För vem

Internet verkar täckt av annonser som ska få mig att tvivla på mig själv. ”Lider du av celluliter?” frågar en kvinna som klämmer ihop sitt lår så hårt att hon kommer att få blåmärken. ”Är du också i behov av plastikkirurgi?” frågar en annan som genom plastikkirurgi tydligen också lärt sig att tvätta håret, sminka sig och bli fotograferad i ett fördelaktigt ljus. ”Hur många kilo måste du gå ner för att få din drömkropp?” ler en grupp kvinnor som aldrig fött barn. ”Dags att bli av med bilringarna!” menar en kvinna som suckande säckar ihop sin annars platta mage.

Lider du? Mår du dåligt? Vad måste du göra för att se bättre ut när du avgjort måste må dåligt för att du har celluliter, bilringar och flera kilo kvar till drömkroppen. I alla annonser är det kvinnor. Annonserna är inte riktade mot män, de är riktade mot kvinnor. Mot kvinnors självförtroende. Jag brukar inte bry mig, eller åtminstone är det vad jag säger till mig själv. Men någonstans så undrar jag ändå vad det gör med mig och andra kvinnor som mig att konstant, överallt och hela tiden, överbelamras av instruktioner om alla de saker vi måste lida av att vi har och dyrköpta lösningar på problem vi inte förstått var problem. Och allt handlar om vårt utseende. Hur vi ska bli mer attraktiva. För vem då, kan man ju fråga sig? För vem är det vi ska vara så attraktiva att vi inte kan få vara som vi är.

5 tankar om “För vem

  1. Jag tror att många annonser är anpassade efter besökaren, dvs genom din besökshistorik eller liknande.

    Själv brukar jag mötas av tjocka män som vill att jag går ner i vikt (fast inte med motion eller kost, utan med hjälp av konstiga piller (som kanske räknas som kost förvisso)) eller av väldigt, väldigt muskulösa män som tycker jag ska gå upp i vikt (fast i muskler, med hjälp av konstiga piller).

    Ibland får jag också bilannonser, vilket får mig att undra hur annonsen tänker. Det händer även att internet tycker jag har för liten penis (tack för det!) eller att jag säkert är sugen på att träffa ensamma, till synes väldigt kåta, tjejer i typ Arlöv som annonserar efter sällskap på google translate-svenska.

    Så, som sagt. Jag tror annonserna är målgruppsinriktade och att de är hyfsat jämlika i sin strävan at få alla att må dåligt.

    • Jag betvivlar inte det minsta att män också får massor med liknande annonser, men däremot ligger det en skillnad i hur män och kvinnor sedan värdesätts i resten av samhället. För kvinnor är det betydligt svårare att tas på allvar bortom utseendet än vad det är för män.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s