Kulturkrockar

Dumma skylten

Utanför lokala mataffären finns den här skylten.

20140205-223035.jpg
Och man behöver inte ens vara rabiat genustaliban för att sucka över stereotyper i det här fallet. Det räcker med att man är barn till en.
”Mamma, varför får bara mammor och flickor och bebisar vara här?”

Barn ser, tar till sig och lär sig hur världen är beskaffad, även från så till synes intetsägande saker som skyltar på en parkeringsplats. Och ibland protesterar de.
”Fy vilken dum skylt mamma! Pappor kan ju också åka och handla med barnen. Eller så kanske barnen bah näh och gnäller och inte kommer med alls. Så kan det faktiskt också vara!”

11 kommentarer på “Dumma skylten

 1. Okej men som höggravid tar jag mej rätten att parkera bilen på invalidplats framför matbutiken.
  Känner mej nedrig och fräck. Önskar bara nån fattade att bilden kunde utökas med en mage för det är alltid nån som är snabb att informera mej om att jag upptagit en plats som nån annan behöver.

  1. Jag tycker absolut att sådana här platser behövs, inte minst om man är gravid eller om man åker och handlar själv med fem barn och helst inte skulle vilja lotsa dem över hela parkeringsplatsen. Men skylten kunde se annorlunda ut. Skylten kunde kommunicera att det som avgör är att man har barn med sig, inte att man är kvinna. Ja, och så borde en gravidmage till på alla handikappskyltar. 🙂

 2. I Sverige har jag bara sett skyltar med två vuxna på; en med byxor och en med något form av kolt. Oftast har de en liggvagn med sig, oftast har då koltpersonen hand om vagnen, men ibland har de en vagn och ett barn eller två barn.
  Jag handlar inte jätteofta med småbarn eftersom min är femton och därmed alltid bah näh, men varje gång jag har haft med fler avlösningsbarn och gudbarn och syskonbarn än vuxna har jag stoppat allihop i kundvagnen så att de slåss med varandra där istället för att springa vilse och riva affären. Varorna måste då hänga på utsidan av vagnen, men det kan det vara värt. I alla fall, jag tror de svenska skyltarna är bättre eftersom min förvisso något begränsade erfarenhet säger mig att man vill ha med sig så många föräldrar man har tillgång till, eller minst lika många som barnen och gärna en till så att man får med sig lite varor också. Så i det vanligaste svenska scenariot kommer koltpersonen att köra barnvagnen med en liten fastspänd unge i, då kan byxpersonen köra en kundvagn med varor i, och eftersom ungen sitter fast i vagnen kanske de också kan prata om vad de vill köpa, så de får antagligen med sig användbara varor. I de lite sämre svenska exemplen måste de ta hand om ett barn var, så de får mest troligt med sig båda barnen hem, och lite mat, kanske ungefär det de behövde eller något annat, medan i det finska scenariot måste en ensam balettdocka köra en vagn som är för dåligt balanserad för att kunna hänga varor på, så de får ingen mat men det lilla koltbarnet har ändå försvunnit men kanske går att hitta igen genom att lyssna efter hyllor som välter?

  1. Eller så lämnar man koltbarnet och går och tar en fika. Det kan man kosta på sig om man är så där smal efter att just ha fött barn. Eller om man varit smart nog att inte föda det själv utan låna någon annans.

   1. Vänta lite, förtjänar jag mer fika för att jag lånar barn? Inte så att jag vill klaga, jag har bara inte sett det på det sättet tidigare… men det är klart, barnen får ju mer fika när jag lånar dem, så det kanske är helt rättvist egentligen 😉

 3. När jag studerade marknadsföring år 2004 i Österrike så var vi på studiebesök till ett stort shoppingcentrum. Där visade chefen stolt parkeringsplatserna som var gjorda för kvinnor – bredare och med tilläggsbelysning. Då jag som nordisk jämlikhetsperson frågade hostande ”excuse me?!” så förklarade han: ”det är ju en supertjänst vi gör för kvinnor, vi har fått mycket tack av flere kvinnor! Kvinnor har ju svårare att parkera och belysningen är för att mörka parkeringshallar kan vara skrämmande för kvinnor – kvinnor är rädda att bli anfallna”…. Han var sååå stolt och tyckte de var såååå snälla för denna tjänst… Kommer aldrig aldrig aldrig att glömma detta 🙂 jag skrattade nog lite lessamt åt det hela…

  1. Nja detdär med en bredare plats är väl inte så tokigt, om man ska handskas med barnvagnar ut och in och ett antal barn som också tar plats. Det är ALLTID bekvämare att parkera på ett brett utrymme än att passa in sig mellan två ultraröda stadsjeepar. Behöver inte betyda att kvinnor är sämre på att parkera än män.
   Ninna

   1. Men om parkeringsplatserna är för kvinnor istället för familjer så kan jag parkera min Jetta där när jag handlar ensam, men min kompis kan inte parkera sin Spacewagon där när han handlar med sina tre barn. Vad är det som inte är tokigt med det?

  2. I Tyskland är många parkeringshus utrustade med särskilda platser för dem som har barn (och vagn/ar) med sig i bilen, dessa är betydligt större än de vanliga (och med nordiska mått mätt mycket trånga) parkeringsplatserna, och dessutom placerade nära utgång/hiss. Jättebra kan jag tycka, men tyvärr heter platserna (åtminstone i de parkeringshus jag använt) inte familjeplatser eller barnplatser utan de heter mamma-barn platser. Det förutsätts att om någon ensam är iväg med barn, då är det nog kvinnan. Sedan kan förstås en man parkera på dessa platser ändå, och jag har faktiskt ofta sett det hända, men principen är lika fel som i skyltexemplet ovan.
   Kvinnoplatserna finns också, de är placerade närmast utgången till parkeringshuset. Däremot är de inte större än de ”vanliga” parkeringsplatserna. Jag är ambivalent vad gäller dem. Å ena sidan tycker jag dom du, tovela, att det är fånigt att det ska finnas olika platser för kvinnor och män, å andra sidan kan jag tycka att om det gör att en kvinna som kanske tidigare blivit utsatt för övergrepp/våldtäkt vågar åka in till stan och åka hem först när det blivit mörkt, då kanske det inte är så dumt ändå. Just därför brukar jag lämna dessa platser lediga, eftersom jag inte är rädd, men tänker att det finns de som är det.. Är det kanske mina 5 år i Tyskland som gjort mig avtrubbad?

 4. Jag håller med dig Charlotte, men det finns faktiskt en ytterligare aspekt här, som har med mannen som allmängiltig norm och kvinnan som Annanhet och särskildhet att göra. Även om det med största sannolikhet inte var menat så, så finns det möjlighet att tolka skylten som något djupt feministiskt/genusvetenskapligt: kvinnan som ett exempel på en människa i allmänhet. Nu är detta givetvis inte det mest effektiva sammanhanget/sättet att förmedla en sådan symbolik, men man kan ju leka med tanken.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s