Vardagslivet

Tildas logik del 8 (och ett exempel på sånna där privilegier)

Det har talats mycket om privilegium på senaste. Det är viktigt och bra. Så satt Tilda och jag i soffan och pratade om barn. Hon ska, som ni trogna läsare redan vet, gifta sig med sin bästa tjejkompis N när hon blir stor, och nu grubblade hon på hur hon och N ska kunna få barn tillsammans. Därför pratade vi om adoption och om lämplighet som förälder och sånt och så gick diskussionen så som det alltför ofta gör över till tjuvar. Bland annat om vad som händer om barn är tjuvar och om att de inte kan hamna i fängelse utan på anstalt.

Tilda: Mamma, jag vet faktiskt vad en anstalt är!
Jag: Jasså?
Tilda: Jo, för det är när man tar en stol och så får man sitta där på och så pratar man om vad man har gjort fel.

Vilket oerhört privilegium det är för ett barn att tro att det värsta som kan hända ett barn som betett sig riktigt illa är att man hamnar på en stol för att prata om rätt och fel. Vilket oerhört privilegium att inte veta vad en anstalt är, hur dåligt systemet fungerar och hur många som får lära sig dessa bistra fakta alltför tidigt. Det här är privilegium.
Tilda tunga

2 kommentarer på “Tildas logik del 8 (och ett exempel på sånna där privilegier)

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s