Kulturkrockar · Nyhetsplock

Mitt svar

I dag publicerades mitt svar i Hufvudstadsbladet och eftersom min text hamnade bakom betalmur tar jag mig friheten att här publicera en skannad version. Dottern förfinade den fastkedjade kvinnan. ”Titta mamma, jag gjorde henne till pojke.” Exakt hur det ska tolkas låter jag vara osagt.

003

21 kommentarer på “Mitt svar

 1. Jag hängde på det du sa om att inte hålla käften. Så idag knåpade jag ihop ett svar på dagens insändare om ordet hen. Vet ju inte om den kommer in, men gjorde i alla fall något! För den insändaren var så idiotisk och full av fel.

 2. Har inte en aning om vad insändaren om ordet HEN handlade om eftersom jag inte har tidningen. Hoppas dock att allt går ut på att skrota ordet för det är enligt mig världshistoriens utan konkurrens dummaste ord. Det är otroligt sällan jag reagerar över så simpla saker som små ord men när det gäller ordet HEN kan jag bara inte låta bli att reagera 🙂

  1. Off-topic:
   Ordet övernaturligt är världshistoriens dummaste ord. Man bör specificera det som oförklarat, påhittat eller anomali istället. Finns mot all förmodan gud och änglar så är det ju helt naturligt, inte övernaturligt. ”Det är övernaturligt!” är vuxnas version av barns ”Nej, det var inte jag!” 🙂

   On-topic:
   Hen fyller ju en helt logisk funktion.

   Till Charlotte:
   Grymt!

 3. Marcus: Jag instämmer helt och hållet med ditt off-topic. Det är ett dumt ord på alla plan. Om nu Gud skulle finnas vad är det då för övernaturligt med det? Mycket bra skrivet.

  Det gör i och för sig inte ordet HEN bättre för det. Varför inte skriva h*n istället om man nu känner att hon och han inte räcker till. Hur är det förresten när man har svårt att säga hennes eller hans? Om man ska säga hens blir ju det helknäppt. Då borde man ju ändra hennes till hons.

  1. Jag har inte riktigt förstått det där. I skriftspråk kan jag hålla med dig, man kan skriva han och hon eller h*n utan att det påverkar läsning för mycket och vill man vara puttenuttig med språket så fungerar ju vederbörande bra. Men i talspråk tycker jag att det fyller en funktion. Så jag har aldrig fattat de som stör sig på själva ordets logik (jag kanske missar något).

   Sedan kan jag förstå att man stör sig på politiserade ord, speciellt om man inte håller med politiken bakom ordet eftersom det ger en viss bäring åt politiken att använda det. Men till skillnad från retorik som skäggbarn (SD), kvinnohatare (FI), bidragstagare (M), borgarbrackare (S) o.s.v. så fyller ju hen en ny funktion, det byter ju inte ut ett annat ord. Så för mig personligen blir det svårt att inte använda, trots att jag kanske inte håller med om allt politiskt som vissa anser kommer med ordet.

   1. Nej då så allvarligt tar jag det inte. Jag är definitivt ingen som går med plakat för att få bort ordet HEN. Men jag säger som du ”Jag har inte riktigt förstått det där.” Skillnaden är bara att jag tänker på varför vi överhuvudtaget behöver ett ord som HEN. När man inte vet om det är hon eller han har det alltid gått utmärkt med den eller det. Åtminstone i mitt liv 🙂

    Rätta mig om jag har fel men jag känner att de som käftar mest om det här på ett mer allvarligt sätt är feminister på ytterkanten och de män på den andra ytterkanten.

    Det finns mycket i världen som jag inte kan förstå men inte fan går jag ut och bråkar om det. Hoppas ingen missförstår nu men jag kan ju säga att jag kan inte förstå hur människor kan vara homosexuella. Men det betyder ju inte att jag ser negativt på dem för det. Det handlar uteslutande om att jag är helt och hållet heterosexuell och inte kan förstå den sidan. Jag har homosexuella vänner och de har SJÄLVKLART exakt samma värde som andra vänner. Deras rättigheter är exakt densamma.

