Min tårta är i tidningen!

I dag damp den ner, Gloria Ruoka ja Viini featuring min tårta på sidan 29. Det är en riktigt mastig chokladtårta jag gjorde under befallningen ”något rustikt och lantligt med choklad”. Recept på finska finns i tidningen, men jag skriver in det här på svenska.

Charlottes Chokladtårta

(kallas i tidningen för Suklainen pähkinä-vadelmakakku och sägs räcka till 12 bitar)

Botten:

3 ekologiska ägg

3/4 dl socker

4 msk bra kakaopulver (observera att det är att skända en bra tårta att använda O’boy)

100 g finhackade hasselnötter (är man allergisk kan man byta ut det här mot solrosfrön)

1 dl mörkt muscovadosocker

100 g ekologiskt smör

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt (salt ska alltid användas i chokladtårtor. Alltid!)

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en springform (20 cm). Rosta nötterna i en het stekpanna (men var försiktig för de bränns lätt vid) tillsätt muscovadosockret och smöret och låt smälta. Låt blandningen svalna något. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en skild bunke. Vispa ägg, socker och kakao riktigt fluffigt i en annan bunke. Fuska inte. Ordentligt fluff. När fluffet är fluffigt nog ställer du bort vispen. Den ska inte användas mer. Rör i nötmassan i äggfluffet. Vänd i mjölblandningen. Arbeta lagom fort och länge. Lite klumpar är inte hela världen, huvudsaken är att du inte rör för hårt så att fluffet försvinner eller för länge så att bakpulvret hinner börja verka. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 min. Prova med en sticka. Den ska inte bli kladdig.

Fyllning:

1 1/2 dl hallon

Har du färska hallon är det bara gratulera, dem behöver du inte göra något med annat än mosa lite lätt med en gaffel. Har du utländska frysta hallon bör de först kokas och då blir liksom mosningen av sig själv.

Chokladtryffellocket:

450 g mörk choklad (man kan ta så där mörk att den knappt kan kallas choklad för att den är så nyttig, men lite ljusare duger fint)

100 g ekologiskt smör

3 1/2 dl ekologisk grädde

Smält chokladen i vattenbad (alltså i en skål som ställs över kokande vatten). Tillsätt smöret och grädden och rör tills smöret smält och du har en jämn, fin blandning. Ibland kan man behöva provsmaka tre, fyra skedar eller så. Det är helt normalt. När tryffeln svalnat något vispar du den med en träslev (jo, träslev, det är något magiskt med dem) och därefter ställs skålen i kylen i 30 min. Därefter tar du ut, vispar med den magiska träsleven, ställer tillbaka i 30 min till, tar ut och vispar lite till. Sedan är det dags att bygga tårtan. Observera att chokladtryffeln inte kommer att bli lätt att arbeta med om du ställer tillbaka den i kylen igen efter sista vispningen. Den blir hård som attans.

Bygg tårtan:

Ta den numer kalla tårtbotten och spritsa chokladtryffeln med en stjärntyll längs med yttersta kanten (inte utanpå alltså, utan ovanpå) så att det blir en stor ring. Häll de mosade hallonen i ringen. Spritsa chokladen ovanpå hallonen i önskat mönster så att hallonen täcks. Arbeta fort (du har ca 5 min på dig) för när chokladtryffeln börjar smälta i spritspåsen är det lätt att den skär sig.

Tada! Färdigt! Om man vill kan man riva lite vit choklad över. Tårtan håller riktigt bra i kylen. Sådär i princip. Egentligen äter man upp den rätt fort. Det där med 12 bitar är för folk som driver matlagningstidningar och inredningsmagasin, inte för trötta mammor som ser chokladtårta som basföda.

 

8 tankar om “Min tårta är i tidningen!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s