Så jag bestämde mig för att det vore kul att testa egenlagad yoghurt. Det var det. Jag började med att koka upp ca 4 dl mjölk i en hög kastrull (så att det kan koka inuti kastrullen istället för direkt på spisen som mjölk annars brukar) medan jag sakta rörde om. Därefter kylde jag mjölken till ungefär 40 grader och hällde kanske 1 dl i en annan skål. I den skålen tillsatte jag kanske 2 msk köpeyoghurt (ta en god, för den ger smak åt hela satsen!) väldigt sakta. Om mjölken är för varm eller om man rör för hårt skär det sig. När mjölken och yoghurten blandats häller man tillbaka i kastrullen och rör sakta. Därefter ska yoghurten stå i en burk men lock och… eh… yoghurta till sig. Det är den kluriga fasen.
Temperaturen bör hållas hyggligt stabilt runt 40 grader i minst några timmar. Ett alternativ är att hålla blandningen i en termos, ett annat att ställa in den i ugnen. Jag virade en handduk runt min burk och satte in den i vedspisen (hade den igång igår för jestas vad det var skitigt väder!). Där fick den sedan stå i eftervärmen hela natten (totalt kanske 9 timmar). På morgonen satte jag in burken i kylen i några timmar och därefter provade jag.
Och jag är egentligen inte en yoghurtmänniska men härrimingud vad gott det var! Satte en oförskämt stor klick rabarbersylt i, och fick sedan övertala mig själv om att inte äta upp allt redan innan barnen kommit hem.
Rabarbersylten är förresten lagad enligt ett lätt modifierat recept från Sara Bakar.
600 gr rabarber, skuret i bitar (jag skalar inte rabarber, mest för att det är tråkigt, men också för att riktig färsk rabarber ofta går bra även med skal)
saften från 1/2 citron
1 skuren vaniljstång
Koka upp och rör hela tiden. Låt koka på medelhård värme i kanske 15 minuter, tills det inte finns några hårda, stora bitar rabarber kvar. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
Tillsätt:
rivet skal från 1 citron
450 g syltsocker
Koka upp blandningen och låta koka ganska hårt i ett par minuter. Häll direkt upp på rena, uppvärma burkar. Fyll så mycket som möjligt och sätt genast på lock.
Vi brukar göra egen fil istället. Det är mycket mindre knöligt, även om proceduren är rätt lik. Vi bor ju i USA och saknar filmjölken till frukost allt för mycket annars.
Det är onekligen knepigt med temperaturen. Jag brukar sätta på en temössa och ställa kastrullen tätt intill elementet (då när det är igång). Det enda som funkar för mig är bulgarisk yoghurt och röd mjölk. Fil är lättare, mycket mera förlåtande.