Kulturkrockar · Nyhetsplock

Here we go again

Med vårens ankomst blåses också liv i diskussionerna kring bikini för barn och jag fascineras. Fascineras över hur folk (mest mammor) blir så fruktansvärt upprörda över att barn (främst döttrar) vill se ut som dem som om det vore det värsta som kan hända en flicka att växa upp till kvinna. Fascineras över hur alla dessa högljudda protester om att barn måste skyddas från sexualisering och objektifiering ställer nya tunga krav på hur små flickor måste se ut.

Och jag noterar lite trött att det så ofta är samma personer som tycker att alla ska få klä sig som de vill och att det är en dödssynd att lägga fokus på utseende genom att säga att ett barn är ”fint” som nu rasar över, kräks på och hatar allt vad rosa, glitter och bikini heter. Problemet är ju att det redan finns små flickor som har bikini, som trivs med det, som är lyckliga över det och som knappast kommer att hjälpas av fördömande blickar.

Tycker man att bikini för småbarn är onödigt så låt bli att köpa, men sluta racka ner på dem som gör andra val. Det är liksom inte svårare än så.

Jag har tidigare skrivit om BH för barn, bland annat här och här (fast en del bildlänkar verkar ha brustit)!

9 kommentarer på “Here we go again

 1. Bikini till små flickor är en sådan fråga som jag aldrig orkat engagera mig i och tänkt att det kan mammor till döttrar göra – det går liksom inte att engagera sig i varje fråga.

  För jag tycker inte heller att det är ett dugg konstigt att flickor vill se ut så som vuxna kvinnor gör. Men nu började tänka lite och kom fram till att det faktiskt finns vissa aspekter i just bikinin som gör den mer problematiskt än andra plagg eftersom mammor till döttrar har väldigt små, nästintill obefintliga möjligheter att visa på ett alternativ. Jag har hört talas om ETT badhus där det är okej för kvinnor att bada utan överdel. På de andra ställena blir de borthysta. På stranden en varm sommardag är väl någorlunda okej att SOLA utan överdel för att få en snygg bränna men jag har nog aldrig sett en toppless-solare som inte tar på sig överdelen när hen ska röra sig på stranden. Så mammor som vill föregå med ”gott” exempel och avsexualisera sina bröst har näst intill inga möjligheter att göra det.

  Sen synen på kvinnors bröst som så sexualiserade så att 59 % av Sveriges befolkning (nåja, 59% av Aftonbladets läsare) anser att offentlig amning borde förbjudas tycker jag visar att det finns ett betydligt mer djupgående problem här är att ”alla ska få se ut som de vill”.

  Jag är väldigt noga med att lära mina söner att de har tuttar och jag väljer ordet tuttar och inte bröst just för att de verkligen ska förstå att bröst inte är något typiskt kvinnligt. Men de är ju inte dummare än att de förstår att det trots allt är skillnad på mina tuttar och deras tuttar just eftersom jag ständigt är tvungen att dölja mina.

  Så jo, jag kan nog tycka att bikinis till små barn är mer problematiskt än andra typiskt kvinnligt kodade plagg.

  1. Nej, det här är jättekomplicerade grejer! Med det sagt får jag alltså krupp på folk som reagerar på alla BH/bikinöverdelar för barn med någon sorts mental härdsmälta. Det är inte så enkelt att man bara kan fördöma det, samtidigt som det heller inte är så enkelt att man bara borde svälja. Jag går aldrig utan BH för att jag får hemskt ont i ryggen om jag försöker. Det känns obehagligt helt enkelt. Att avsexualisera mina boobs genom att inte täcka dem är alltså inte ett alternativ för mig, men jag tror heller inte att någon av mina unga än så länge har förstått vad grejen med boobs är (förutom att bebisar får sin mat därifrån, så de förstår bättre än 59% av Aftonbladets läsare).

 2. Nu förstår jag inte dig riktigt. Det är väl bara bra jobba för att små barn inte sexualiseras och objektifieras? Väldigt mycket småflickor gör är utseendefixerat. Här råkar bara simkläder vara ett utmärkt exempel på sexualisering. Den enda nyttan små barn har av simkläder är att de skyddar dem mot sol, sand och pedofiler. Bikinin uppfyller den uppgiften utsökt dåligt.

  Barn skall få vara barn. Och ibland kanske man måste tvinga sina barn till det? Klart de vill ta efter sina föräldrar och idoler, men då måste man som förälder vara där och dra de rätta gränserna. Vissa saker är förbehållna vuxna. Sexualisering kanske hör dit? Mammor dricker också rödvin och har sex. Frågan är var man drar linjen. Sen är det klart man inte borde vara hätsk och hata.

  Ja, det är klart det finns småflickor som springer omkring i bikini och trivs med det. Det skulle ju vara hemskt om de inte trivdes i vad de sprang omkring i. Men det minskar inte problemet med att bikinin finns till för att den är sexualiserande, oberoende av hur stödjande den är. Jag tror poängen bikinimotståndare vill föra fram är att bikinin minskar på flickors valmöjlighet. Att samhället anser flickor bör ha bikini och dölja sina bröst.

