Vardagslivet

Jag drar ner på kaffedrickandet en annan gång.

I dag kan jag ärligt säga att jag har gjort vad jag har kunnat för att undvika att blanda in tingsrätt och advokater och liknande i den här skilsmässan, men det finns liksom ingen vilja från den andra sidan. Kärnan i problemet är alltså huset och vad som ska hända med det. Eller, egentligen kanske inte vad som ska hända med det eftersom vi båda är överens om att han ska behålla det, utan snarare kanske vad min ersättning borde vara. När vi köpte vår första gemensamma bostad år 2005 investerade nämligen han pengar han anser borde stå utanför giftorätten och tillsammans med en advokat har de kommit fram till att de pengarna i dag är mer än vad vi äger i det gemensamma huset. När ”hans” andel lyfts bort finns det alltså bara skulder kvar. Hälften av dem är mina.

Och det är väl här någonstans vi har lite svårt att komma överens eftersom jag inte är alldeles beredd att köpa hans tankegångar. Att jag är villig att sälja honom eller hans flickvän min andel för en god bit under vad mäklare har värderat huset till faller inte hller i god jord eftersom min andel, enligt hans sätt att tänka, ligger på minusvärde. En del av mig känner mig som en förrädare som berättar de här sakerna, men å andra sidan känner jag att man inte ska argumentera för saker man inte är beredd att stå för. Från min horisont är det här, förutom förstås krasst ekonomiskt, väldigt mycket en ideologisk fråga – en fråga om värden och värderingar av sådant som inte alltid går att räkna på i exakta summor.

På många vis är det väldigt trist att det här enorma orosmolnet ska hänga över oss för det händer så mycket härligt också. Fåglarna kvittrar alldeles för tidiga vårsånger, avhandlingen framskrider för närvarande (ja, alltså, så snart jag bloggat klart..) i en rasande takt och ljuset återvänder både metaforiskt och rent bokstavligt. Sen är det en sak till också. Men jag berättar lite senare.

Ja, och så lovade jag mig själv att jag skulle dra ner på kaffedrickandet. Nästa dag hittade jag den här besten på loppis för 20 e. Och vet ni vad en av de bästa sakerna är? Det enda arrangemanget jag gjort för den här bilden är att jag lagade en kopp kaffe och ställde bredvid maskinen. Shit you not. Vår diskbänk i grovköket ser på allvar ut så där, med blommor och en vacker burk. Det är sådant jag orkar göra när vi är två vuxna som delar på ansvaret.

7 kommentarer på “Jag drar ner på kaffedrickandet en annan gång.

  1. Förlåt att en annan har svårt att hänga med men…. Om ditt ex har investerat ”sina” pengar i ert hus… Hur kan värdeökningen på dessa pengar vara större än huset?!
    Alltså, om jag har 100 000kr, och för 10 000kr köper ett föremål. Om mina återstående 90 000kr ökar till 180 000, då är väl inte prylen jag köpte automatiskt värd 20 000kr? Eller ens de ”pengar” jag bytt bort mot föremålet? Eller missförstår jag helt?

    Om man anser att pengar ska stå utanför giftorätten är ett tips att inte investera dessa i boende och anat som står inom densamme…

    1. Ja alltså, du är inte den enda som har svårt att hänga med i det det… Jag förstår inte heller hur det faktiska värdet av någons andel kan vara mer än vad bådas andelar tillsammans är värda.

  2. Jag har verkligen försökt förstå hans tankegång men det går bara inte ihop någonstans. Tråkigt att han och göra med sådana människor. Och kaffemaskin alltså, vet ej hur jag överlevt utan en….Tjusigt!

  3. Du borde åtminstone inte behöva dra runt på skulder för huset – han får väl i alla fall ta över din del av lånet? Eller är tanken att du ska fortsätta ha skulder utan att någon bit av huset är ditt?

  4. Det låter inte rimligt att det där resonemanget ska gå igenom i rätten. Hoppas allt ordnar sig till det bästa för dig, Charlotte! ❤ En liten sidotanke, får inte flickvännen kalla fötter av ditt ex agerande?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s