Vardagslivet

Snart, snart…

Det händer helt sjukt massa saker här nu. Först och främst fick vi veta att barn får flyga utan sina föräldrar när de fyllt fem. Så barnen åker till Sverige i morgon. Sedan på måndag är vi officiellt ägare till det nya huset och kan på riktigt börja flytta in.

Och så har vi köpt ett akvarium, så här lagom tills några dagar innan vi ska flytta (vansinnigt bra deal på ett begagnat akvarium med 4 malar och tjosans massa prima prylar, nuff said). Vi satte således upp akvariet här på gamla stället eftersom att fiskarna inte gärna kunde vänta i en hink. På botten fanns det bara lite, lite grus, men vi tänkte att det skulle funka eftersom det bara skulle vara typ 5 dagar. Men det tog bara ett par dagar innan den malen som döptes till Det Finns Visst Gula Malar började ligga på botten och flämta. Så jag tänkte att det kunde vara för mycket nitrit i vattnet och bytte delar av det. Det funkade utmärkt i en dag. Därefter började Det Finns Visst Gula Malar simma upp till ytan för att hämta extra syre (malar kan göra det om det behövs). Eftersom jag inte direkt ville byta mer vatten tänkte jag att den smartaste lösningen skulle vara att fylla på med mer grus, för att liksom starta kretsloppet. Allt för att fiskarna skulle kunna må bra. Så vi köpte en enorm påse grus och eftersom det här är långt ifrån första gången som jag haft akvarium visste jag förstås att man inte bara kan hälla i gruset. Så jag läste noga på påsen. Där stod det ”Ready to use” och sedan ett tips om att man kan lägga ett annat sorts grus under. Om man vill. Men det ville vi ju inte så jag hällde i gruset (här sitter alla akvariemänniskor med handen för munnen och skakar på huvudet i misstro över hur någon kunde vara så korkad). Vattnet blev inte bara grumligt. Vattnet fylldes med någon sorts grusdamm som vid ytan bildade ett klibbigt skum och som efter 4 timmar fortfarande inte sjunkit. Alls.

Så jag bytte mer vatten. Städade filter. Skummade av det helvetes akvariet. Och därinne ligger nu fyra flämtande malar och tänker att det är så här malarnas Guantanamo Bay måste vara. Och nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Inte röra mer tills måndag när vi kan flytta akvariet till den slutliga platsen? Byta mer vatten? Ge upp och ge mig själv djurförbud? Trösta mig med att katterna är nöjda (med fiskarna)?

Well… Först kidsen till Sverige och sen resten av allting!

 

 

7 kommentarer på “Snart, snart…

  1. Samma händelseförlopp inträffade hos oss i vintras. Alla firrar dog.Hemskt. Traumatiskt.
    Gör aldrig om det. Vet inte vad som gick fel.
    Fiskar vill eller så vill de inte.

  2. Nog häller du väl i av vatten”balsam” (vad tuuusan det nu heter på svenska), sådantdär som renar kranvattnet då du byter? Ifall det gamla gruset hade fungerande bakterier på ytan tog ju nu det nya bubblande gruset kol på dem då det täckte över det gamla.. :/ Men ja, sådantdär medel ska man alltid hälla i, för det kan ju finnas nitriter i kranvattnet också, samt all världens andra för fiskar skadliga ämnen.. Så går det ju att köpa strtkapslar med bakterier som jag rekommenderar att du köper imorgon då ni sätter upp det på nya stället. Jag har inte använt dem utan kramat i slem från smutsiga pumpar, men ni har ju inte sådana. :/ Vad är mal på finska? O ja, NU vet du, de ska nog alla sköljas.. 😉 Fast det står vad på påsen! Håller tummarna att det går bra! Sen gratulerar jag! 😉

  3. Det bästa är nog att börja på ny kula imorgon, men på rätt sätt. Läs på dig om att ”mogna” ett akvarium. Ifall din kära make är med i projektet så rekommenderar jag aqua web.fi och deras råd om ”kypsyttäminen”. Eller gå till en fiskaffär som kan sin sak. De säljer ju en massa bra ämnen, till dyyyra priser. Veterinärerna struntar i fiskar fick jag erfara i våras. Man får läsa på själv! 😀 Ställ nu åtminstone pumpen så den rör på ytvattnet så fiskarna får så mycket syre som möjligt då skikten blandas.
    .

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s