingen värme.

    Hälsningar från en som också ofrivilligt förvandlat köket till ett rökpörte några gånger 😉

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s