Att baka vårkänslor i muffinsform

Om det gick att baka vårkänslor skulle det bli sånna här muffins.

Enklast är att göra smeten i en mixer. Fast det krävs förstås mycket träning för att slicka rent en mixer utan att skära sig i tungan.

Vårkänslomuffins
(blir ca 12 st normalstora, beroende på hur mycket smet man äter upp)

Gör i ordning muffinsformarna.
Smält
100 gram smör.

Blanda i en bunke:
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Blanda i en mixer:
3 ägg
1,25 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Kör så fluffigt det går. Tillsätt därefter:
ca 1,5 dl fryst jordgubbar
100 gram blockchoklad (av lämplig mörkhet)

Kör så att det inte finns några alltför stor bitar kvar. Blanda det smälta smöret med
1 dl ekologisk turkyoghurt

Häll smörblandningen i mixern och kör på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt mjölblandningen och kör med låg hastighet på pulsfunktionen (glömmer du pulsfunktionen blir det inte muffins utan platta, hårda klumpar och begränsat med vårkänslor) tills det är blandat.

Häll upp i formarna och sätt in i ugnen ca 12 minuter på 200 grader. Ge dig till tåls tills de har svalnat så mycket att du inte bränner dig innan du börjar äta. Träna på förklaringar till varför det bara blev tre muffinsar av så mycket smet.

Och njut av våren!

9 tankar om “Att baka vårkänslor i muffinsform

 1. Vad gör man med pulsfunktionsdelen om man inte har en mixer? Rör med sked eller vispar med vanlig elvisp på låg hastighet??

  • Man blandar försiktigt med en slickepott (eller sked för den delen). Huvudsaken är att man inte vispar så att fluffet går ur smeten. Det är då det blir platt. Det får hellre vara lite klumpar kvar än att man vispar ur fluffet.

   Och meddela gärna vad du tyckte om du provbakar! 🙂

   • Hmm.. Min matlagning brukar förvisso även bli ett fotografisk projekt (det står ett stativ med paraplyreflektor mer eller mindre permanent i mitt kök….), men just cheesecaken har jag nog missat. Kanske för att det mest handlat om ett antal bunkar innehållande gegga.
    Vi får se vad jag kan åstadkomma nästa gång…

 2. Jorå, den här funkar även för sena kvällsbak med familjen, för att fixa lite vårkänsla till hösten. Är man sjuk och sover middag till 18:30 kan det vara bra att avsluta kvällen med vårkänslor! Färgen blev inte så fin som på bilden ovan, utan lite mer grå-lila-rosa. Men smaken var inget fel på. Lite mer chokladmuffins än jordgubbsmuffins, men vi klagar inte!

  • Man kan köra med en hel del mer jordgubbar än receptet säger innan det blir slask av det, och så kan man förstås dra ner på chokladen lite (men vem gör väl sånt liksom). Det påverkar färgen. Man kan förstås också tillsätta en droppe pastafärg men ännu hellre täcka dem i någon god frosting… 😉

   Hoppas lille herrn var nöjd! Annars får ni väl komma tillbaka hit liksom…

 3. Vi öste på med mer jordgubbar, men vi hade nog kunnat ta lite mer. Och jo, Oscar var nöjd även om han bara åt lite. Vi lär nog komma över för att äta mer snart! (Förresten, det räckte till ca 16 muffins om man inte åt av smeten.)

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s