Godsaker · Vardagslivet

Varde fudge. Och det blev fudge.

Ni som har haft det tvivelaktiga nöjet att umgås med mig de senaste veckorna har redan blivit fullproppade med försöksfudge. Men nu så här två kilo socker senare, nu har jag äntligen lyckats experimentera mig fram till ett recept jag gillar. Bloggen presenterar

Jordgubbsfudge

I en bredbottnad kastrull, koka upp
2 dl grädde
50 gr bra smör
4 dl socker

Ju bredare botten kastrullen har, desto snabbare går det, men runt 10-15 minuter kan man räkna med. Blandningen ska koka ganska hårt och kommer att bli ljusbrun. När den är nästan färdig, blanda i

1/2 dl osötad jordgubbspuré (jag mixade tinade jordgubbar)

Blandningen har kokat färdigt när den klarar kulprovet, det vill säga när man kan droppa en droppe i ett glas med vatten och rulla en liten kula av den. Har man en termometer ska den visa 120 grader (men det är ju inte lika spännande). När blandningen kokat färdigt ska man först tillsätta

1 ordentlig tsk vaniljsocker
och sedan ska blandningen vispas för hand tills den inte längre är lika glansig. Det tar kanske en minut eller två. Därefter häller man fudgen i en värmetålig form som man har klätt med bakplåtspapper. Jag sparade lite fudge i kastrullen, blandade i

1 tsk kakao
och bredde sedan den mörkare blandningen på den ljusare för att få en roligare färg. Fudgen får sedan svalna i rumstemperatur i någon timme, och därefter i kylen. När den väl svalnat helt går den att skära i små tärningar och förvara i rumstemperatur. Eller i stora tärningar och stoppa dem rakt in i munnen.

008

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s