Vardagslivet

Husets herre är förstås och jobbar för vem ska annars finansiera mitt shoppande, va?

Det ringde på dörren. Det var en försäljare som ville sälja helikopterbilder av vårt hus. Jo. Han ville sälja mig bilder av mitt hus. När han inte tyckte att jag svarade tillräckligt bra på hans försäljarfrågor om huruvida jag kände till vilka fantastiskt fina tavlor man kunde få av bilderna de tagit av vårt hus frågade han om jag möjligen hade husets herre inne.

Nej, svarade jag. Och vi vill inte köpa några bilder så länge taket ser ut som skit ändå.

Det är inte direkt första gången jag blivit ombedd att kalla på husets herre av folk som kommit och knackat på dörren. Kanske jag bara ser så ung ut att de tror att jag är dottern i familjen. Jag kan tänka mig en sådan förklaring. Men det finns någonting så oerhört provocerande i hela begreppet husets herre (”isäntä” på finska) i min värld. Det symboliserar kvinnlig underordning, heteronormativitet, manlig auktoritet och patriarkat i ett och samma föråldrade paket.

Stackars försäljare. De vet nog knappast ens vad som hände.

 

11 kommentarer på “Husets herre är förstås och jobbar för vem ska annars finansiera mitt shoppande, va?

 1. En försäljare som tar till tricks och medel för att lyckas i sin avsikt får väl inte göras till representant för eller illustration till vare sig patriarkat eller överordning?
  Han bar sig endast dumt åt!

   1. Jag håller inte med. Vi ser saken olika. Jag kan inte se annat än en individ, du ser en representant för en grupp. Det senare passar kanske din övertygelse, men inte min.

    1. Strukturer syns inte om man blundar hårt. Som jag ser det så representerar han också gruppen försäljare, eller hur? Att han inte kunde respektera hennes beslut i frågan utan ville pröva också med hennes eventuella partner är förvisso ett eventuellt effektivt försäljningstrix, men också att trampa på hennes rätt att fatta beslutet helt själv, utan godkännande av hennes partner

     1. Är det då kollektivet vita heterosexuella cis-män representerat av försäljaren som trampar på kollektivet kvinnor!
      Ja krig har brutit ut för mindre! 😉

 2. Den stackaren hade kanske just lärt sig att på landet säger man så (vilket man tycks göra, t.o.m jag har kallats isäntä trots att han visste att huset ägs av makan. ).
  Bortsett från detta så är det en enorm affär kring just flygbilder med verkliga helikopterpriser – Jag erbjöds att betala 90 € för ett bild av halva huset i litet format och en ynklig plastram.

 3. Vet du vad Charlotte? Med handen på hjärtat kan jag säga att jag drabbats av det omvända. Därmed inte sagt att jag föringar det du berättar men oavsett vilket har jag drabbats av det omvända. Det var en manlig försäljare som jag kände motstånd mot från första sekunden. När han efter ett tag insåg att han inte kom någon vart med mig sa han: ”Hon som bestämmer, hon med makten! Är hon hemma?”

 4. Dennis, det där är symptom på samma sak, alltså det där med att frun därhemma kallas för ”regeringen” etc. Det är en lek med ord i den trygga förvissningen om att maktbalansen är precis som den ska vara, det vill säga, hon tror att hon bestämmer (och det kanske hon gör, i det med omvärldens mått mätt relativt oviktiga hemmet, t ex vilket tvättmedel och vilken middagsmat) medan maktordningen i själva verket är orubbad och just därför tål att skämtas med. Om en man vore hunsad på riktigt, jfr psykisk och/eller fysisk misshandel eller sådant som gränsar därtill, då skämtar inte polarna och omgivningen på det sättet.

 5. Haha! Kommer ihåg när en försäljare talade med min kvinnliga kollega om deras bredband och då hon inte ville köpa vad han hade att sälja, bad han att få tala med hennes man. Hon fick sånt jääävla tuppjuck.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s