Vardagslivet

Bra kvinna reder sig själv

Jag bytte själv däck på bilen. Med mina egna små händer. Eller alltså, jag hade ju en sån där som man sätter på bultarna och vrider på och en sån där man sätter under bilen och snurrar på. Jag är ju inte Wonderwoman liksom.

Men ändå. Det här kändes som en viktig grej. Som ett litet steg i rätt riktning av att vara fullt kapabel att klara sig själv – att det inte finns aspekter av mitt liv som är beroende av att min man tar av sin tid för att föråldrade och felaktiga könsnormer säger att jag inte kan klara dem själv. Bilen är förresten det första och hittills enda som jag har ett eget lån på. Som jag med min lilla inkomst har blivit beviljad lån för. Inte för att det är kul att vara skuldsatt eller så, men det är grymt skönt att kunna ordna det själv.

För att inte tala om friheten att ha körkort. Det är förvånansvärt många kvinnor som inte har körkort utan är beroende av att männen skjutsar dem, eller som åker kollektivt. Och jag har full respekt för dem som åker kollektivt (vi borde ju åka mer kollektivt egentligen, men det är ett helt annat inlägg) men jag skulle känna mig så trängd om jag inte hade körkort. Instängd. Beroende. Allt det där som jag inte vill vara och som jag är övertygad om är en synnerligen dålig grund för ett givande förhållande. Det är så viktigt att kunna ge sig av, så att man är där man är för att man har valt att stanna.

Undrar om det är sånt som män också brukar tänka på när de byter däck.

20151102-114623.jpg

9 kommentarer på “Bra kvinna reder sig själv

 1. Har ni ens kollektivtrafik där ni bor? Jag bor i Haninge och där är det inte praktiskt att ha bil om man inte har barn (jag tänker mig att man behöver handla tillräckligt mycket att det är värt att kunna köra bil till affären om man har det).

   1. Så i teorin så har ni kollektivtrafik. 🙂

    Där jag bor så går bussen en gång var tionde minut på dan och en gång i kvarten på natten.

 2. Jag tänkte på om jag borde byta däck nu eller vänta tills min man kommer hem så att han får öva. Han övningskör ju nu och jag tycker det är viktigt att han kan det innan han tar körkort. Men jag tror att han kan det egentligen. Tur att min som också övningskör och behöver övningsbyta däck. 🙂

  1. När jag gick på körskolan, för sådär en 25 år sedan, var vi en grupp som tog teorilektionerna tillsammans. Ungefär hälften var killar.

   En av teorilektionerna var en ”garagelektion”, där vi lärde oss att byta däck, kolla och byta olja och sånt. Det var bara en av killarna i gruppen som kom dit, de andra tyckte att de redan kunde. Jag själv hade hyfsad koll på det, eftersom min mamma låtit mig hjälpa till, men gick ändå för att se om det var något jag missat.

   Sådär ett halvår senare hade vi allihop fått vårt körkort. En dag när jag var ute och promenerade såg jag en bil stå vid vägkanten med varningsblinkers på och en person stod bredvid och såg förtvivlad ut. Jag gick fram för att se om jag kunde hjälpa till. Det visade sig vara en punktering, och föraren, var halvt i panik över att ha fått punka på pappans nya bil. Så jag hjälpte honom att byta däck och lugnade ned honom och talade om var närmsta bra bilmek fanns och sånt.

   Jag lyckades avhålla mig från att påpeka att det nog hade varit bättre om han inte hade hoppat över garagelektionen… han var nämligen en av de som tyckt att det inte behövdes.

   1. Det där hade de slutat med redan när jag tog körkort, och dessutom, om de erbjöd det nu skulle jag ändå säga åt dem att inte gå, körlektioner kostar så mycket nu att det inte är värt det, tyvärr. Men jag skulle ändå inte låta någon av mina elever komma undan att lära sig. Men jag skulle aldrig låta dem slippa lära sig hur man kör en gammal bil heller, eller hur man backar med släp.

 3. är en man, har ett körkort men njuter inte av att köra, har aldrig bytt däck, vet inte hur man gör, är livrädd att nån kommer att kalla min bluff.

 4. Jag gick nån garagelektion på körskolan, nu när jag blir påmind om det, men jag vet också att jag anmälde mig frivillig att byta däck på familjebilen när jag var i tjugoårsåldern, bara för att kunna. Domkraft och allt. Gissar att farsan gick ut och efterdrog bultarna, men det får stå för honom;-) Sedan dess har jag nog inte gjort många mekanikerknop. Har inte haft bil på många år nu, men när vi hade det och bodde i stan lämnade vi faktiskt in bilen på däckbyte med förvaring. Skönt att aldrig behöva ta i skiten ens! För att inte tala om var vi skulle ha förvarat de däck som för tillfället inte satt på…

 5. Jag har typ körkort (alltså, jag har ett svenskt men inget amerikanskt och bor just nu i USA, så jag vet hur man gör när man kör men eventuellt säger reglerna, de är otydliga, att jag inte får köra) men vi har ingen bil så det blir inte mycket kört här inte.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s