Godsaker · Vardagslivet

Baka baka

Vi spenderade en dag ute på en lägergård där den medeltidsförening vi är med i håller sitt årliga stora tältläger. Främst kom vi dit för att laga bankettmaten för drygt 100 pers. Det blev rätt många pajer (recept på väg!) och en sjuhelvetes massa bröd.

Och när jag står där och för hand knådar en deg som hotar att bli stor nog att svälja hela lägret tänker jag på den där skrönan att kvinnor liksom skulle utföra fysiskt lättare uppgifter. På Åbo slott på 1500-talet utspisades dagligen över 300 pers, och stapelfödan var bröd. Den exakta könsfördelningen bland bagarna är okänd, men källor från andra liknande organisationer visar att det huvudsakligen var kvinnor som bakade. Det var inte ett fysiskt lätt arbete. Alls.

20140718-141836.jpg

20140718-141847.jpg

20140718-141857.jpg

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s