Vardagslivet

En TV-serierekommendation

För er som har lite äldre barn (typ yngre skolåldern) kan jag rekommendera Power Rangers. Anledningen? Power Rangers är (ofta) fem till antalet (beroende på vilken generation det är). Två av dem är flickor. Flickorna ger monster på käften i jämställt samarbete med pojkarna, utan pipande, utan bortförklaringar, utan något vidrigt ”jag är flicka men kan ändå”. Jag ska absolut inte säga att det är ett fulländat kvalitetsprogram. Jag är osedvanligt mycket nörd och älskar allt vad scifi och fantasy heter, men inte ens jag klarar av att titta utan att vrida mig i oh-no-you-didn’t-plågor. Dialogen är som hämtad rakt ur en bok om aforismer och klyschor och ingenting ser äkta ut, men det är nog det som gör att ett så teoretiskt sett våldsamt program ändå kan rekommenderas för barn. Storyn är enkel, specialeffekterna utgör typ 80% av tiden, det är blixtrar, dunder, andra dimensioner, magiska tecken och så vidare. Så om man är intresserad av ett program som kanske inte direkt har genustänk, men som åtminstone inte gör en enorm grej av att pojkar och flickor samarbetar, och som har mycket äventyr så är det här ett helt ok program. Det finns ungefär överallt (Netflix till exempel) för serien har gått sedan 1993 och letar man kan man dessutom hitta en uppsjö plastfigurer till. En varning bör dock utfärdas för att det är väldigt mycket slagsmål. Och för att öronen börjar blöda om man som förälder försöker följa med i dialogen.

2 kommentarer på “En TV-serierekommendation

 1. Jag är ju inte riktigt i målgruppen för det här inlägget 🙂 , men tänkte att här fanns en chans att rekommendera tv-serien ”Avatar: The Last Airbender”, http://www.imdb.com/title/tt0417299/ (ej att förväxlas med filmen med samma namn, vilken påstås vara rätt kass).

  Det är en tecknad serie för barn, med barn i de flesta rollerna. Den utspelar sig i en sagovärld som till större delen är patriarkal, men innehåller gott om rollfigurer som är flickor eller kvinnor som tar plats. Dessutom har den en bra handling och är rolig och bitvis spännande att se på, även för en vuxen som mig. 🙂

  (Kanske även borde ta upp ”The Powerpuff Girls” som jag sett i liknande sammanhang. Har själv bara sett ett avsnitt och det var inte för mig, men kan nog vara kul om man är barn. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Powerpuff_Girls )

 2. Fel sida kanske men skriver här ändå 🙂

  ”Det här är berättelsen om en mycket rik man som ville visa sin son hur fattiga människor lever. Pappan och sonen tillbringade därför ett par dagar hos en mycket fattig familj som bodde i närheten av deras gods. När de återvände efter besöket frågade pappan:

  -”Förstår du nu vad fattigdom innebär?”
  -”Ja, det gör jag”, svarade sonen.”
  -”Kan du då beskriva skillnaden mellan vårt liv och deras”, bad pappan.

  ”Vi har bara en hund, men de har fyra. Vi har bara en liten pool på gården, men de har en hel sjö. Vi har olikfärgade lampor i trädgården, men de ser hela stjärnhimlen. Vi har en massa betjänter, men de hjälper varandra. Vi har stängsel runt hela vår gård, men de har vänner som skyddar dem.

  Pappan suckade:
  ”Jag som trodde att vi var rika och de fattiga.”

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s