Om starka kvinnor och om vad som inte borde vara det

Vi måste tala lite mer om det där med girl power och starka kvinnor. Så. Jag gillar P!nk. Massor. Jag tycker att hon är oerhört duktig artist och hon om någon utstrålar just den där nya kvinnliga självsäkerheten och styrkan. Hennes låt och video Stupid Girls är superb. Dessutom vill jag passa på att tillägga att jag är fullt medveten om att självsäkerhet och styrka är aspekter av kvinnligheten som är historiskt sett ganska nya och som är välbehövliga. Som Grynet brukade säga; ta ingen skit. Det finns dock stora delar av den nuvarande popkulturen riktad mot unga tjejer som tar den här girl powern till nivåer som är mycket problematiska. För att återvända till P!nk. Här är hennes video till låten Trouble.

Jag gillar draget i den här låten och jag tycker att videon dessutom är jättesnygg. Men (ni visste att det skulle komma va?). Prova och se på videon men tänk gender swap. Tänk er en bar full av kvinnor. Tänk er en man som kommer dit och börjar spöa upp kvinnorna för att kvinnan bakom bardisken vägrar servera vad som tydligt är en bråkstake mera sprit. När P!nk gör det är det sexigt och coolt. Men det är av samma anledning som det är humor när kvinnor lappar till män på TV. Det är, i grund och botten, fortfarande sett som tämligen harmlöst. Män är fortfarande i så pass starkt överläge gentemot kvinnor att det kan bli underhållning av vad som skulle ha 18-årsgräns och synnerligen mörka undertoner om män betedde sig likadant.

Jo, jag ser aspekten av att kvinnor behöver ha starka och tuffa förebilder. Det gör jag. Men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att varje kvinna som framhålls som stark på just det här viset – genom att handgripligen ge sig på män – ändå upprätthåller det manliga övertaget. Det bibehåller männens ensamrätt på allvarligt våld och kapaciteten till skada. Dessutom ska förstås inte styrka och förebilder byggas på våldspotential, men om just den biten kan man väl tycka vad man vill. Sådana förebilder för män har ju funnits i alla tider (typ Batman). Men, som grädde på moset, i all denna girl power finns fortfarande heteronormativiteten. P!nks video är ett sexigt förhållningssätt till män – den kretsar kring det heteronormativa, kring relationen mellan män och kvinnor. På så vis blir bilden av den starka kvinnan relaterad mannen, snarare än en stark kvinna i sig själv, om ni förstår hur jag menar. I slutet handlar det då ofta likväl om att bli accepterad och älskad av en man (och det här gäller inte alltid P!nk, men många andra) och styrkan och självsäkerheten bestod i att hitta rätt man. Hellre skulle jag vilja att den starka, självständiga kvinnan var det relaterad sig själv och andra tiders kvinnoroller. Utbildning, svar på tal, trygghet i sig själv och i sin rätt att existera på lika villkor. Det behöver inte vara en fysisk kamp mot män, utan snarare ett uppbrott från att definieras vis-a-vis manligheten och männen. Att få vara sig själv. Den sortens starka och självständiga kvinnor har vi alldeles för få av.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s