Vardagslivet

Goda krafter och en sjuk massa kassar med kläder

Jo, världen är full av rasism och förakt mot medmänniskor och jo, mycket av det frodas i Finland. Men så kom en vän och kollega och meddelade att han bodde nära en av insamlingsplatser för kläder till de asylsökande i Helsingfors och att han kunde ta med några av våra avlagda kläder också. Eftersom det är ett skriande behov av främst varma manskläder så satte jag ut ett kort meddelande på vår lilla bys Facebooksida att om någon hade något kunde jag ordna att det kom till rätt ställe.

Och hela saken fullkomligt exploderade.

I dag har jag och min vän sorterat och märkt upp kassar med varma, sköna vinterkläder och manskläder i största allmänhet. Det blev totalt 25 kassar. En hel bil full (och lite till). Bara från den här lilla byn.

Viljan från vanligt folk att hjälpa till är enorm. Faktum är att hjälpvilligheten är så stor att systemen kraschar. Samtidigt som människor i nöd som söker sig till våra länder fastnar i byråkratin på vägen in står det fullt med människor beredda att dela med sig av sitt överflöd på andra sidan, men ingen vet riktigt hur de ska kunna mötas. Flyktingarna blir till ett mycket större problem än vad de skulle kunna vara om de byråkratiska strukturerna var uppbyggda med syfte att ta emot istället för att stänga ute. Om man kunde låta alldeles vanligt folk få hjälpa till istället för att lägga hela ansvaret på en stat som inte kan handskas med vad som nu händer.

Så även om det finns sorgligt mycket rasism så är de goda krafterna fler och starkare. Vi måste bara tillåta att de tar över.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s