Vardagslivet

Tankar när man rättar

Det finns ett problem i att alltför många elever tror att ”Wikipedia” räcker som källhänvisning på inlämningsuppgifter, det gör det. Men inget gör mig så arg som när de sedan också kopierat text från Wikipedia och inte ens bemödar sig om att klippa in det i en ordning som är förståelig.

Och så tror de att jag inte kommer att märka. Oförskämt. De kunde väl åtminstone göra det till en utmaning att hitta varifrån de copypasteat. Det är det minsta man kan begära när de går på gymnasiet.

14 kommentarer på “Tankar när man rättar

 1. Det borde ingå i kursutvalet. ”Så här copypastear du så att vi, lärarna, inte hittar det, fast du har källhänvisat på den sidan” -kursen, oblikatorisk, augusti på första studeringsåret. Lycka till och *här* ta en kopp kaffe till. Du kommer att behöva det.

 2. Hej – förstår dig. När jag mycket hastigt 1989 som 63-åring började att jobba som lektor, hade jag själv ingen dator och levde helt okunnig om wikipedia och närbesläktade storheter. var jag mäkta imponerad av elevernas förmåga! När jag fyra år senare steg av, förstod både jag och eleverna vad som var rätt och riktigt beträffande källanvisningar.

 3. Ylva: äsch, Wikipedia (that is, Wikimedia Foundation) har asmycket pengar. Det finns säkert ställen som har större nytta av dem.

  //JJ

 4. det är ändå inget emot när ens grupparbetsmedlemmar(vill inte stämpla någon viss nationalitet) på uni skickar sin text. och när man efter att påpekat åt dem att ”no copy-paste”, och senare ser hur de skriver av samma text… Det fanns tider när jag undrade varför man talar så mycket om plagiering, men numera undrar jag inte alls…

  1. Ja jisses ändå. Är det någon annan som har skrivit det så ska man inte sätta sitt eget namn på det. Hur svårt kan det vara egentligen, liksom?

 5. Jag hade en elev som faktiskt var ganska kreativ. Jag hade honom i engelska och webdesign, och de hade en uppgift där de skulle hitta info och skriva om någon sydafrikansk musikartist.

  Jag får in en text som visserligen innehåller hans vanliga stavfel och så, men som också innehåller ganska många hyfsat avancerade flerstaviga ord. Jag frågar farbror Google, och det visar sig att han tagit typ den första eller andra sidan som kommer upp när man googlar ”south african artists”; kopierat, klistrat in, och medvetet skrivit in ett gäng fel.

  Det här betyder alltså att han VET vad han brukar göra för fel men VALT att inte rätta till felen – för att han ska kunna fuska genom att sätta in felen i inklistrad text. När det gick upp för mig blev jag mållös. Men jag misstänker att det är en fungerande lat-teknik för att fixa ett G om man har högstadielärare som inte kan något om datorer eller wikipedia. Borde vara allmänbildning…

  Jag hanterade det såhär: Uppgiften underkänd, och jag pratade om det inträffade inför hela klassen. Hilarity ensued. Jag berättade inte VEM som gjort det, men killen hade inget vidare pokerface så han fick skämmas… Han gjorde inte så fler gånger.

  Allvarligt, liksom. Vem försöker en sån grej med läraren man också har i webdesign, och som amn VET kan sin skit när det gäller datorer? =)

 6. En klasskamrat till mig när jag var på utbyte under gymnasietiden blev under en historielektion med vår klassföreståndare frågad om vad han har för vitsord i tyska (modersmål) – vilket visade sig vara lägsta godkända. Redan då började man ana en viss nervositet i eleven. Så konstaterade klassföreståndaren att han nog måste diskutera lite med vår tysklärare, för arbetet eleven lämnat in i en extra historiekurs visade prov på mycket goda språkkunskaper och utmärkt uttrycksförmåga. Men, undrade läraren sen, det är en sak jag inte riktigt förstår – på sidan 5 finns en hänvisning till sidan 17, men ditt arbete har bara 10 sidor…?

  Hilarity ensued, här också 😀

 7. Jag hade för ett antal år sen en inte speciellt computer savvy- lärarstuderande på bibban, som kom till mig och bad om hjälp att hitta varifrån en av eleverna kopierat sin uppsats. Hon var helt övertygad om att det var plagiat, vilket det förstås var. Jag behövde inte ens göra en sökning, för längst ner på papperet stod adressen på sidan som eleven skrivit ut uppsatsen från…

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s