Kulturkrockar · Nyhetsplock

Sänka sin lön och skjuta sig i foten

Kent Kullander tänker i en månad leva på kvinnolön, genom att sänka sin lön med de 14% som statistiskt skiljer gruppen mäns löner från gruppen kvinnors löner. I de sociala medier som jag följer är kommentarerna hånfulla och jag blir illa till mods. Här har vi en man som faktiskt försöker uppmärksamma något som är ett verkligen jämställdhetsproblem och så möts han av förakt. Därför tänkte jag att jag skulle skriva något positivt istället. Peppa, liksom.

Men jag kör fast.

För det första är hans lön som ”kvinna” fortfarande dubbelt av vad jag tjänar och ett par tusen över vad en sjuksköterska (ett synnerligen kvinnodominerat yrke) i snitt har i lön. Att klara sig på 14% mindre en månad från ett så pass bra utgångsläge och framhålla det som att leva på kvinnolön känns ungefär lika verklighetsförankrat som när Blondinbella föreslog att man skulle begränsa sitt latte-intag till några om dagen för att spara pengar.

För det andra gör han det förvisso delvis för att uppmärksamma löneklyftan (och poäng för det), men i huvudsak för att han startat en genusblogg som inte riktigt drog tillräckligt med folk. Det är alltså i princip inte ett slag för rättvisan utan ett PR-trick.

För det tredje är det en månad. En. Futtig. Liten. Månad. Därefter tar han återigen fram det kuvert med 4.500 kronor (vilket förresten är typ 25% av vad en barnskötare i snitt tjänar) och återgår till sitt liv som man. Problemet för dem som lever på liten lön är att det inte finns några kuvert med undanstoppade pengar att ta fram när räkningarna hopar sig. Problemet för många av de kvinnor som har de lägsta lönerna är också att de har försörjningsansvar – små barn som behöver kläder och mat – och att ett kuvert med 4.500 faktiskt på allvar skulle kunna göra skillnad.

Jag är ledsen alltså. Jag vill vara förlåtande, stå på hans sida, försvara för det är inte lätt att vara man och försöka driva kampanj för jämställdhet. Men det här är bara knäppt. Han kunde åtminstone donera pengarna till välgörande ändamål (alltså inte sig själv) eller ta ett helt år med lägre lön. Nånting liksom.

Tills dess säger jag bara Heja Blekk!

3 kommentarer på “Sänka sin lön och skjuta sig i foten

  1. Orsaken att män i genomsnitt har högre inkomst (inte lön) än kvinnor är främst att män jobbar mera och väljer branscher med högre lön. Så inkomstskillnader är inget jämställdhetsproblem, eftersom man själv får välja vilken karriär man ger sig in i och hur hårt man jobbar för den. Sjukskötare har lika dålig lön oberoende av om de är kvinnor eller män. Visst, jag tycker det är ett problem att t.ex. vårdyrket värderas så lågt, men ett jämställdhetsproblem är det inte. Det är jämställdhetsproblem ifall ena könet får högre lön bara på grund av könet men i 99,3% av fallen har människor lika lön oberoende av kön (enligt Miljongranskningen).

  2. Fast medellönen i Sverige för kvinnor räknat på heltid är 25100 kr. Så är hans mission att leva som en heltidsarbetande medelsvenssonkvinna så det är inte så att han är så långt borta. Han skulle behöva skala av 900 kr netto till ungefär (jag vet att medianlön är mindre, men finns inget underlag på detta).

    Och oberoende på exakta medellönen så lever han ju som sitt eget yrke, fast med ”kvinnolön”. Löneskillnaderna mellan könen blir väl mer markanta (procentuellt) bland högre löner om jag förstått det rätt, så då är det väl än mer resonligt att han gör detta än en sjuksköterska t.ex.?

    Grejen är att det nog inte är så svårt att leva som heltidsarbetande medelsvensson oberoende av kön (även fast det självklart skall vara samma löner), problemet är snarare en klassfråga.

    Han borde testa leva som underklass om det skulle påverka hans liv något nämnvärt.

  3. Undrar om hans fru då får högre lön den månaden. Merparten av alla kvinnor är ju inte ensamstående, utan har en man som bidrar (i genomsnitt) mer till hushållet än kvinnan. De pengarna brukar de flesta familjer dela på rakt av. Det är ju inte så att mannen och kvinnan lägger exakt lika mycket var till hushållsbudgeten och sen behåller resten själva.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s