Nyhetsplock

Varför vara gay friendly?

Nu öppnar Prideveckan i Helsingfors och på radio talar de om de hotell som utmärker sig som gay friendly. Min första tanke är rätt primitiv: varför i hela helvete ska man ha hotell som är gay friendly? Vad behöver homosexuella som inte alla människor behöver? Varför kan inte homosexuella bara få vara sig själva utan att alltid kategoriseras efter sin sexuella läggning? Det ska inte ha någon betydelse om det är två män, två kvinnor eller en av vardera som checkar in på hotellet; de ska behandlas med samma respekt oavsett. Det är obeskrivligt tragiskt att hotellpersonal ska tränas i att ta emot homosexuella par – som att det skulle göras på något annat sätt än det som man tar emot heterosexuella på.

Men en av dem som intervjuades på radio, och som jag tyvärr inte minns namnet på (men som var någon sorts någonting på ett av de där gay friendly hotellen), förklarade så bra vad det handlar om. För det handlar egentligen inte om att det skulle vara skillnad på hur man ska bemöta homosexuella här, utan på att många homosexuella i andra länder lever under ständigt hot på grund av vem de är. Genom att utbilda hotellpersonalen vill man alltså inte bara ge verktyg för bemötande utan en sorts officiell garanti för besökarnas trygghet. Ett hotell som är gay friendly är ett hotell där även den som inte är hetero kan känna sig säker. Det är en anpassning till den ideologiska självklarheten ”allas lika värde” som är långt ifrån en självklarhet i den verkliga världen. En dag hoppas jag att hotell inte ska behöva gå ut som gay friendly. Tills dess hyllar jag dem som satsar.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s