Nyhetsplock

Det var inte jag, det var patriarkatet

Ibland när man (läs: jag) lyssnar på och läser diskussioner om patriarkat blir man (läs: jag) lite förtvivlad över att termen används så lösryckt. Och inte minst för att termens faktiska innebörd och stora användning inom forskningen undermineras i förhållande till samhällsdebatten. Jag minns inte vems föreläsning jag satt på när jag i kanten av mitt block kladdade följande:

”Patriarchy is the context, never the cause.”

Patriarkatet är kontexten, aldrig anledningen. Det tycker jag är oerhört viktigt att minnas när man diskuterar genusfrågor. Anledningen till orättvisor mellan könen beror inte på patriarkatet utan på aktörerna – på oss. Lösningen är därmed heller inte att ”krossa patriarkatet” utan att förändra oss själva. Det var bara det jag ville säga.

2 kommentarer på “Det var inte jag, det var patriarkatet

 1. Det är ju precis det jag alltid har sagt!
  Grattis till den stora insikten! 😉

  Feminismens ”patriarkat” består helt enkelt av individernas sammanlagda val.
  Konsensus kallas det också för……
  Det beteende som majoriteten i ett samhälle uppvisar i sina individuella val.

  Och precis som du själv skriver, den enda person man kan förändra är sig själv.

  Är det en bra förändring så kommer fler att följa efter dig i dina val när de inser det.
  Om tillräckligt många väljer samma som dig kommer det att bli konsensus på det i simon tid.

  Är det bara du som tycker det är en bra förändring, är du fortfarande fri att leva så, men förvänta dig inte att ”patriarkatet” eller konsensus ändras i så fall.

  Det är nog det jag har mot feminismen, den är en tvingande ideologi som inte låter människor välja efter sin fria vilja, utan försöker diktatoriskt tvinga folk till förändring.

  Med vänlig hälsning, Senior

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s