Kulturkrockar · Nyhetsplock

Det räcker nu.

Nu har media snart lyckats hetsa upp en prydlig mobb mot BHar för barn. Men hörrni, nu räcker det. Det är våra döttrar som hamnar i skottelden. Våra döttrar är i mitten av en konflikt som vi som föräldrar ska skydda dem ifrån. De flesta av de där flickorna kommer någon gång i framtiden att bära BH, för att de behöver. Skuldbelägg dem inte redan som barn. Visa dem inte att det där med att växa upp och bli kvinna är något ont, en automatisk andraplats där spelreglerna redan är satta och kvinnan inte kan göra annat än att finna sig i sin underordnade roll. För det här rör inte alls bara att låta barn vara barn, det handlar om en missriktad vilja att skydda småflickor från hur det är att vara vuxen kvinna – till synes helt utan en tanke på att barn alltid har velat klä ut sig till vuxna. Barn ska ju bli vuxna! Det gäller för oss vuxna att visa vad det innebär att vara vuxen. Det är där vi måste lägga krutet.

Och som ett litet perspektiv: Har ni sett att de säljer wife beaters till småpojkar? Dessa ärmlösa tröjor som för många symboliserar hustrumisshandel, men som absolut är ett sätt för män att visa sina muskler. Varför ska småpojkar ha sånna? De har ju inga muskler att visa upp! De här små pojkar slungas in i vuxenvärldens aggressioner, våldsamhet och drogberoende. Eller nej. Ganska bisarrt låter det ju. Varför skulle småpojkar påverkas av att de kläs som små vuxna män? Vad finns det som småpojkar gör och har som måste rannsakas och begränsas och hetsas kring?

För det största problemet med hela den här BHhärvan är att det genusperspektiv många tror att det ger i själva verket är helt förlorat när man vill rannsaka flickors kläder. Vad är det här om inte utseendehets? Vad är det här om inte det sämsta ur vuxenvärlden och de mörkaste sidorna av att vara kvinna? Många vuxna kvinnor behöver BH, klarar sig inte en dag utan. Jag är en sådan. Med mina jättebazongas får jag helt sjukt ont i ryggen utan bra BH. Och jag hade önskat att det inte hade varit så tabu med BHar när jag letade. Att det hade setts som ett naturligt plagg. Då hade jag sluppit åratal av ryggvärk, huvudvärk och obehag. Då hade jag kunnat hitta rätt sorts betydligt snabbare, fått hjälp av rätt sorts butiksbiträden direkt. För oss som behöver är en bra BH det viktigaste plagget i världen. Det är inte en sexaccessoar.

Köp inte BH till ditt barn om du inte vill. Men låt andra kvinnor och framförallt andra barn få vara ifred med sina beslut.

En av de allra bästa texterna om ämnet är Michaelas! Läs den!

25 kommentarer på “Det räcker nu.

 1. Det här var något av det dummaste jag läst! Det är väl inte tjejerna som skambeläggs för att man tycker illa om att småflickor sexauliseras med bh-ar innan de fått bröst? Och ”wife beaters”???!!! Mina söner har linnen när det är varmt, och det har de för att det är svalare än t-shirts. Inte för att de ska klä sig som våldsamma män!

  1. Har du sett en liten flicka som har en BHtopp och som får höra att det inte passar på småflickor som henne? Det har jag och det är skam man ser i den flickans ögon.

   Varför ska dina söner få ha wife beaters när det är varmt, medan min dotter inte får ha bikini? Om min dotter kanske har bikini för att det är svalare än baddräkt, inte för att klä sig som ett sexobjekt. Vem, förutom vi som föräldrar till våra egna barn, har rätt att säga vad barnen får ha på sig?

 2. Det är klart din dotter får ha bikini, det är väl inte det grejen handlar om? Det är ju när klädföretagen försöker kränga _bh-ar_ folk protesterar!

 3. Problemet är inte ens att företag ”kränger” bh-ar åt barn problemet är att våra barn aldrig någonsin ever i sin vardag ser nakna kvinnobröst utan att det är något mer med det. Det finns många flickor där ute som knappt har sett sin egen mammas bröst liksom.
  Det finns verkligen ingen vinning i att attackera klädbutikerna, lösningen är att mammorna själva slutar använda bh.
  (klart flickor vill ha bh om alla vuxna kvinnor har bh, herregud det är inte atomfysik direkt)

  1. Jag förstår hur du tänker och håller generellt med, men utan BH klarar jag mig inte. Jag tror mer på att försöka avmystifiera och avsexualisera boobs, BHar och kvinnoattribut i största allmänhet. Däremot så kan man ju fråga sig om rätt sätt är att ge barn BH eller inte.

