Nyhetsplock

Troll, fotboll och flator

Jag antar att alla har redan har sett Jack Werners tweet med några utvalda reaktioner om svenska damernas insats i fotbolls-EM. Om inte så ska ni göra det. Därefter ska ni, om ni inte redan gjort det, läsa Hans G Andersson utmärkta bloggpost om vad som hände när han artigt och uppriktigt frågade männen bakom de där tweetsen vad de egentligen menade. Och jag måste erkänna att jag sitter här och riktigt myser över hur fantastiskt bra både Jack och Hans och mängder av andra smarta människor har hanterat det här. Visst, det har funnits vrede (och tillbörlig sådan) men också den där livsviktiga diskussionen om vad det egentligen är ok att säga och inte.

För de flesta som skriver tweets som dem Jack i dag satte strålkastarljuset på är nog ganska övertygade om att de aldrig kommer att behöva stå till svars för vad de skriver. Att det inte gör något. Att det är ok att skämta. Det är ok att skämta, men det är inte ok att häva ur sig precis vad fan som helst och sedan alltid dra bara-skämt-kortet när någon tar illa vid sig. Och kalla mig humorbefriad, men jag ser inte det roliga i att kalla landslaget för horor, flator och kossor. Det finns liksom inte ens någon finess i det. Bara stereotypt förakt. Det är inte kul.

Sedan verkar det också som om en del tror att problemet här är att tweeten är riktade mot kvinnor och att kvinnor är heliga (kossor). Så är det förstås inte. Problemet är att det är professionella kvinnor som i sin yrkesövning förminskas och föraktas på grund av sitt kön. Som hånas för sitt utseende och som trycks ner på grund av sin sexualitet. Det är inte ok. Det hade inte varit ok, eller roligt, om det hände herrlandslaget heller. Men det är förstås också en del av problematiken att det inte tycks hända herrlandslaget, och på så vis är det givetvis en fråga om specifikt kvinnors utsatthet.

Ytterligare en sak som kommer upp är att en del viftar bort dessa unga män som troll, personer som bara är ute efter att provocera. Och den här attityden att man inte ska mata trollen, att vifta bort folk som skriver nedlåtande skit, den förekommer, ironiskt nog, ofta även bland dem som själva skriver nedlåtande och kategoriska kommentarer (som på den här bloggen): ”bry dig inte om den där som just skrev lite värre än vad jag gjorde och fokusera nu istället på att svara på mina anklagelser mot dig”. Att kalla någon som beter sig som en fjortis gjorde på den tiden jag var ung och Internet inte var allemansrätt för troll löser ingenting. Att kategorisera dem som troll tar inte bort det klimat de bidrar till, det höjer inte den där ribban de försöker riva ner. Särskilt inte om personerna faktiskt står med sitt riktiga namn och en bild. Jag tror nämligen inte att det är rätt väg att vifta bort sådana kommentarer, att försöka tysta ihjäl nedlåtande tweets. Jag tror att det är rätt väg att ifrågasätta, att vända strålkastarljuset mot dem, att tvinga till ansvarstagande. För jag är övertygad om att en av de största anledningarna till varför folk skriver sådana saker är för att de kan. Därför är det vår uppgift att visa dem att det inte funkar – att se till så att nedlåtande, kategoriskt skit inte är en lätt väg att ta.

Jag är också övertygad om att många dem som skriver så aldrig ens har reflekterat över vad de skriver. Som den unga kille som konfronterades med sin egen tweet och trodde att problemet var att han kallat hela det svenska fotbollslaget för flator och att kritiken mot hans tweet bottnade i att han borde ha skrivit homosexuella. Medan man då funderar på huruvida man borde skratta tills man kissar på sig eller gråta och dunka huvudet i tangentbordet över världens oförstånd kan man passa på att sakligt och trevligt förklara. Förklara att det inte hade varit bättre om han skrivit homosexuella. Förklara att han inte ska uttala sig om andras sexualitet. Och förklara att den tweeten var på fel sida gränsen. Det är en bra start.

12 kommentarer på “Troll, fotboll och flator

 1. Men det mesta av de där tweeten var ju inte ens försök till att vara roliga, bara elaka fördomar. Elak humor är en svår konst. På 140 tecken är det nästan omöjligt.

  Helt på skoj sökte jag på twitter på #helmarit. Jag hittade inget motsvarande. Är nog pikulite förvånad.

 2. Blir alltid lite rädd när folk kommenterar näthat och liknande med: ”men sånt händer ju på internet, var inte på internet om ni inte kan ta det” osv. Liksom, är internet någon jävla frizon för idioti? Det är ju hur hemskt som helst att folk ser internet som en plats där en får häva ur sig elakheter hursomhelst.

 3. Jag hade inte sett och önskar egentligen att jag inte hade gjort det nu heller 😦 Speciellt som jag fortsatte via länkar och läste vad som skrivits om andra sportande kvinnor…

  Jag förstår inte folk som är sådär ”vadå, inte menade jag / den något särskilt”. Nehe, men om du inte menar nåt särskilt så HÅLL KÄFT i stället för att vara en idiot. Eller, som min mamma antagligen skulle formulera det lite elegantare: ”bättre vara tyst och bli tagen för en idiot än att öppna munnen och undanröja alla tvivel”.

  Tack till dem (inklusive Charlotte) som orkar ta den sakliga diskussionen och lyfta fram att det man säger inte är irrelevant, ens på nätet.

  1. Nej, vad som skrivs om sportande kvinnor i dag har alltför mycket gemensamt om vad man skrev om sportande kvinnor i slutet av 1800-talet. Vi borde ha kommit längre än så.

 4. Som man blir jag så förbannat generad över dessa tydligen frustrerade, omogna och helnobbade ynglingars ordbajsande.

 5. Media visar sin dubbelmoral igen. Det killarna tweetar om damlandslaget när de spelar skitdåligt är precis på samma nivå som feminister dagligen tweetar om män. Fler killar borde börja ge igen på alla feminister och börja vara lika nedlåtande och hatiska mot svenska kvinnor som feministerna är mot män.

  1. Så vänta här nu. Du tycker att alla svenska kvinnor ska straffas för vad några kvinnor säger och gör? Vore det då rättvist att straffa alla män för vad några män (exempelvis våldtäktsmän) gör?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s