Vardagslivet

Kvällstankar

Det är nog när ens barn blir sjukt och man förväntas ta ansvar för sitt eget arbete som man märker hur dålig självdisciplin man har. Vilho är i skolan som om inget hänt, medan jag sitter hemma som ett vrak och försöker bringa mig själv till att skriva avhandling. Det finns ju liksom ingen som skulle se om jag istället maratontittade på Austen-filmer eller bäddade ner mig soffan, åt choklad och läste annat än forskningslitteratur. En del av mig tycker också att det vore helt förståeligt om jag gjorde det. Man blir helt sjukt fysiskt trött av extrem mental stress. När jag försökte skärpa till mig och diska lite tappade jag stekpannan. Handen orkade helt enkelt inte hålla i den.

Helt crazy.

För övrigt finns det ju egentligen en massa saker att vara tacksam över, inte minst att ungen med största sannolikhet inte kommer att dö av sin sjukdom. När ett sådant alternativ har ställts framför en så känns alla andra scenarier plötsligt betydligt mer lätthanterliga. Det är egentligen en fråga om perspektiv. Valet mellan ”sjuk” och ”inte sjuk” är precis lika enkelt som valet mellan ”sjukdom med hög mortalitet” och ”sjukdom med nästan noll mortalitet”. Om jag skulle våga mig på en gissning så har han en autoimmun sjukdom som orsakar skelettinfektion. Verkligen inte vanligt, men långt ifrån unikt. Och det finns så många saker som kunde vara värre. Hans sjukdom kunde vara värre. Vår livssituation kunde ha varit upp-och-ner från början. Vi hade kunnat bo i ett land utan tillgång till modern sjukvård eller i ett land där den moderna sjukvården skulle kosta mer än vad vi hade råd med. Förutom att han är sjuk, har vi egentligen ingenting att klaga på.

Det var som när vi satt och väntade på sjukhuset förra veckan. Vi satt totalt i närmare 8 timmar i olika väntsalar och någonstans där vid 7 väntade timmar började Vilhos tålamod tryta – inte minst för att han fortfarande hade en kanyl i armen – och han ville att jag skulle gå och härja med personalen. Då talade vi om hur man ska lita på att folk gör sitt bästa och att det finns ett system som gör att man kommer in så snabbt det bara går. Dessutom talade vi hur det är en bra sak att inte vara den som måste gå före i kön. Att den som måste få gå före i kön inte är lyckligt lottad.

Jag försöker ta saker med ro, det gör jag verkligen.

Och så får vi ett brev där de meddelar att de bokat plats för Vilho på bäddavdelning på barnsjukhuset. Torsdag morgon klockan 8 ska han infinna sig, sövas och undersökas. Jag är inte riktigt säker på hur man tar sådant med ro så jag tar det med choklad. Man tager vad man haver, liksom.

5 kommentarer på “Kvällstankar

 1. Om du ändå bestämmer dig för en Austen kan jag rekommendera Persuasion från 1995. Härligt o-Hollywood-snygga rätt alldagliga britter i typ alla roller.
  För övrigt kämpa på!

 2. Jag skickar lite mental styrka härifrån så du har lite att ta av om det behövs! Har själv nägnat vintern åt att gnälla över långvarig hosta, magsjukor, influensa, vän kombinerat med stressigt på jobbet mm, men inser ju nu att jag trots detta har allt jag behöver och mer ändå, så jag hoppas att det går att skicka lite mentala resurser via Internet!

  ps. Unna dig Jane Austen. Och choklad. Det låter nyttigt.

 3. aah, vad jobbigt ni har det. Hoppas verkligen det klarnar upp fort nu.
  Många kramar till dej. Den tappra ungen har det bra med er som familj.
  Det blir nog bra bara det blir färdigt, som man säger.

 4. Ett råd i all välmening som jag alltid brukar ge när folk har bekymmer som tär på dem är att helt enkelt gå ut på promenad och titta på naturen (eller skyltfönster om man bor i en stad eller whatever) för att helt enkelt få extrovertera. Det är en helt klart underskattad medicin för nästan alla former av problem, det må vara huvudvärk, kärleksbekymmer, hotande finansiell katastrof eller sömnproblem.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s