   1. Alltså, menar inte att alla ska sluta. Tycker bara att de som absolut vill undvika att deras barn använder bh ska se över hur deras egen relation till nakna bröst är.
    Sedan ska det ju inte glömmas bort heller att det faktiskt finns unga flickor som behöver bh av praktiska skäl. Det finns ju många som får bröst redan när de är 10-12 år.

    1. Absolut! Och om barn inte ska få ha BH ska ju tekniskt sett ingen kvinna under 18 få ha det… 🙂

     (Läste din bloggpost, förresten. BRA!)

 4. Tyvärr har jag ingen länk, men jag läste en artikel enligt vilken den muskulatur som naturligt hjälper kvinnor att hålla uppe bysten utvecklas sämre när man börjar med bh tidigt. Så det är nog bra att vänta med bh tills det är absolut nödvändigt, men givetvis är det bättre att ha bh än att ha ont i ryggen. Jag utvecklade själv bröst mkt tidigt och upplevde inte alls första köpet och letandet som du (är 40+). Jag tror faktiskt att du projicerar din enskilda negativa erfarenhet på alla.

  Ditt resonemang om det som på engelska ibland kallas wifebeaters är helt galet. Vad finns det för koppling till kvinnomisshandel utöver en benämning på engelska som blivit vanlig först på senare på senare år? Det är ju bara helt vanligt linne/undertröja och jag är uppvuxen med en pappa som alltid hade sådan – normalt under skjortan och sommartid hemma gick han i bara undertröja och shorts eller jeans. Det är ett plagg med betydligt längre tradition i vår kultur än t-shirten, som inte ens har något svenskt namn.

  Du kanske skulle fundera lite över dina argument oh inte skriva i affekt?

  1. Du menar att jag projicerar min negativa erfarenhet på alla, men det jag skriver i fråga om att leta BH som ung är ju genomgående i jag-form. Inget ”när unga kvinnor” inget ”alla”, utan bara ”jag”. Känner man igen sig så gör man, känner man inte igen sig så kanske man ändå kan tänka sig in i hur det var.

   Jag vet inte hur du har läst min text, men jag menar alltså inte att småpojkar som använder wife beaters skulle bli hustrumisshandlare. Vad jag menar är att det finns plagg även för små pojkar som symboliserar saker som tillhör vuxenvärlden och att det är upp till oss vuxna att visa att de symbolerna kan förändras, precis som en BH symboliserar något i vuxenvärlden som plagget inte är direkt relaterat till. Småpojkar som har wife beaters blir hustrumisshandlare lika mycket som småflickor som har BH blir porrstjärnor. Det vill säga, inte särskilt mycket alls.

   Och jag tänker igenom mina argument. Den här bloggen hade sett rätt annorlunda ut annars. Däremot gör det ingenting om man inte håller med i mina argument utan vill tillföra sina egna.

   1. Hej Charlotte! Jag läser fortfarande din blogg men har varit dålig på att kommentera på sista tiden. I våras skrev jag i något sammanhang hur svårt många har att förstå ironi och diskussionen här är ju ett ypperligt exempel på det! 😉

 5. Inte för att man borde behöva bry sig, man jag skulle vilja göra ett inlägg angående undertröjorna. Det finns olika sorters undertröjor – vanliga t-shirts är från början underklädesplagg (vilket gjorde Marlon Brando i Linje Lusta så SPÄNNANDE), och så har vi linnen, och så har vi nätbrynjor – ja, ni har själva sett dem. Men den typen av linnen som jag uppfattar att Charlotte åsyftar är av typen [i]t-shirts med avklippta ärmar[/i]. Ett vanligt linne har en lite djupare urringning och smalare axelband med en annan finish. ”Wife-beaters”, alltså t-shirts utan ärmar, kom att förknippas med muskelbyggarkultur – man slet av ärmarna på sin tisha (eller för all del också sin vanliga skjorta) för att de svällande musklerna inte fick plats i den trånga ärmen alternativt man ville låtsas som det, samt för att visa upp de svällande armmusklerna. Och denna muskelbyggarkultur är förknippad med brottslingar och halvbrottslingar, med fängelseträning och så vidare och i förlängningen den typen av karl som slår lite på frugan på fredagkvällen och åker in över helgen. Med andra ord kan man argumentera för att det är konstigt att låta en liten femåring vandra omkring i ett plagg så belastat med negativa associationer. Ett sådant här linne har man inte för att det är ”svalare”, för de små tygflärparna som försvinner gör varken till eller från, utan ett sådant här linne har man för att visa armarna.

