Vardagslivet

Ring barnmorskan!

Jag har helt fastnat i Call the Midwife (som finns på Netflix), en serie baserad på Jennifer Worths memoarer från tiden hon arbetade som barnmorska i 50-talets East End. Karaktärerna är fantastiska, manuset så att jag i ena sekunden fnittrar och andra hulkar, sceneriet helt otroligt och kampen för överlevnad och ett värdigt liv i förhållanden där kvinnors enda uppgift var att föda barn skildrad med sådan omsorg och respekt.

Se det. Det är värt det!

6 kommentarer på “Ring barnmorskan!

  1. Som den sentimentalist jag är – älskar jag den här serien. Miljön, hamnarna kring East End, människornas utseende liknar så mycket det London vilket jag som ung sjöman ofta kom till i början av 50-talet. Naturligt kunde jag inte se det jag då såg, de människor jag kom nära, den vänlighet jag mötte ur ett annat perspektiv än en 16-årig främlings. När jag ser den här serien minns jag allt, doften av sotdamm, våta kläder, röken från ”Woodbine-cigaretterna”, den starka piptobaken, doften av utspilt öl i de enkla pubarna, tea-shappen, fish and chips t.om. stämningen i den alltid vänliga katolska sjömanskyrkan och deras pub- Ja och den eviga doften av av nybakade kanelbullar i den Svenska sjömanskyran på andra sidan bron på Lawley Road.
    Att TV-serien är ljuvligt snäll och kanske något ädel gör det hela inte sämre. De flesta kvinnor som skildras i serien är trots allt starka självständiga kvinnor av sin tid och i sin tid.

    1. Jag tror inte att jag har sagt riktigt tillräckligt många gånger hur mycket jag uppskattar att du kommenterar här, och delar med dig av dina fullkomligt otroligt intressanta erfarenheter! Tack!

  2. Ja! Älskar den serien. Jag läste en intervju med en av skådespelarna, som pratade om hur ovanligt det är med kvinnoroller som inte är definierade enligt sina förhållanden till någon man. Och så är det ju. Tänk att man ska bli så överlycklig över en serie där unga kvinnor jobbar hårt och är bra på sina jobb!

  3. Jag har nu sett första delen. Kanske det var annorlunda att jobba med nunnor, men jag har förstått att man i alla fall på sjukhusen i Finland var aningen hårdare både mot nyblivna barnmorskor och mot föderskor. Men det är ju inte sjukhusmiljö, så kanske medikaliseringen kom in senare. Men jag har lite svårt att identifiera mig med hjältinnan. Ännu i alla fall.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s