Kulturkrockar · Vardagslivet

Att fira midsommar

Jag känner mig väldigt hemma i Finland. Alltså, Sverige kommer väl alltid att vara mitt hemland, men Finland är mitt hem. Om ni förstår vad jag menar.

Och så blev det midsommar.

Sedan Vilho var något år gammal har vi firat midsommar ute på en ö i skärgården, men det är förstås exets familjs ö. Deras sommarställe. Att fira midsommar där var alltså helt uteslutet. När jag började titta runt så visade det sig snart att det faktiskt inte heller finns några alternativ. I Finland firar man midsommar i släktens stuga och eftersom vi i vår lilla familj inte har någon släkt förutom varandra här var det som om alla dörrar stängdes om finländarnas privata firanden av en av de största högtiderna.

Ingenting ordnades av kommunen eller av grannkommunerna. Firandet på andra sidan Helsingfors, på Fölisön, skulle kosta 20 e per skalle i inträde. Allt annat förutsatte att man bokade bord på någon restaurang. Till min växande sorg insåg jag att midsommar i Finland är en privat tillställning där vi inte riktigt hör hemma.

Sedan var det förstås andra saker som också påverkade. Vädret var förvisso osedvanligt varmt med plusgrader och bara regn (inte hagel!) hälften av tiden men ramadan pågick fortfarande, så det gick inte att ta en picknick någonstans heller. Och i ärlighetens namn tappade jag orken helt och blev i något skede rätt mycket fuck that shit och var nära att beställa pizza och sätta mig ett hörn. Grejen är förstås inte att man inte skulle kunna hitta på kul grejer att fylla dagen med. Problemet är att midsommar ska firas på ett visst sätt och att vi helt enkelt inte hade vägar in i det firandet i år.

Hur som helst.

Istället åkte vi in till den fantastiska Rhodedendronparken i Haga, som jag velat se i flera år men aldrig lyckats ta mig till, och det var alldeles, alldeles fantastiskt. Hela skogen var full med enorma rhodedendron och i fallna blommor sprang världens tamaste ekorrar. På väg hem stannade vi i en lekpark och lekte tills vi höll på att falla ihop och sedan åkte vi hem och käkade chips och tittade på film. Vid midnatt gick vi ut för att samla sju blommor att lägga under Tildas kudde för någon ordning måste det ju vara, och så åt vi jordgubbstårta som skulle ha varit för 12 personer men som Tilda föga imponerad av storleken benämnde muffin.

3 kommentarer på “Att fira midsommar

  1. Hur hamnade du i Finland egentligen? För jobbet eller exet? Det är ju ovanligt att man flyttar från Sverige till Finland…Har du några planer på att flytta tillbaka till Sverige eller blir du kvar i Finland för barnens skull? Kan du finska? Om jag förstått det rätt är du ”svensksvensk”. Förlåt för alla frågor, men jag känner en viss fascinstion för ämnet då jag själv är född i Finland och flyttade till Sverige med familjen på 70-talet… Ni fick en fin midsommar, strunta i måstena kring alla dessa familjehögtider. Man får göra som man själv vill! Kram!

  2. *Lite* sent, men ”Helsingin ulkoilusaaret Pihlajasaaressa ja Kaunissaaressa tarjoavat upean mahdollisuuden juhannuksen viettoon meren äärellä. Juhannusaattona molemmissa saarissa syttyy kokot kello 21. Juhannuksen vietto saarissa onnistuu ilman omaa venettä, sillä vesiliikenne Merisatamasta, Ruoholahdesta ja Vuosaaren Aurinkolahdesta vie saariin.” (https://www.sttinfo.fi/tiedote/juhannuksen-viettoon-meren-aarelle?publisherId=60579873&releaseId=62152331)

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s