Historikerns historier · Vardagslivet

Dagens podcast tips: Brittisk medeltidshistoria och anglofilens dröm

För många herrans år sedan införskaffade jag Geoffrey of Monmouth‘s The History of the Kings of Britain när jag ändå skulle beställa böcker. Är det något jag är dålig på så är det nämligen Storbritanniens historia, och jag tänkte att det kunde vara hög tid att bättre sätta mig in i alla dessa kungar och slag som så starkt präglar brittisk historieskrivning. För mitt syfte, att lära mig brittisk kungahistoria, var det kanske inte helt lyckat att Geoffrey of Monmouth färdigställde sitt verk år 1136 och att stora delar av boken därmed ägnas åt Merlins profetior och kung Arthurs förträfflighet. Efter detta bakslag har jag nästintill givit upp de brittiska kungarna.

Men så hittade jag en podcast där Dan Jones berättar om flera hundra år av engelsk kungahistoria (om Plantagenets, ni vet Lejonhjärta och de där) och helt plötsligt har jag en fantastiskt chans att kombinera min smått sjukliga förkärlek för brittisk engelska och det skriande behovet av mer kunnande. Att jag omedelbart blev kär i Dan Jones och därför inte vågar bildgoogla honom just in case han är ful som stryk och att jag inte kan tillräckligt mycket om innehållet i vad han berättade för att kunna utvärdera dess korrekthet får ni väl se som varningar för att jag möjligen inte är helt opartiskt. Men härrigud vad han var bra! Just så ska historia berättas! Alltifrån hur han placerar människorna i mitten av berättelsen och ger dem liv, via detaljer om självmordsbombande tuppar till generaliserande men tankeväckande slutsatser.

Oh yeeees….

11 kommentarer på “Dagens podcast tips: Brittisk medeltidshistoria och anglofilens dröm

 1. Han ser sötvanlig ut. Kombinera det med vacker brittisk engelska så blir han antagligen vrålsexig. Jag måste ju kolla! Ser ut som någon av de sportiga killarna i gymnasiet – en sån som var sportnördig och snäll.

  1. Är det sant? Du luras väl inte för att jag ska googla det och sedan mötas av Jabba the Hut med engelsk näsa?

   Aj, snälla nördar… It’s the shit! 🙂

    1. HAHAHA! Närå, jag kan klara mig utan och bara leva på den inre bilden… 😉

     Jodå. Det kan jag.

     Inga problem.

     Nope.

     Jag måste inte alls kolla…

 2. Om det är han om man får upp de typ 10 första bilderna när man googlar ”Dan Jones historian” så måste jag säga att han var rätt söt. Och inte så gammal.

  1. Så det är int han som jag får då jag öppnar Charlottes link där i texten (alltså den här: tar om flera hundra år av engelsk kungahistoria) ? Där i sidospalten? En inte-så-athletisk herreman?

   1. Han är det inte, det vet jag. Det är någon man som har en egen podcast med historia som tema, fast den har jag aldrig lyssnat på så jag har inte en aning om ifall den är bra.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s