  Sen finns det så klart ett annat problem i att hel simdräkt anses vara mindre sexualiserande för att den är mera täckande. Att kvinnan måste täckas in för att inte vara sexualiserad. Och att sätta en lite flicka i bara underdel (som pojkar springer omkring) är obscent.

  Angående topplöshet så är det väldigt kulturbundet. Det var trendigt i Sverige för så där 30 år sedan, men slog aldrig igenom i Finland. Åker man ner till Franska rivieran så ser man topplösa mammor till höger och vänster på många stränder. Tyskarna har sin fria kroppskultur och sundhetslära. Amerikaner är så pryda att sen när de kastar loss så går det helt över styr. Borde jag sluta med fördomsfulla generaliseringar om folk nu?

  I en perfekt värld skulle vi alla springa omkring nakna. Det är fruktansvärt avsexualiserande, de flesta av oss ser ”bättre” ut med kläder på.

  1. Grejen är att småflickor inte sexualiserar sig själva. De förstår inte ens vad det handlar om. Sexualiseringen (i den mån den uppstår) uppstår således i kontakt med ett samhälle som tolkar attributen på ett visst sätt. Att säga att barn inte ska ha bikini för att skydda dem från pedofiler är ungefär som att säga att kvinnor ska ha jeans för att skydda från våldtäktsmän. Sexualiseringen skapas inte av flickorna så varför ska de rätta sig efter den?

   1. Du glömmer bort föräldrarna (eller vem det nu är som köper bikinin). Det är föräldrarna som skall rätta sig, inte småflickorna. Det är föräldrarna som skall läras att de inte skall objektifiera sina småbarn, speciellt flickor. Småflickorna lär sig, utan att förstå det, att objektifiera sig själva. Problemet är att småflickor uttryckligen rättar sig efter sexualiseringen. Men det är inte småflickorna som skall bli tillrättavisade för det. Som vuxen kvinna har man antagligen någon liten chans se problemet med objektifiering och sexualisering, som småflicka har man inte det. Samma regler skall helt enkelt inte gälla för barn och vuxna.

    När den lilla 5-åringen säger ”Mamma, jag vill ha en bikini” så skall mamma ta sig en funderar *varför* hennes lilla flicka vill ha bikini. Jag tror helt enkelt lika lite på att småflickor älskar bikini, som på att småflickor är genetiskt betingade att gilla ljusrött.

    Måste tydligen precisera lite. Jag menade inte att småbarn skall ha simkläder för att skydda dem från pedofiler. Jag påstår föräldrar sätter simkläder på sina barn för att skydda dem från pedofiler (och sand och sol). Och jag tänker påstå det hjälper i alla tre fallen i större eller mindre grad. Det betyder inte att det är rätt. På samma sätt skall man ha rätt supa sig redlöst full eller gå hem till någon utan att bli våldtagen. Vissa handlingar ökar ändå risken för att bli våldtagen, utan att offret skall behöva skylla sig själv för det. Det är skillnad på risk för våldtäkt och samhällets fördömande av våldtäkt.

 3. Intressant tankesätt. Jag hör till dem som avskyr bikinin för barn och fick leta med ljus och lykta för att hitta en baddräkt åt min 2-åriga dotter som inte ”framhävde brösten” med någons lags volang precis under det som i sinom tid blir en byst. Däremot skulle jag givetvis aldrig fördöma ett barn (troligen inte heller föräldrarna till ett barn) som har bikini. Förstår ditt tankesätt men tänker att det är lite väl teoretiserat. När en vuxen sätter på sig en bikini så är hen medveten om sexualiserandet och kan ta ställning till att utsätta sig för det eller inte. Själv väljer jag t.ex. baddräkt framom bikini i vissa situationer för att jag kan känna mig för naken i bikini. Ett barn är inte medveten om den sexualisering de blir utsatta för i en bikini, det är det som är grejen i mina ögon. Jag tycker det är en annan (dock väldigt nära besläktad, såklart) diskussion att bikini, eller snarare kvinnokroppen, de facto är sexualiserad, och att det är fel ända att börja i att kritisera kritiken mot barnbikini. Försöker komma på liknande exempel (vin och sex som Bakpappan föreslår är inte jämförbara eftersom de är direkt skadliga för barn) men kommer inte på något annat än stringunderkläder. Skulle du tillåta din dotter att bära stringtrosor (retorisk fråga väntar mig inget svar)? Jag skulle heller aldrig sätta på min lilla son en kostym, det tycker jag också är något för vuxna…

  1. Tack för det här! Jag tycker att det är riktigt kluriga grejer, och visst, vad jag skriver är rätt teoretiserat. Yrkesskada, antar jag. 🙂 Vad jag vill framföra är bara att det inte är så svartvitt som det blir i vissa diskussioner. Den förälder som låter sitt barn ha bikini kanske inte gör det för att den aldrig har tänkt en genustanke, utan just för att den har tänkt. Det betyder förstås inte alla måste komma fram till samma sak och göra likadant, men det stör mig något så innerligt när folk rasar över bikinis utan att ha tänkt på hur det känns för de föräldrar som idiotförklaras som oansvariga.

   Intressant att du ser en volang i kanten som att framhäva ”bysten”. Jag har alltid sett det som att det framhäver ansiktet. Men det är förstås en tolkningsfråga.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s