Vardagslivet

Akvariet

Jo, alltså. Vi köpte ju akvariet begagnat och det var därför som det kom med fyra fiskar. Eftersom akvariet hela tiden varit i användning tog jag också för givet att de hade använt pumpen rätt och att jag därför inte skulle behöva koppla om några slangar.

Ack så fel jag hade. De hade nämligen proppat igen utblåslangen och använt den som insug, vilket i princip betyder att trots att man använder pumpen (en riktigt bra Eheim) på full effekt så rör sig inte ens vattenytan. Att just dessa fyra malar överlevt kan mycket väl bero på deras förmåga att också tillgodose sitt syrebehov genom att hämta luft… Nu har jag, med viss muskelhjälp från maken, kopplat om alltihop och akvariet får syre. Hittills inga döda fiskar, eftersom jag bytt lite vatten varje dag. Och för att dessa uppenbarligen är överlevare.

4 kommentarer på “Akvariet

 1. Jee! Men vad bra att det nu då kom fram och fixades! Med mal, menar du sådanahär? https://www.google.com/search?q=mal+fisk&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=tDbtUbjDMoHq4gSjv4DQAw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1536&bih=767#safe=off&tbm=isch&sa=1&q=albiinopartamonni&oq=albiinopartamonni&gs_l=img.3…55750.64791.0.65067.27.24.3.0.0.0.164.1992.20j4.24.0….0.0..1c.1.20.img.MPiS9cJs_UY&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.49478099%2Cd.bGE%2Cpv.xjs.s.en_US.c75bKy5EQ0A.O&fp=4cfdc1937855eb51&biw=1536&bih=767
  Hur stort är akvariet? Ganska lätt täpps ju också motorns rotor ihop av allt slam, så det lönar sig att dra ut också den och putsa inuti hålet där den ska sitta så den sedan snurrar på fullt igen. 🙂

  1. Länken funkar inte, men jag menar sånna som kallas partamonni. En albinohane och tre vanliga honor har vi. Jag minns inte hur stort akvariet är. men skulle gissa på typ 160 l. Ganska stort alltså. Pumpen har ingen motor utan drivs helt och hållet med tyngdkraften. Förvånansvärt bra funkar det. Om man kopplar ihop den rätt. 😉 Har ni akvarium? Vi letar efter guppys, platys, svärdbärare och palettciklider… 😉

   PS: Ska försöka att inte döda dem…

 2. Man borde bara INTE ha honor och hanar i samma, om inte man snart vill ha babyn så sju-huukt mycket.. :/ Skulle jag vara ni skulle jag ge bort antingen hanen eller honorna. Det föds så många sådanadär att ingen till slut ens vill ta emot dem gratis.:/ Vi har två albinohonor. 🙂 O ja, vi har ju tre akvarium för tillfället. 😉

  Alltså VA? En Eheim som fungerar med tyngdkraft? 😀 Utan el?

  Aquaweb har sådandär köpspalt också med rätt många småskaliga uppfödare, och så är jag själv med i https://www.facebook.com/groups/Akvaariot/ på Facebook där det det brukar dyka upp åtminstone platys och svärdbärare (antar att de är miekkapyrstö). Akvaario Kurki i Dickursby är ju jättestort, eller så Akvaariolinna i Varisto/Petikko (vilken sida det nu var igen) är bra. Fast dedär borde man ju hitta rätt lätt (minns inte var ni bor).

  Om du kollar på min blogg på akvariet/ babyfiskar/ räkvärlden hittar du mer om våra, ifall du är intresserad. 🙂

  1. Vilket otroligt vackert akvarium, det där med guldfiskarna! Wow! Tack för adresserna och tipsen. Jag ska kolla mer så snart jag får tid.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s