Metabloggen om utseendehets

Istället för att jag själv ska skriva något smart låter jag Marcus göra det, genom att helt fräckt copypastea in hans kommentar på ett tidigare inlägg:

”Ett kort exempel – Jag jobbade tidigare som CTO på ett större it-företag och hade hand om en mindre grupp (manliga programmerare). Vi försökte under 2 år att hitta nya superkvalificerade programmerare, så jag satt i intevjuer varje vecka nästan. Efter en intervju brukade killarna fråga “Var han något att ha?”, “Kunde han svara på dina frågor om teknologi xxx som han hade skrivit som kompetens på Linkedin” o.s.v.

De få gånger vi hade tjejer på intervjuer (art director/designer positioner oftast), frågade killarna direkt “Var hon snygg?”, “Var hon lika vacker som på sitt Facebookfoto”.

Exakt vad det beror på att vi män (inkl. mig själv) är så utseendefixerade (biologi/miljö) skall jag inte ens försöka spekulera i eftersom jag inte har en aning, men att det är ett problem är väl knappast någon radikal vänsterfeminaziteori. Det blir inte bättre av att en män skriver i en national tidning att “tjejer borde inte se ut så här, utan så här istället”.”

Det är så här jag önskar att fler män hade reagerat på vad jag och andra med genustänk skrev om Karlssons omdiskuterade krönika. Man hade ju inte behövt hålla med mig i allt, eller tycka att mitt grova språkbruk var ok, men att överhuvudtaget inte se problemet är så grymt världsfrånvänt. Och nej, jag tycker inte heller att det är bara mäns fel. Jag vet många kvinnor som spelar på sitt utseende, och jag brukade friskt göra det på den gamla goda tiden när jag fortfarande var ung och hot. Men grejen är att om man inte uppmärksammar det här får man aldrig ett slut på det. Kvinnor fortsätter spela på sitt utseende för att de vet att det funkar. Män fortsätter döma kvinnor på basis av utseendet för att de vet att de kommer undan med det. Och så blir det en ond cirkel.

Jag säger som jag brukar säga till barnen; det har ingen betydelse vem som började – båda kan få ett slut på det.

Sedan skulle jag också vilja påpeka att detta (återigen) alltså inte har något som helst med mäns biologiska sexuella preferenser att göra. Att anställa någon handlar inte om vad män tänder på. Och om det gör det har vi ett ännu större problem.

6 tankar om “Metabloggen om utseendehets

  1. Om du har en blandad grupp med kvinnor, män, invandrare, singlar, gifta osv så behöver du beakta vad du säger på annat sätt än i en grupp med t.ex. enbart singla män. Homogenitet driver jargongen åt ett visst håll.

  2. Jag tror också det är ett socialt samspel. Däremot tror jag dörren numera öppnar sig åt båda hållen. Jag skulle rynka lite på ögonbrynen om en man efter en anställningsintervju skulle kommentera hur jobbsökerskan såg ut. Men om en kvinna gjorde det om en jobbsökare så skulle jag antagligen bara höja på ögonbrynen. Lite känna att det får man bjuda på.

  3. @ Magnus: Jag utger mig inte för att tala för alla kvinnor/arbetsplatser. Men min personliga erfarenhet är att det känns som att ”tröskeln” för att kvinnor ska tala om mäns på ett icke jobbrelaterat vis är högre i inledningsskeedet. Ex. jag har som enda kvinna (och enda svensktalande) suttit med vid anställningsintervjuer där jag fått förklara för chefen och övriga män att jag tyvärr inte kan godkänna obefintliga språkkunskaper bara för att de tyckte den kvinnliga sökande var ”skitsnygg”. 😀 Däremot har jag aldrig hört någon kvinnlig chef kommentera en manlig sökandes utseende eller något annat icke jobbrelaterat öht. Däremot har jag varit med om att två redan anställda snygga manliga singlar flyttats till ett kvinnodominerat kontor och där orsakat seriös catfight bland de anställda men det kanske är ett annat ämne 🙂 Vanligaste kommentaren tjejer vs manliga anställda på kvinnodominerad arbetsplats är väl annars på sin höjd av typen ”han är rätt gullig egentligen…” syftandes på att någon är allmänt trevlig som person.

  4. Har i många år jobbat på kvinnodominerade arbetsplatser och nog förekommer frågan ”Är han snygg?” Känner också igen Emmas catfighter som egentligen inte har med sexualitet att göra – mera om olika ”ALFA-positioner i den inofficiella hierarkin.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s