  Naturligtvis fungerar inte analogin jättebra, för det finns INGENTING män har på sig som ifrågasätts och sexualiseras på det sätt som kvinnoplagg ifrågasätts och sexualiseras – skulle kanske vara assless chaps då, i svart läder, men det är inte att betrakta som vanligt förekommande i breda kretsar. Men på det stora hela funkar analogin om man tänker efter lite.

  Det är inte helt ovanligt att tjejer får bröst tidigt, och är man nio-tio kanske man gärna vill dölja de knopputväxterna lite under kläderna med en topp. Tyvärr, men så är det – man blir kanske retad, för det är BRÖST och det är SEXIGT och nu är man kvinna och därmed allmängods. Problemet ligger i att flickors utseende ifrågasätts, att de alltid måste inordna sig i en norm för att inte hamna utanför eller mobbas (alla andra har bh mamma jag vill också). Den här mediehysterin är löjlig – reglerbara axelband, åh nej! Då kanske plagget passar bättre på flera, så kan VI INTE HA DET för då blir det BEEEHÅÅÅÅ. Eller vad? Hälsningar från en -75:a som hade precis samma sorts toppar på mellanstadiet, och ingen sa ett jäkla dyft då.

  1. Nu tycker ju jag att plagget som den lille killen har på bilden som skulle illustrera en ”wife beater” är ett linne och inget annat. Och bliderna i Expressen-artikeln som det länkas till i början visar bh-ar för små flickor som inte har bröst, och inget annat. Det är klart att tjejer som får bröst tidigt ska få ha underkläder som är bekväma, men det är ju inte det det handlar om! Lika lite som att inte småtjejer skulle få ha bikini…

   Jag tycker inte barn-bh-frågan handlar om problemet att flickors utseende ifrågasätts, även om det i sig är ett jättestort och otroligt viktigt problem! I just den här frågan tycker jag problemet är att klädföretagen försöker kränga plagg som sexualiserar småtjejer. Och det är inte bara bh-ar, det är skrevkorta shorts och högklackade skor också. För att inte tala om att tjejjeans ofta är både kortare och tajtare än killjeans märkta med samma storlek!

   Ännu värre är att vi vuxna inte tar vårt ansvar utan köper skiten! Det är så otroligt onödigt, låt barn vara barn och låt dem ha praktiska, bekväma och snygga kläder. Inte små bh-ar för att se vuxna ut!

   1. Där kan jag hålla med dig, om föräldrar tycker det är skit ska de inte köpa det. Men innan de säger nej kan de ju försöka ha en dialog med sina barn om varför. Om svaret är ”för att alla andra har och de skrattar åt mig som inte har” är problemet ett annat (och handlar om att flickors kläder och utseende ständigt ifrågasätts) än om svaret är ”för mina bröst börjar växa och då skulle jag vilja ha en för jag tycker det är fint då” eller ”för mina bröst börjar växa och är ömma och jag skulle vilja ha något som håller in dem lite” – om det är för att vara fin – ja, är det ok? Vad menar hon med fint? osv och om det är av mer praktiska skäl kan man kanske styra över till enklare toppar som fyller den funktionen om det känns viktigt. :/ Klädkedjor säljer inte saker de inte tror det finns en marknad för. Jag är helt övertygad om att de har sett småtjejer prova och köpa de minsta storlekarna av bh:ar i butikerna och sett en nisch som de kan fylla. Och skulle de inte sälja ett plagg skulle de sluta försöka. Faktum är att det är våra samhällsvärderingar som styr utbudet. Våra samhällsvärderingar säger att det är viktigt för kvinnor att se bra ut/vara sexiga och det är det våra småtjejer vill leva upp till, med alla attribut de kan. Jag har själv sagt nej till MÄNGDER med kläder till mina numera tonårsdöttrar och tackat gudarna för att jag kan använda det fina engelska uttrycket ”that’s just inappropriate” när diskussionen gick överstyr. 😉