    Extremfall ja visst men jag förstår inte allt käbbel på bloggar och i världen överhuvudtaget. Bara för att man inte är något, inte håller med eller vad det än är så betyder det inte att man kan mest, vet bäst och har rätt att se ned på andra.

    Angående det här med hemmafruar så är det för mig simpelt enkelt. Gör precis som ni tycker känns bäst i er familj. Strunta i om det är sk typiskt manliga eller kvinnliga sysslor, alla gör det som passar dem bäst! Jag förstår inte att det ska vara så svårt. Om min tjej skulle vara bättre på att laga bilar än vad jag är då säger väl jag inte till henne att jag ska göra det för jag är man. Eller något liknande åt andra hållet. Min tjej hatar att diska. Mycket enkelt då gör jag det för jag har inga som helst problem med det.

    Sedan är jag övertygad om att det genetiskt finns saker som kvinnor är bättre på exakt som det omvända.

    1. ”När man inte vet om det är hon eller han har det alltid gått utmärkt med den eller det.”

     Jag får ge dig kredd för att det argument i alla fall är det enda vettiga argument som finns mot ordet (tja, bortsett från vissa ”det ser löjligt ut”-tendenser – du kommer vänja dig vid att det böjs ‘hens’ om det bara används ett tag). Den reservation jag har emot att använda den när jag är osäker på om det är en han eller en hon är att den (och ännu mer det) används om icke-personer. Dvs om du skulle referera till mig i tredjeperson som ‘den’ så skulle jag känna att du implicerade att jag var antingen ett dumdjur (som t ex en ko) eller en sak vilket skulle kännas aningen nervärderande.

     Det är dock mest en fråga om definition och vana – skulle folk börja använda den istället för hen så skulle man vänja sig (precis som med böjningen hens) och sen skulle saken vara ur världen. Men både för mer aktivt användande av den (som jag aldrig tänkte på att man kunde använda innan hen populariserades) och användande av hen behöver man vänja sig vid så båda är lite sak samma. Den kan faktiskt bidra där eftersom det är lite mer spektakulärt så därför kommer det med en liten inbyggd PR-kupp.

     ”Rätta mig om jag har fel men jag känner att de som käftar mest om det här på ett mer allvarligt sätt är feminister på ytterkanten och de män på den andra ytterkanten.”

     I min erfarenhet så käftar hen-förespråkare inte särskilt mycket överhuvudtaget. Det brukar mest vara ”hen kan användas såhär, gillar man det så kan man använda det men ingen tvingar någon. Jag gillar det så jag tänker använda det – gilla läget”. Dvs det mesta och värsta käbblet kommer från de som är mot hen.

     Men nåja, mitt intryck är också att det värsta verkar ha lagt sig och att ordet är här för att stanna (eftersom folk använder det eftersom det är användbart).

     ”Angående det här med hemmafruar så är det för mig simpelt enkelt. Gör precis som ni tycker känns bäst i er familj. Strunta i om det är sk typiskt manliga eller kvinnliga sysslor, alla gör det som passar dem bäst! Jag förstår inte att det ska vara så svårt.”

     Tyvärr är det inte bara att strunta i sk typiskt manliga eller kvinnliga sysslor i praktiken. Särskilt inte som ”strunta i det” tenderar att bli ”inte tänka på det” vilket tenderar att bli ”köra på sina undermedvetna fördomar om hur det funkar” vilket tenderar att bli ”män passar bäst för stereotypt manliga saker och kvinnor bäst för stereotypt kvinnliga”.

     ”Om min tjej skulle vara bättre på att laga bilar än vad jag är då säger väl jag inte till henne att jag ska göra det för jag är man.”

     Självklart inte. Men om ni är lika bra på att laga bilar så kommer du ses som bättre på det av er. Detta beror på att ni har en bild av att män är bättre på mekanik än kvinnor, så tveksamheter kommer tolkas som mycket starkare bevis för att hon inte klarar av att laga bilen än att du inte klarar det. I alla fall om man inte är medveten om den fördomen och aktivt försöker se förbi den.

     ”Sedan är jag övertygad om att det genetiskt finns saker som kvinnor är bättre på exakt som det omvända.”

     Kvinnor är mycket bättre på att föda barn (*bada ching!*). I övrigt så verkar gener inte vara en särskilt stor faktor i sig själv.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s