Godsaker · Vardagslivet

Farsdagen och en riktigt (l)ju(v)lig kaka

Nu kanske ni tror att vi inte alls firade Fars dag i år bara för att det varit tyst på bloggen om det. Det är ett förståeligt antagande, men lyckligtvis felaktigt. Frånvaron av fader (som ju som bekant befann sig i Frankrike) tillgodogjordes redan under fredagen och lördagen med besök av Tildas gudfar. Han kläddes upp som en brud och fick stora pussar på näsan. Som sig bör.

På natten mot söndagen kom så min högt vördade make hem, och vi kunde ha en lång och stor farsdagsfrukost på söndagens morgon. Årets tårta var en variant på en amerikansk ostkaka (från Leilas kokbok), som jag försökte sätta en liten nordisk touch på.

Finnish Cheesecake

Krossa
300 g goda pepparkakor och blanda samman med
125 g smält bra smör

Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant (24 cm) och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 min. Ta ut och ställ för att svalna. Det här är kakans botten.

Vispa
600 g färskost och
2 dl kvarg

Tillsätt därefter under fortsatt vispning
1 dl strösocker
1 dl Maizena
3 tsk vaniljsocker
3 ägg (ett i taget)
och
2 dl vispgrädde

Smält
200 g vit choklad i vattenbad (alltså i en bunke över kokande vatten) och vispa snabbt ner chokladen i färskostsmeten. Häll sedan smeten över botten och strö över
2 dl frysta lingon

Kakan ska gräddas i mitten av ugnen i 175 grader. Efter 30-40 minuter täcker man kakan med folie (så att den inte ska brännas) och gräddar ytterligare 20-30 minuter. Den totala gräddningstiden är alltså närmare en timme. Bästa sättet att kontrollera om gräddningen går som den ska är att lite lätt puffa till formen (kakan ska inte liksom wobbla utan vara fast) och att övervaka färgen (när den börjar bli brun är det dags för folie). Kakan ska också hinna bubbla upp så att man blir lite rädd att den tänker rinna över kanten innan den till slut sjunker tillbaka ner. När allt detta är klart stänger man av ugnen men låter kakan stå kvar i ytterligare ungefär en halvtimme.

Kakan kan med fördel tillagas både en eller två dagar innan den ska serveras!

4 kommentarer på “Farsdagen och en riktigt (l)ju(v)lig kaka

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s