Vardagslivet

Leva sitt liv genom kameran

Ingen kan väl ha undgått att notera att varenda käft verkar ha en telefon med kamera och inställningen att världen går under den sekund ingen tar en bild. Det var med en föraktfull fnysning jag betraktade två skidåkare som stannat i solskenet för att ta bilder av varandra. Töntar. Hipsters. Åk era jävla skidor istället för att stå där och fota er själva. Men de stod där i solen i sina alltför tajta skidbyxor och såg så glada ut. Alltså inte glad-för-någon-tar-en-bild-och-världen-går-inte-under utan uppriktigt lyckliga.

Och så tänkte jag att det där med att fotografera hela sitt liv kanske inte är bara hipster och banalt. Att det där med att stanna upp och ta fram kameran också kan vara att stanna upp och tänka att just här och just nu är livet riktigt, riktigt bra.

En kommentar på “Leva sitt liv genom kameran

  1. Jag gillar att fota. Jag tycker alltså inte bara om att fånga ögonblicken, jag använder också kameran för att dokumentera (komma ihåg!) och jag tycker om att göra snygga bilder. Snygga linjer, bra komposition, skärpa som lyfter det som ska framhävas etc.

    Samtidigt vet jag med mig att om jag går in i ”photomode” så blir jag lite ”avskärmad” från det jag deltar i. Precis som om kameran är ett filter mellan mig och verkligheten. Det här är ingen unik upplevelse, det här pratar många fotografer om och det är den funktionen som gör att inte fotografer i krig och elände tar livet av sig.

    Så ibland unnar jag mig att INTE fota just för att bara vara.
    Efteråt ångrar jag mig nästan alltid, eftersom jag inte har de där bilderna…

    Nu sitter jag och sorterar och flickrar bilder från vår långa resa. Det är plågsamt att … inse vilken jävla vinter vi befinner oss i, och underbart att minnas allt det härliga.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s