Vardagslivet

Dagens tips: spela kula med barnen!

Mest för min egen skull, för att jag nu som vuxen hade råd att köpa precis vilka vackra kulor jag ville, köpte jag ett paket med 85 ljuvliga glaskulor. Barnen fick sedan välja fem var (och varje gång de spelar slut på sina kulor får de välja fem nya), jag gjorde upp en finfin bana och så fick de börja kasta. Det tog inte lång tid förrän de vunnit så pass många att jag fick göra en svårare bana och öka avstånden lite. Vi spelar på mattan för då får kulorna lagom fart. Det här är ett spel som barnen verkligen älskar! De älskar spänningen och rasslet av kulorna när de vinner en storvinst, och eftersom de får nya kulor om de råkar förlora alla är det inte hela världen. Svårighetsgraden kan varieras ad infinitum, banan ser olika ut varje gång och om de spelar bort många av sina kulor får de en roligare bana. Dessutom älskar både barnen och jag att titta på de vackra kulorna och fundera på vad de ser ut som. Där finns nattkulor, prickiga korva, spaghettis, karameller och blåbär.

Så snart barnen kommit ur fasen då allt de får i sina små händer med våld måste trötas in i munnen är kula ett spel vi mycket varmt kan rekommendera!

 

Om en halv sekund blir jag av med en ansenlig mängd kulor.

Jag har ungefär lika många kulor som Vilho har tänder.

Det gäller att sikta och att hålla tungan rätt i mun…

5 kommentarer på “Dagens tips: spela kula med barnen!

 1. Jag har aldrig ägt kulor eller spelat kula. Hur gör man? Om det inte är väldigt invecklat att förklara, skulle jag vara glad för en liten lektion. Min 6-åring och 4-åring skulle säkert gilla det.

  1. Jag kan tänka mig att man kan hitta på regler helt själv. Så gjorde jag… 🙂 Här kommer ändå en liten lista över våra regler:

   1: Barnen får fem kulor att börja med.
   2: Barnen sitter vid mattkanten (de får inte vara på mattan) och jag sätter upp en bana på lagom avstånd. ”Lagom avstånd” avgörs långt av barnens erfarenhet. De spelar nu på dubbla avståndet mot när de började… Min fyraåring fick i början sitta lite närmare än min sexåring, men nu har hon visats sig vara en riktig stjärna på det här spelet så nu spelar de på samma avstånd.
   3: Banan kan se väldigt olika ut. Ofta lägger jag ut kulorna i vackra mönster. En del gör jag till pyramider (tre kulor i botten, en på topp), andra läggs i par och andra helt fristående. Har jag många kulor är det en stor bana, när barnen spelar av mig för många kulor är det en liten bana.
   4: Barnen turas om att rulla en kula mot banan. Alla de kulor de träffar och som flyttar på sig får de behålla (inklusive den kulan de kastade). Pyramiderna räcker det om de rasar. De får när som helst sluta och då får de behålla alla kulor som de vunnit. 5: Spelar de slut på sina kulor får de välja fem nya.
   6: Spelet tar slut när vi tycker det. Oftast är det jag som säger att nu får de ytterligare fem kast var och sedan slutar vi för den gången. En av spelets stora fördelar är just att man kan sätta sig lite snabbt och spela bara några kast, eller så kan vi hålla på i en halvtimme.
   7: Efter spelets slut byter vi ibland kulor med varandra. Vi kallar det att köpa kulor, och barnen älskar det! De vanliga små får man köpa en för en, men de stora kulorna (det brukar finnas några i varje förpackning) får de betala fem små kulor för.

   Det här är verkligen ett spel som slagit rot hos oss och som är riktigt, riktigt lyckat! Prova gärna!

  1. För att undvika bråk (yeah, right) köpte jag bara kulor till mig själv och så fick barnen vara med och spela. Då behövde de aldrig känna att jag vann kulor av dem: alla kulor de spelade till sig innebar att de hade fler än när de började. Om du förstår hur jag menar. 😉

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s