    Sen måste jag säga att bara för att du tycker det är ett enkelt linne på bilden gör inte det att exemplet helt faller. Däremot kan du säga att för dig är det bara ett linne och du gör inte de associationerna till muskelbyggare och du tycker inte det var ett så bra exempel – men det är ju ingenting att bli så upprörd över. Jag förstod precis vad Charlotte syftade på – är det din eller min upplevelse/tolkning som är korrekt?

    (Jag kan inte ta Expressenartikeln helt seriöst för de skriver hela tiden att plaggen ”krusar” sig. Vad menar de, att tyget är rynkat? Och att rynkorna gör att det i teorin finns utrymme för bröst och att det därför är förkastligt? Plus det där med REGLERBARA band – jag har linnen med reglerbara band faktiskt. Det är praktiska saker. Jag kan heller inte avgöra storleken på plaggen de håller upp från bilden. Är det storlek 146 är jag mindra upprörd än om det är storlek 122 kan jag ju säga. )

    1. Tack för ytterligare en superkommentar, Bani! Självklart ska föräldrar ha rätt att säga nej och rätt att bestämma vad egna barnet klär sig i, men inte rätt att säga nej till vad andras barn har på sig. Och de unga flickorna själva är läskunniga. De följer bloggar och följer Twitter och läser tidningar och ser hur vuxna kvinnor nu kämpar för att trycka in alla unga flickor i ett fack. Visst, goda intentioner, men det blir bara så fel.

     Och att mitt exempel med wife beatern verkar töntigt och krystat för somliga tyder bara på hur bisarrt det är att småpojkars kläder skulle utsättas för samma rannsakan som flickors.

   2. Men Anette, nu måste jag erkänna att jag inte förstår vad du menar. Först skriver du att det är klart att min dotter får ha bikini för att det är ”när klädföretagen försöker kränga _bh-ar_ folk protesterar” och sedan skriver du att det rör alla plagg som sexualiserar småflickor, det vill säga vissa sorters byxor och skor också. Ser du inte hur du som vuxen är den som står för sexualiseringen, att den är beroende av den vuxnas blick och INTE härstammar från barnet? Att allt detta är att ifrågasätta flickors utseende, att döma flickorna och deras föräldrar utifrån kläder. Och om du som vuxen har rätt att säga att föräldrar som köper en viss sorts kläder som du tycker sexualiserar barn inte tar sitt ansvar rangordnar du föräldrar utifrån vad för kläder deras barn har.

    Jag säger inte att alla nu måste köpa BHar till sina barn, men jag tycker inte att det är rätt att kritisera dem som gör det heller, utan att veta deras anledningar. INGEN vill sexualisera sitt barn!

    Läs förresten Amandas text om det här, så får du se hur en ung tjej mitt i smeten tänker. Här: http://amandastrandh.com/att-vara-eller-vilja-vara-vuxen-ar-inget-brott-del-1/

 6. Skrev en tre mil lång kommentar som jag sedan valde att inte publicera här utan på min blogg för det blev lite väl mycket affekt. *hosthost*
  MEN grunden är i alla fall: BH är inte ett plagg som alla andra, att låtsas som att det är det är som att låtsas att vi lever i en jämställd värld där män och kvinnors kroppar får existera på samma villkor. Det gör vi inte. Därför är BH ett mer problematiskt plagg på ett barn än många andra.

  För mig och andra som känner oss tvingade att använda bh fast vi inte vill (i mitt fall: inte heller behöver), är det ett rent hån att hävda att det är ett plagg som alla andra. Att du hävdar att det finns ett tabu i behåbärandet känns lite som att någon spottar mig i ansiktet.

  Problemet ligger förstås inte i själva bh:n, utan i sexualiserandet av kvinnors kroppar. Lösningen på sexualiserandet är dock inte att tycka att det är helt okej att även femåringar får öva sig på att dölja sina bröst. Sina icke-existerande bröst. När problemet med översexualiseringen av kvinnokroppen är löst, då spelar det ingen roll överhuvudtaget vem som har bh eller inte, men just nu? Just nu spelar det roll.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s