Kulturkrockar

Till dig, stora vuxen, som tillrättavisade ditt barn.

Du pappa som satt vid bordet bredvid oss på restaurangen igår, jag tycker att det är jättebra att du håller ordning på din trotsiga pre-teen-son. Inte för att jag vet vad det var han hade gjort, då du med kraftfull stämma bad honom be om ursäkt till dig och sedan vända sig om och be om ursäkt till alla andra. Jag antar att det fanns fog för din ilska. Jag antar också att du var frustrerad över att han inte svarade dig tillräckligt tydligt, att det kändes som om dina ord bara rann av honom och att han inte bryr sig det minsta om vad du säger. Han tror säkert att han är stor nu. Han skiter i dig, skiter i vad du säger, skiter i vad du vet är viktigt.

Jag antar att det var så det var från din plats mitt emot honom. Men vet du vad jag såg från min plats längre bort?

Jag såg en ung pojke som ville sjunka genom jorden av skam för tillrättavisningen han fick av dig, en pojke som önskade sig tusen mil bort för att i fred få sköta om förödmjukelsen och slicka sina sår. Det är möjligt att du genom att tilltala honom tillräckligt tydligt och osedvanligt länge ville visa oss andra att du minsann inte tillåter vad som helst, men vet du vad? Jag märkte ingenting av vad han gjorde. Jag hörde bara dig. Och vet du en sak till? Det gjorde han också. Om du hade suttit där jag satt hade du sett en ung pojke som blev mindre och mindre för varje ord från dig. Hade du suttit där jag satt hade du kanske sett hur han sjönk längre ner på stolen, hur han försökte dölja tårarna genom att snabbt torka bort dem, hur han till slut tog på sig jackan och drog upp luvan trots att ni knappt hade hunnit börja äta. Hur han krympte i takt med att du växte av vad du högt och tydligt menade var för hans växande och mognandes skull.

Du kanske tror att han skiter i dig men om du hade suttit där jag satt hade du sett vilket stort inflytande du har på hans varande. Du kanske tror att hans tystnad betyder han skiter i vad du säger men hade du suttit där jag satt hade du sett att dina ord går rakt in och att han inte kan försvara sig. Du kanske till och med tror att han skiter i vad du vet är viktigt men hade du suttit där jag satt hade du sett att han vill vara dig till lags, att han försöker, att han önskar att du inte hade blivit arg och att vad det nu var som han hade gjort fel aldrig hade hänt. Och hade du suttit där jag satt hade du förhoppningsvis också sett att det snart kommer att ändras, att han i sin tystnad och i sitt krampaktiga krympande febrilt bygger upp sitt försvar, för om du inte kan se honom är hans enda chans att i fortsättningen vara beredd. Att lära sig att skita i vad du säger.

Jag önskar att du hade sett honom från där jag satt för då tror jag att du hade sett att den som skulle behövt säga förlåt, det var du.

12 kommentarer på “Till dig, stora vuxen, som tillrättavisade ditt barn.

  1. Jepp, det här är det jag försöker komma ihåg då jag tillrättavisar mina barn. Att det är mellan mig o barnet, i låg volym bland folk. Och sen säger han förlåt och vi kramas. Omgivningen behöver int höra allt.

  2. Jo. Jag tror att det är viktigt att tänka på hur tillrättavisningarna ser ut från barnets sida ibland, även om det är svårt när man är arg.

 1. Å. Vad fint skrivet. Viktigt.
  Barn som är otydliga framkallar makthavarföräldrar?
  Det är så skört och svårt att åse andras och sitt eget tillkortakommande som förälder.

  1. Så är det!

   Men i ärlighetens namn, i just det här fallet, så var det en så otrevlig situation av en översittarförälder mot ett försvarslöst barn att det är första gången någonsin som jag hade önskat att en förälder slagit. Jag satt nämligen bredvid och bara väntade på att få hoppa på den där pappan, men så länge det bara var muntligt (och jag tror inte att den pappan ens hemma skulle lägga hand på barnet) och inte alltför grovt kan man inte egentligen göra så mycket.

 2. Usch. Det är de där barnen man bara vill gå fram och ta i handen och gå iväg med.
  Sorgligt att som vuxen ha ett behov av att ta ut sin frustration och ilska på ett så omoget sätt.
  😦

  1. Jag var så oerhört nära att gå fram och knacka den där pappan på axeln och säga att den som förstört middagen för alla är han och att den som uppenbarligen gjort någon annan så illa som han har ska säga förlåt. Bums.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s